Υπόθεση «Μαρία Τσάλλα» και στην Κύπρο – Ψάχνουν 13 χρόνια τον «Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος»

Έχουν περάσει 13 χρόνια από τον Ιούνιο του 2010 όταν «εξαφανίστηκε» μέσα από τα χέρια της κυπριακής αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, ο Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος… Αυτό το όνομα τουλάχιστον έγραφε το διαβατήριο του.

Πράκτορας και αυτός του προγράμματος «Illegals» της ρωσικής FSB, με προϋπηρεσία στη σοβιετική KGB. Ο Μέτσος ήταν μέλος της ομάδας στην οποία συμμετείχε η star της ρωσικής κατασκοπείας Άννα Βασίλιεβνα Τσάπμαν, η οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχε συλληφθεί με συνεργάτες της στις ΗΠΑ. Ο Μέτσος είχε καταφέρει να διαφύγει και εναντίον του οι αμερικανικές αρχές είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Οι Αμερικάνοι, θεωρούν ότι ο Μέτσος δεν επέλεξε τυχαία να πάει στην Κύπρο, ξέροντας πως τότε κυβερνούσε μια κυβέρνηση φιλική στη Ρωσία, με ένα πρόεδρο – τον Δημήτρη Χριστόφια — που διατηρούσε ιδιαίτερες συναισθηματικές σχέσεις με τη Μόσχα, από τη περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.

Μέχρι σήμερα θεωρούν πως οι κυπριακές αρχές ουσιαστικά διευκόλυναν την απόδραση του Μέτσος προς τη Ρωσία, σημειώνοντας με νόημα πως η Λευκωσία είχε πάρει ένα σημαντικό δάνειο από τη Ρωσία και το 2008 είχε δώσει στη Μόσχα λίστα με τα ονόματα Ρώσων που είχαν χρήματα στις Κυπριακές τράπεζες και τους οποίους το καθεστώς Πούτιν ήθελε να «μαζέψει».

Σύλληψη «σωτηρίας» στη Λάρνακα

Ο Ρόμπερτ Μέτσος, μόλις ξέσπασε η καταιγίδα των συλλήψεων των Illegals στη Νέα Υόρκη, πήρε το πρώτο αεροπλάνο και έφυγε πριν καν εκδοθεί το διεθνές ένταλμα εναντίον του. Η CIA και το FBI τον είχαν θέσει από καιρό υπό παρακολούθηση και ανέμεναν την κατάλληλη στιγμή για να τον συλλάβουν μαζί με τους υπόλοιπους.

Οι Αμερικάνοι γνώριζαν ότι θα έφτανε με πτήση στο αεροδρόμιο Λάρνακας με σκοπό να μεταβεί στη συνέχεια στην Ουγγαρία όπου τον ανέμενε κλιμάκιο της FSB. Μάλιστα είχαν κάνει υποδείξεις στις κυπριακές αρχές. Μόλις έφτασε ο Μέτσος, ενεργοποιήθηκε το διεθνές ένταλμα εναντίον του και συνελήφθη, καθώς ήταν βέβαιο ότι ήταν ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου που δρούσε στις ΗΠΑ. Τα αδικήματα για τα οποία είχε εκδοθεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης ήταν (1) Συνωμοσία και συμμετοχή στη δράση ομάδας κατασκοπίας ως μη εγγεγραμμένος πράκτορας ξένης χώρας, και (2) Συνωμοσία για συμμετοχή σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Μαζί του είχε και έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος κατά τις εκτιμήσεις είχε σημαντικές πληροφορίες. Ο υπολογιστής κατασχέθηκε και ο Μέτσος κρατήθηκε για να οδηγηθεί στο δικαστήριο, ώστε να εκδοθεί διάταγμα κράτησης του με σκοπό να απελαθεί στις ΗΠΑ.

Κυπριακή κωμωδία

Ο Μέτσος, όπως προβλεπόταν οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, στο οποίο δεν έγινε καμία αναφορά σε κατασκοπεία. Το Δικαστήριο, θεώρησε πως έπρεπε να τον αφήσει ελεύθερο, με εγγύηση €27.000, επιβάλλοντας ως περιοριστικό όρο να παραδώσει το (πλαστό) διαβατήριο του και να εμφανίζεται κάθε μέρα σε αστυνομικό τμήμα. Μάλιστα επειδή ο Μέτσος δεν είχε μαζί του τα 27.000 ευρώ για την εγγύηση τον διευκόλυνε η κυπριακή αστυνομία μεταφέροντας τον με περιπολικό σε υποκατάστημα τράπεζας στη Λάρνακα για να κάνει ανάληψη! Δεν φάνηκε προφανώς σε κανέναν περίεργο ότι διέθετε τραπεζικό λογαριασμό στη Κύπρο, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούσαν το τραπεζικό σύστημα τις Κύπρου για τις «δουλειές» τους.




Του έστρωσαν χαλί

Η απόφαση του δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερο έναν διεθνώς καταζητούμενο, όπως σημείωναν νομικοί κύκλοι, ήταν τουλάχιστον αστεία και απλώς διευκόλυνε την απόδραση.

Ο Μέτσος έδωσε τις €27.000 και έκλεισε δωμάτιο στο ξενοδοχείο Achilleos και έκτοτε δεν τον είδε ποτέ κανένας.

Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, ενδεχομένως γνώριζαν ότι η Κυπριακή αστυνομία θα έκανε τα στραβά μάτια (όπως και έγινε) και μπόρεσαν να φυγαδεύσουν τον Μέτσος. Πληροφορίες λένε πως πέρασε στα κατεχόμενα και από εκεί μέσω Τουρκίας στη Συρία, για να καταλήξει στη Ρωσία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: