Χανιά: Προσοχή στα μανιτάρια – Άνδρας με δηλητηρίαση στο Νοσοκομείο

Ένας άνδρας περίπου 50 ετών νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων αφού δηλητηριάστηκε από κατανάλωση άγριων μανιταριών. Στο νοσοκομείο του χορηγήθηκε άμεσα το αντίδοτο με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του να εξελίσσεται πολύ καλά.

Υπενθυμίζεται ότι και την άνοιξη είχε καταγραφεί άλλο ένα περιστατικό δηλητηρίασης, μια γυναίκας στα Χανιά.

Να αναφέρουμε ότι ημίμετρα στην περίπτωση των άγριων μανιταριών δεν υπάρχουν και αν στο παρελθόν έχετε καταναλώσει κάποιο συγκεκριμένο άγριο μανιτάρι χωρίς να δηλητηριαστείτε, αυτό επουδενί δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σας συμβεί σε μια άλλη νέα κατανάλωση του ίδιου είδους.

Ο Διευθυντής Φαρμακευτικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Λεωνίδας Τζίμης εφιστά την προσοχή των πολιτών στα Χανιά ως προς την κατανάλωση άγριων μανιταριών, με μια πολύ απλή προτροπή και συμβουλή: μην τα καταναλώσετε για οποιοδήποτε λόγο.

Σημειώνεται ότι η προειδοποίηση αυτή γίνεται από τον κ. Τζίμη καθώς αυτή η περίοδος (και η άνοιξη) είναι η πιο επίφοβη και επικίνδυνη μια και τώρα είναι η εποχή τους! Οι δηλητηριάσεις συνήθως αφορούν σε οικογένειες καθώς συνηθίζεται στο οικογενειακό τραπέζι να καταναλώσουν μανιτάρια πέραν τους ενός ατόμου.

Μάλιστα, απαγόρευση κατανάλωσης άγριων μανιταριών από παιδιά είναι απαραίτητη καθώς σε αυτά ακόμα και το 1/3 άγριου μανιταριού μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Ο πολίτης, με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να σπεύσει στο νοσοκομείο Χανίων που διαθέτει το αντίδοτο στη δηλητηρίαση και οι οικείοι του που θα τον μεταφέρουν να έχουν έτοιμες τις απαντήσεις για το τι είδος μανιταριού και τροφής κατανάλωσε, ενώ πρέπει να γνωρίζουν αν υπήρχαν και άλλα άτομα, όπως μικρά παιδιά τα οποία είναι πιθανό να είχαν επίσης καταναλώσει μανιτάρια.

Τέλος να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο, τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο καταγράφονται σε όλη τη χώρα περισσότερες από 100 δηλητηριάσεις λόγω κατανάλωσης άγριων μανιταριών. Το 2015 καταγράφηκαν 169 περιστατικά, το 2016, παρουσιάστηκαν 101 περιστατικά και μέχρι τον Ιούλιο του 2017 είχαν καταγραφεί 25 περιστατικά.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: