Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία καταδικάζουν την επέκταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν σήμερα την επέκταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, μετά την επιβεβαίωση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι η Τεχεράνη άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% σε ένα επιπλέον εργοστάσιο.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι τρεις χώρες “καταδικάζουν τα τελευταία μέτρα του Ιράν, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τον ΔΟΑΕ, που αποσκοπούν σε μια νέα επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος”.

Με την αύξηση των ικανοτήτων της στην παραγωγή, η Τεχεράνη “έχει λάβει νέα σημαντικά μέτρα που αδειάζουν” τη συμφωνία του 2015 “από το περιεχόμενό της”, δηλώνουν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

“Η απόφαση του Ιράν να αυξήσει την παραγωγή του ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού στις υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του Φορντό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική”, εκτιμούν οι τρείς χώρες για τις οποίες αυτό αποτελεί μια “πρόκληση για το διεθνές σύστημα της μη-διάδοσης”.

Το μέτρο αυτό, που παρουσιάζει “σημαντικούς κινδύνους διάδοσης, δεν έχει καμία αξιόπιστη μη στρατιωτική αιτιολογία”, συνεχίζουν.

“Η παρουσίαση αυτής της κλιμάκωσης ως αντίδραση στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο των κυβερνητών του ΔΟΑΕ ψηφίσματος που καλεί το Ιράν να συνεργαστεί στο θέμα των εγγυήσεων είναι απαράδεκτη”, εκτιμούν οι τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπενθυμίζοντας ότι “το Ιράν έχει νομική υποχρέωση βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία του των εγγυήσεων”.

“Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τους διεθνείς μας εταίρους για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη συνέχιση της κλιμάκωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν”, καταλήγουν οι τρεις χώρες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: