Βραζιλία: Έρευνα για τα πανάκριβα δώρα στον πρόεδρο που έκλεψαν άνθρωποι του Μπολσονάρο

Η αστυνομία της Βραζιλίας έχει βάλει στο επίκεντρο έρευνας στενούς συνεργάτες του Ζαΐχ Μπολσονάρου με την υποψία κλοπής πανάκριβων δώρων που προορίζονταν για τον πρώην πρόεδρο – πιθανόν μάλιστα και η κλοπή να έγινε από τον ίδιο.

Η υπόθεση, όπως σημειώνει ο Guardian, αφορά πανάκριβα δώρα από τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν. Εμπλέκονται σε αυτή ανώτατος στρατηγός, το προεδρικό Airbus και ένας έμπορος πολυτελών ρολογιών στην Πενσυλβάνια της ΗΠΑ.

Το περασμένο Μάρτιο, τρεις μήνες αφότου ο Μπολσονάρου εγκατέλειψε την εξουσία μετά την ήττα του στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, μία από τις κορυφαίες συντηρητικές εφημερίδες της Βραζιλίας ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2021, οι τελωνειακοί του αεροδρομίου του Σάο Πάολο είχαν κατασχέσει ένα ζευγάρι διαμαντένια σκουλαρίκια αξίας 3 εκατ. ευρώ. Τα κοσμήματα είχε προσπαθήσει να βάλει στο σακίδιό του χωρίς να τα δηλώσει στρατιωτικός που ταξίδευε μαζί με έναν από τους υπουργούς του Μπολσονάρο.

Οι αξιωματούχοι του τότε προέδρου προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να διεκδικήσουν τα κοσμήματα, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν δώρο για την τότε πρώτη κυρία, Μισέλ Μπολσονάρου, από τη Σαουδική Αραβία.

Το ζήτημα επανήλθε προ ημερών όταν η ομοσπονδιακή αστυνομία ζήτησε πρόσβαση στα τραπεζικά αρχεία του Μπολσονάρου. Η αστυνομία επικαλείται υποψίες ότι μέλη του στενού κύκλου του προέδρου πωλούσαν δώρα -μεταξύ τους και ένα Rolex- αφού τα έβγαλαν από τη Βραζιλία με το προεδρικό αεροσκάφος.

Όπως ισχυρίζεται η ομοσπονδιακή αστυνομία, το λευκόχρυσο Rolex, δώρο της Σαουδικής Αραβίας στον Μπολσονάρο, βρέθηκε στην κατοχή Αμερικανού εμπόρου ρολογιών, ο οποίος υπόσχεται «συναλλαγές χωρίς ρίσκο» σε πελάτες από όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, ένα ρολόι Patek Philippe, που φέρεται να δόθηκε στον Μπολσονάρο από το Μπαχρέιν, φέρεται να κατέληξε στο ίδιο κατάστημα. Ένα σετ κοσμημάτων Chopard από τη Σαουδική Αραβία (ρολόι, στυλό, μανικετόκουμπα, δαχτυλίδι και ένα αραβικό κομπολόι) τέθηκε προς πώληση σε ιστότοπο δημοπρασιών με αρχική τιμή τα 120.000 δολάρια, ωστόσο δεν βρέθηκε αγοραστής.

Κατά την αστυνομία τα ρολόγια Rolex και Patek Philippe πωλήθηκαν για 68.000 δολάρια από στενό συνεργάτη του Μπολσονάρου, τον αντισυνταγματάρχη Μάουρο Σιντ Μπαρμπόσα, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο στο πλαίσιο άλλης έρευνας για την παραποίηση των αρχείων εμβολιασμού Covid που χρησιμοποιήθηκαν για την είσοδο στις ΗΠΑ.

Στο σκάνδαλο εμπλέκεται πλέον και ο πατέρας του αντισυνταγματάρχη, που είναι και αυτός ανώτατος αξιωματικός.

Ο Μπολσονάρο και η οικογένειά του έχουν αρνηθεί κάθε παράνομη πράξη, ωστόσο σήμερα Τετάρτη αναμένεται να απαντήσει για τέταρτη φορά από τις αρχές του χρόνου σε ερωτήματα που θα του θέσει η αστυνομία σχετικά με την προεδρία του.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: