Τζορτζ Σόρος: Ξανά στο στόχαστρο συνωμοσιολόγων μετά τη δίωξη εις βάρος του Τραμπ

Πάνε πολλά χρόνια που ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος, εβραίος ουγγρικής καταγωγής, βρίσκεται στο στόχαστρο της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής άκρας δεξιάς.

Όμως η ιστορική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ αναμοχλεύει στις ΗΠΑ τη χειρότερη παραπληροφόρηση και τις αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο κ. Σόρος χρηματοδοτεί εδώ και καιρό πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, κάτι που τον έχει μετατρέψει σε μπαμπούλα για τις εξτρεμιστικές οργανώσεις και την πιο σκληρή φράξια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ΗΠΑ, χώρας ολοένα πιο πολωμένης μετά την μετατροπή του λαϊκιστή κ. Τραμπ σε κεντρική φιγούρα του πολιτικού σκηνικού.

Ήδη πριν από την εμφάνιση την 4η Απριλίου του πρώην προέδρου ενώπιον ποινικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, ο επενδυτής κατηγορήθηκε από τον κ. Τραμπ και οπαδούς του πως έχει στο τσεπάκι τον εισαγγελέα του Μανχάταν που άσκησε τη δίωξη, τον Άλβιν Μπραγκ, αφροαμερικανό, αιρετό του Δημοκρατικού κόμματος, που κατατάσσεται στην αριστερή του πτέρυγα.

Πράγματι ο Τζορτζ Σόρος, που χρηματοδοτεί οργανώσεις που θεωρούνται προοδευτικές, είχε δωρίσει ένα εκατομμύριο δολάρια στην ένωση Color of Change, η οποία εργάζεται για να προωθήσει τη διαφοροποίηση του αμερικανικού δικαστικού συστήματος.

Η Color of Change υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του κ. Μπραγκ για τη θέση του εισαγγελέα του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.

Οι fact-checkers των αμερικανικών ΜΜΕ επιβεβαίωσαν πως τουλάχιστον το μισό από το ένα εκατομμύριο δολάρια δαπανήθηκε από την οργάνωση αυτή για να υποστηριχθεί η εκστρατεία του κ. Μπραγκ.

«Εισαγγελέας Σόρος»

Εκλεγμένος —όπως άλλωστε όλοι οι δικαστές και εισαγγελικοί λειτουργοί— στα τέλη του 2021, ο Άλβιν Μπραγκ ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2022 και προσπάθησε να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό πρόγραμμα, ιδίως επιδιώκοντας να αποφεύγεται η επιβολή ποινών φυλάκισης για ήσσονα αδικήματα.

Η υποστήριξη του κ. Σόρος, παρότι έμμεση, αρκούσε στον Ντόναλντ Τραμπ ώστε, χωρίς καμία απόδειξη για απευθείας σχέση, να κατηγορήσει τον εισαγγελέα ότι «επελέγη και χρηματοδοτήθηκε από τον Τζορτζ Σόρος».

Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του 45ου προέδρου των ΗΠΑ (2017-2021), επίσης δισεκατομμυριούχου, υπερθεμάτισαν: μέσω Twitter αφήνουν αιχμές περί του ότι ο Άλβιν Μπραγκ «υποστηρίχθηκε/χρηματοδοτήθηκε από τον Σόρος», όταν δεν αναγορεύουν τον επενδυτή σε «εισαγγελέα Σόρος».

Στο δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν όπου παρουσιάστηκε ο κ. Τραμπ για να του απαγγελθούν κατηγορίες, διαδηλωτής κράταγε πλακάτ με το σύνθημα «Γκουγκλάρετέ το! Ο Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτεί αμερικανούς εισαγγελείς».

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του κ. Σόρος διαβεβαίωσε πως ο δισεκατομμυριούχος «ουδέποτε συναντήθηκε, μίλησε ή επικοινώνησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον Άλβιν Μπραγκ».

Κατήγγειλε το ότι «αρκετοί στη δεξιά προσπαθούν να αντιστρέψουν το βάρος της απόδειξης από τον κατηγορούμενο (τον κ. Τραμπ) στον κατήγορο (τον κ. Μπραγκ)».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: