Τζανακόπουλος: Κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για πρόσβαση στις αγορές

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως «έχουμε κάνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση μιας στρατηγικής, η οποία τον Αύγουστο του 2018 θα μας οδηγήσει στην οριστική ανάκτηση της πρόσβασης μας στις αγορές χρήματος. Δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να το αμφισβητήσει καθώς ο παγκόσμιος Τύπος, πολιτικοί ηγέτες και θεσμικοί αναλυτές, έχουν χαιρετίσει αυτή την έξοδο ως ένα πολύ σημαντικό βήμα».

Σε ερώτηση για την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, μίλησε για «μια σειρά από κοινοτοπίες που δεν προσφέρουν κάτι». «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε. Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση ενός προγράμματος προσαρμογής το οποίο εξ ορισμού ενέχει λιτότητα. Όμως κάνουμε ένα πρώτο βήμα ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία και να έχουμε τη δυνατότητα από τον Αύγουστο του 2018 και μετά να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης όπως κάνουμε έως σήμερα», σημείωσε ακόμα ο κ. Τζανακόπουλος.

«Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε, χωρίς τη διάθεση να θριαμβολογήσουμε, ως θετική εξέλιξη την έξοδο στις αγορές και από εκεί και πέρα έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας ακόμη ένα χρόνο και την τρίτη αξιολόγηση που πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να μην έχουμε περαιτέρω αναταράξεις στην ελληνική οικονομία. Αυτά είναι στοιχειώδη και απολύτως αποδεκτά από όλες τις πλευρές», συνέχισε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη 15η Ιουνίου η Ν.Δ. και μεγάλη μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου, προσπαθούν να βρουν διάφορα ζητήματα πάνω στα οποία επιχειρούν να στήσουν μια αντιπολιτευτική ατζέντα που στοχεύει στη δημιουργία της εντύπωσης ότι γενικώς τα πράγματα είναι αποσταθεροποιημένα, υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ασφάλεια στους πολίτες. Δε νομίζω όμως ότι η Ν.Δ. μπορεί να τα καταφέρει. Η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει σχέση με αυτό και η πλειονότητα της κοινωνίας το καταλαβαίνει», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο περιστατικό είπε πως, «έγινε μια ακτιβιστική ενέργεια, η Αστυνομία έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, και δεν υπάρχει νόημα στο να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο ζήτημα».

Στη συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε μεγάλο αγώνα στην Ευρώπη για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το μετέτρεψε σε κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα, όταν, όπως είπε, όλη η Ευρώπη επί σειρά συζητούσε επί σειρά ετών την ανάγκη για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

«Φθάσαμε πριν λίγους μήνες στο σημείο, η μισή Ευρώπη τουλάχιστον μιλάει για την ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι μια μεγάλη μετατόπιση. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα είχαν ανασταλεί επ’ αόριστον και η κυβέρνηση κατάφερε να νομοθετήσει τώρα, ότι οι βασικές αρχές που διέπουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν από τον Σεπτέμβριο του 2018. Θα υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις για την προστασία των απλήρωτων εργαζομένων και εκείνων που βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας και για την καταπολέμηση της ανεργίας που αποτελεί επίσης προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας πρέπει να πηγαίνει χέρι χέρι με την αύξηση της απασχόλησης».

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του κ. Μπακογιάννη στο περιφερειακό συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας, παρά την «γραμμή», της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην προσέλθουν τα προσκείμενα σε αυτή αυτοδιοικητικά στελέχη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι, «ο κ. Μπακογιάννης σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο θα παραστεί στο συνέδριο και πολύ καλά κάνει. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει να κάνει με κυβερνητικές επιδιώξεις, αλλά έχει στο να συζητηθεί και να σχεδιαστεί το αναπτυξιακό μέλλον κάθε Περιφέρειας. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Αυτοδιοίκηση σε αυτό τον σχεδιασμό πρέπει να παίξει ένα κεντρικό ρόλο. Η Ν.Δ. κρίνεται για τις πράξεις της από τους πολίτες αλλά και από τα ίδια τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος».

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: