Τρακτέρ και μπλόκα σε όλη την Ελλάδα η απάντηση των αγροτών στο ασφαλιστικό

Εκατοντάδες τρακτέρ οδεύουν προς την κοιλάδα των Τεμπών – Τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα – Κινητοποιήσεις και σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία – Έκλεισαν τον δρόμο στον Προμαχώνα 

Κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με αιχμή το ασφαλιστικό. «Αιχμή του δόρατος» θα αποτελέσει το μπλοκ που θα επιχειρήσει να κλείσει τα Τέμπη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και Κτηνοτρόφων νομού Λάρισας βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την έξοδο των αγροτικών μηχανημάτων. Το συγκεκριμένο μπλόκο θεωρείται ιδιαίτερης «στρατηγικής» και «συμβολικής» σημασίας και ως εκ τούτου ένα από τα ισχυρά σημεία «πίεσης» των αγροτών για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους.

Η συγκέντρωση τρακτέρ σε χωριά του νομού, όπως λένε οι διοργανωτές, έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και αναμένεται εκατοντάδες τρακτέρ να οδεύσουν προς την κοιλάδα των Τεμπών και να παραταχθούν εκατέρωθεν του δρόμου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και σε συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, τα τρακτέρ προερχόμενα από έξι διαφορετικά σημεία εκκίνησης θα οδεύσουν σταδιακά και κατά φάλαγγες προς τα Τέμπη, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στην γενική κυκλοφορία. Ενώ και στην Κοιλάδα, η διάταξη θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Στην Κοιλάδα πάντως υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται όλα τα τρακτέρ μετά τη 1.30 το μεσημέρι.

Στις προθέσεις των οργανωτών είναι να παραμείνουν εκεί εκατέρωθεν του οδοστρώματος, αναμένοντας μέχρι και το Σάββατο οπότε και θα ολοκληρωθεί η προσέλευση σε όλα τα μπλόκα που συντονίζονται από την Συντονιστική Επιτροπής Ελλάδας των αγροτικών φορέων και πιθανώς την Κυριακή θα υπάρξει μία συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Εξάλλου, την Πέμπτη, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν σε χθεσινή σύσκεψη τους οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, την έξοδο τους στον κόμβο Νίκαιας θα κάνουν και τα τρακτέρ αγροτών από την Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα. Ήδη υπάρχουν προσυγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων σε χωριά, τα οποία συντεταγμένα την Πέμπτη θα κινηθούν προς τον κόμβο Νίκαιας.  

Διαρκώς ενδυναμώνεται το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 900 τρακτέρ και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αγροσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός «καθημερινά γίνονται διάφορες ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα -χθες κτηνοτρόφοι του μπλόκου έριξαν γάλα και σανό στο οδόστρωμα- αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να κλείσουμε το τελωνείο».

Μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα.

Αγρότες από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής Βασίλης Μαυροσκάς, «αποφασίσαμε να κάνουμε προσυγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών στις 23 Ιανουαρίου 2016 και στις 26 του μήνα θα συγκεντρωθούμε όλοι στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», οπότε και θα αποφασίσουμε αν τελικά θα κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τον Λευκό Πύργο».

Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας, ενώ σήμερα θα αποφασιστεί προς ποια μπλόκα θα κινηθούν.

Τρακτέρ παρατάχθηκαν στο ύψος του πέμπτου χιλιομέτρου Κομοτηνής-Ξάνθης και το βράδυ της Τρίτης κατευθήνθηκαν στο κέντρο της Κομοτηνής, όπου κατέλαβαν θέσεις στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας. Εκεί θα παραμείνουν και σήμερα, οπότε αναμένεται η άφιξη στην Κομοτηνή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η σύσκεψη στην παλαιά Νομαρχία Ροδόπης στις 10.30 το πρωί.

Κινητοποιήσεις και σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών της Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, στις 12:00 οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

«Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση» ανέφερε ο Νίκος Ζαφειρόπουλος, προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, διότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται για τη φορολογία, τα αγροτικά μας προϊόντα θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά».

Στην Ηλεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, από νωρίς το πρωί οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου. Όπως είπε ο Ανδρέας Τσουκαλάς, «αν εφαρμοστούν τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη φορολογία, τότε θα μπει ταφόπλακα στο αγροτικό επάγγελμα γι’ αυτό και εμείς είμαστε μια γροθιά και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Στην Αιτωλοακαρνανία, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προτάθηκαν δράσεις και κινητοποιήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου όπως είπαν οι συμμετέχοντες «να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό». Επίσης, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει τους τρόπους των κινητοποιήσεων.

Έκλεισαν τον δρόμο στον Προμαχώνα

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από το τελωνείο του Προμαχώνα προχώρησαν οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αντιδρώντας στα μέτρα της Κυβέρνησης.

Ο δρόμος έκλεισε για δέκα λεπτά, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα, μιας και η κίνηση δεν ήταν και πολύ μεγάλη εκείνη την ώρα.

Άνδρες και γυναίκες της Τροχαίας ήταν εκεί και οι αγρότες έστειλαν το μήνυμα πως μονο με τον πρωθυπουργό θέλουν να μιλήσουν για το πρόβλημα τους.

Σήμερα έχει οριστεί στις 12 το ραντεβού των αγροτών και στα Κερδύλλια, στο νότιο τμήμα του νομού. Οι αγρότες ετοιμάζουν κινητοποίηση, που δεν θα έχει σχέση με τις προηγούμενες, μιας και οι συμμετέχοντες θα προέρχονται από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Στους δρόμους και οι Κρητικοί

Έτοιμοι για νέο κύκλο κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο του γενικότερου αναβρασμού με αιχμή φορολογικό και το ασφαλιστικό, είναι και οι αγρότες στην Κρήτη.

Σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση που θα βγάλει τα τρακτέρ όλης της Ελλάδας στους δρόμους.

Ήπειρος

Στα Ιωάννινα, με δυο προσυγκεντρώσεις στις 10.30 σήμερα το πρωί -στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και στην Ανατολή- οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Στην συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου και σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές, θα καθορίσουν την στάση τους. Το απόγευμα, στις 6, θα συμμετέχουν σε συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις.

Τις δυνάμεις τους μετρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, για να ξεκινήσουν, όπως υπογραμμίζουν, δυναμικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Εγνατία.

Στην Άρτα, οι παραγωγοί οργανώνονται δυναμικά για να βρίσκονται στις 10.00 το πρωί, στην Εθνική Οδό στο χωριό Κομπότι. Με τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα και αγροτικά αυτοκίνητα, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κώστας Τσίρκας, θα παραταχθούν στο δρόμο και θα βρίσκονται σε συντονισμό με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πελοπόννησος

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στο σταθμό του τραίνου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι αγρότες της Αργολίδας από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου. Οι αγρότες της Αργολίδας έχουν αποφασίσει να κάνουν αρχικά πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του αργολικού κάμπου στις πόλεις και στην συνέχεια θα δημιουργήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου.

Στη Λακωνία, οι αγρότες ομόφωνα αποφάσισαν, να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις και να ενώσουν την φωνή τους με τους υπόλοιπους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και θα ξεκινήσουν ενημέρωση του κόσμου.

Στερεά Ελλάδα

Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα. Στη Βοιωτία έχει συγκροτηθεί προσυγκέντρωση με περίπου 130 τρακτέρ μεταξύ της Λιβαδειάς και του Ορχομενού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, όπου είναι και ο κόμβος της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας και Λιβαδειάς.

Στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αλιείς

«Ραντεβού» με τα καΐκια τους στην προβλήτα Νέα Κρήνης στην Καλαμαριά Χαλκιδικής έχουν δώσει στις 10.00 το πρωί οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης, και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Μάνθος Παγώνης, «κατεύθυνσή μας θα είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκη, όπου και σκοπεύουμε να εγκατασταθούμε επ’ αόριστο. Θα συγκεντρωθούμε όλοι οι παράκτιοι αλιείς από την ευρύτερη περιοχή του νομού μας, αλλά και τις τριγύρω περιοχές». 

Με προσυγκέντρωση απέναντι από το δημαρχείο Βόλου, όπου οι αλιείς έχουν δεμένα τα καΐκια τους, θα ξεκινήσει η κινητοποίηση στο Βόλο, και όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του οικείου Συλλόγου, Χρήστος Ξηραδάκης, «στο σημείο θα φτάσουν και αγρότες από το Πήλιο και μετά όλοι μαζί θα προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου».

Πηγή: protothema.gr

ellada

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: