Τραγωδία στη Σεούλ: Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για τους 154 νεκρούς

Μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, με θύματα πολλές δεκάδες νέους μια βραδιά γιορτής, συγκλονίζει τη Νότια Κορέα.

Τουλάχιστον 154 άνθρωποι (98 γυναίκες και 56 άνδρες) ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και άλλοι 133 τραυματίστηκαν (πολλοί σοβαρά) όταν ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε στους στενούς δρόμους συνοικίας της Σεούλ για να γιορτάσει το Χάλογουιν.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν έφηβοι και νέοι ηλικίας 20-30 ετών. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και 22 αλλοδαποί – 4 Κινέζοι, 4 Ιρανοί, 3 Ρώσοι, 2 Αμερικανοί, όπως και από το Ουζμπεκιστάν, τη Γαλλία, το Καζακστάν, τη Σρι Λάνκα, την Αυστραλία, την Αυστρία και τη Νορβηγία.


Τι συνέβη στην Ιταεβόν

Νέοι, πολλοί ντυμένοι με αποκριάτικες στολές, είχαν βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν το Χάλογουιν στα μπαρ, τα νάιτκλαμπ και τα εστιατόρια της πολυσύχναστης συνοικίας Ιταεβόν, όπου τα πάρτι συχνά συνεχίζονται στους στενούς και ανηφορικούς, στενούς παράδρομους.

Η τραγωδία σημειώθηκε ενώ η Ιταεβόν, το σύμβολο της ξέφρενης νυχτερινής ζωής στη Σεούλ εδώ και δεκαετίες, άρχιζε και πάλι να ανθίζει, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Ήταν το πρώτο πάρτι για το Χάλογουιν στη Σεούλ εδώ και τρία χρόνια, χωρίς ουσιαστικά κανέναν περιορισμό για την Covid-19 καθώς δεν ίσχυε πλέον η τήρηση των αποστάσεων. Πολλοί πάντως από όσους διασκέδαζαν φορούσαν μάσκες και αποκριάτικες στολές.

Μία ημέρα πριν από την τραγωδία υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια ότι η γιορτή θα προσέλκυε επικίνδυνα υψηλό αριθμό ανθρώπων. Τα θύματα και οι συγγενείς τους κάνουν λόγο για προφανείς παραλείψεις στον έλεγχο του πλήθους, που έφτανε ακόμη και τους 100.000.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: