Τουρκία: Οργή της αντιπολίτευσης για τον Ερντογάν που μίλησε για «σουρτούκες διαδηλώτριες»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποίησε έναν βαρύ χαρακτηρισμό για τις διαδηλώτριες που μετείχαν στην κινητοποίηση του πάρκου Γκέζι το 2013 

Ενας βαρύς χαρακτηρισμός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, μια λέξη που γνωρίζουμε και εδώ στην Ελλάδα, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Βουλευτές δήλωσαν ότι θα κινηθούν νομικά κατά του προέδρου για όσα είπε για τις γυναίκες που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα ετών από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που εξαπλώθηκαν σε μεγάλο τμήμα της χώρας, ο Ερντογάν έκανε λόγο για  «τρομοκράτες και σουρτούκες» («sürtük»), χαρακτηρισμός που παραπέμπει σε γυναίκες ελευθέρων ηθών.


Μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών γνωστοποίησαν πως θα κινηθούν νομικά κατά του προέδρου Ερντογάν. Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συνέστησε μάλιστα στον Ερτογάν να κρατάει το στόμα του κλειστό, μέσω ανάρτησης που έκανε στο Twitter.

Η γνωστή συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ εξέφρασε και αυτή την οργή της για τη «ρητορική των διακρίσεων» από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: