Τουρκία: Ο Μπαχτσελί αντέγραψε τον Κεμάλ με στρατιωτικές μπότες και έγραψε: «Η Κύπρος είναι τουρκική»

Σωρεία προκλητικών δηλώσεων από Τούρκους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους, στον απόηχο της επίθεσης κατά μελών της Ειρηνευτικής Ομάδας του ΟΗΕ στο χωριό Πύλα της Κύπρου, στην Πράσινη Γραμμή.

Σε τοποθετήσεις τους το Σάββατο, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Κίλιτς, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Τσελίκ και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας «έριξαν» την ευθύνη για όσα συνέβησαν την Παρασκευή στον ΟΗΕ και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικά έργα» των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, που δεν έχουν «στρατιωτικό» χαρακτήρα.

Σειρά στις προκλήσεις πήρε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το εθνικιστικό κόμμα του οποίου «μοιράστηκε» ένα κλιπάκι στα social media, μέσω του οποίου, όπως επισημαίνεται, επιχειρεί να στείλει ένα «ιστορικό μήνυμα». Συγκεκριμένα, διακρίνεται ο Μπαχτσελί να βαδίζει στο γραφείο του φορώντας μαύρες μπότες, ενώ ακούγεται ένα τουρκικό τραγούδι με τίτλο «Μην κλαις αγάπη μου». Το κλιπ συνοδεύει η φράση «Η Κύπρος είναι τουρκική».


Η ιστορία πίσω από τις μπότες του Μπαχτσελί

Με τις μπότες που φορά ο Μπαχτσελί, επιχειρεί να αντιγράψει τον Κεμάλ Ατατούρκ και ένα επεισόδιο που είχε πρωταγωνιστή εκείνον και έναν Ιταλό αξιωματούχο, την εποχή των υπογραφών της Συνθήκης της Λωζάνης. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, την περίοδο εκείνη ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον Ατατούρκ, με τον Τούρκο ηγέτη να δέχεται να κάνει το ραντεβού μαζί του. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιταλός ζήτησε από την Τουρκία την παραχώρηση της Αττάλειας και της Ρόδου. Τότε, ο Ατατούρκ πήγε στο διπλανό δωμάτιο, φόρεσε τα στρατιωτικά του ρούχα και τις μαύρες μπότες και επέστρεψε στη συνάντηση. Η εξέλιξη αυτή «τρόμαξε», σύμφωνα με τους Τούρκους, τον Ιταλό, ο οποίος αποχώρησε άπραγος.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: