Το "τοξικό" νέφος από τον Ασπρόπυργο πνίγει τον αττικό ουρανό

Το «τοξικό» νέφος από τον Ασπρόπυργο πνίγει τον αττικό ουρανό

Το "τοξικό" νέφος από τον Ασπρόπυργο πνίγει τον αττικό ουρανό

Με τη του προσωρινά υπεύθυνου της εταιρίας ανακύκλωσης για της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος συνεχίστηκε το θρίλερ της πυρκαγιάς που συνεχίζει να καίει στον Ασπρόπυργο για πέμπτη ημέρα, γεμίζοντας τον αττικό ουρανό με τοξικό νέφος.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που κατηγορείται για τις ίδιες παραβάσεις αναζητείται.

Η οσμή του καμμένου πλαστικού έχει πλέον κατακλύσει την ατμόσφαιρα όχι μόνο στις γύρω περιοχές που είναι αποπνικτική, αλλά σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο, την ώρα που η συνεχίζει να σιγοκαίει ελεγχόμενα, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται στο σημείο και να πραγματοποιούν ρίψεις νερού για να αποφύγουν τυχόν αναζωπύρωση και νέες εστίες.

Η σύλληψη του 35χρονου που εντοπίστηκε στον Ασπρόπυργο ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος τόνισε μετά από ευρεία σύσκεψη ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και πρέπει όλες οι δυνάμεις να κινητοποιηθούν αυτή την ώρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης άφησε σαφείς αιχμές και ανοιχτό το ενδεχόμενο και για εμπρηστική ενέργεια, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι οι φωτιές δεν ανάβουν μόνες τους, οι φωτιές ανάβουν είτε από αμέλεια, είτε από εγκληματική δραστηριότητα

Παράλληλα, με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζονται τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο χώρο του εργοστασίου, στο οποίο καίγονται περί τους 30.000 τόνους συσσωρευμένων υλικών, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομία κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Πλημμελή κρίθηκαν και τα μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας του εργοστασίου ανακύκλωσης, όπως προέκυψε από την έρευνα των αρμόδιων αρχών.

Εισαγγελική παρέμβαση για την στον Ασπρόπυργο

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής σε χώρο που δραστηριοποιείται εταιρία ανακύκλωσης.

Η έρευνα διατάχθηκε με αφορμή μήνυση που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου η Περιφέρεια Αττικής.

Στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης, που θα διενεργήσει ο εισαγγελέα κ. Παππάς, είναι να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών

Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συστήνει το υπουργείο Υγείας για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην περιοχή εκτιμάται ως επιβαρυμένη, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ασπροπύργου, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας το υπουργείο Υγείας εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Άτομα αυξημένου κινδύνου θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και την σωματική άσκηση. Αναφέρεται ακόμη ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται με τον θεράποντα ιατρό.

Οι συστάσεις στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: