Το TEDxThessaloniki 2016 μας ταξίδεψε σε «Έναν κόσμο σε κίνηση» (φωτο)

To TEDxThessaloniki 2016 πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχή χρονιά, στις 2 Απριλίου 2016, σε νέο venueγια φέτος, την αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2. Το θέμα ήταν «Ένας κόσμος σε κίνηση – Α world on the move» και οι TED’stersπου το παρακολούθησαν, μέσα στην αίθουσα, στο χώρο του simulcast,αλλά και μέσω του livestreaming, έφυγαν γεμάτοι νέες ιδέες και ξεχωριστές ιστορίες, για έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Γι’ αυτό φρόντισαν εξάλλου οι 14 ομιλητές και οι 5 καλλιτέχνες που δημιούργησαν τις 3 performance.

1o session:
H αυλαία του 7ου TEDxThessaloniki άνοιξε με την performance“RE_ACT” – μια οπτικοακουστική χορευτική παράσταση στις τρεις διαστάσεις που σχεδίασε και σκηνοθέτησε ο Στάθης Μήτσιος . Επί σκηνής η Σοφία Καλπενίδου και ο Ιωάννης Βαγιωνάς αλληλεπίδρασαν με το βίντεο υπό τους ήχους της μουσικής του Γιάννη Μόμτσιου.
Η παρουσιάστρια του φετινού event, Άννα Μπουσδούκου, μας παρουσίασε το πρώτο ομιλητή, Andrew Bastawrous. Το ταξίδι του ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, στην Κένυα με σκοπό να στήσει 100 οφθαλμολογικές κλινικές. Όσο ήταν εκεί, γεννήθηκε το Peek, the Portable Eye Examination Kit, μια χαμηλού κόστους και εύκολη στη χρήση λύση, που μέσω smartphone διευκολύνει την πρόσβαση στην οφθαλμολογική φροντίδα. Για να εξασφαλίσουν πόρους για τη θεραπεία των ασθενών, που εντόπιζαν με το Kit, έπρεπε να βρεθεί ένας βιώσιμος τρόπος, και αυτός ήταν το Ujima Bakehouse, ένα αρτοποιείο. Με τα έσοδα που προκύπτουν από κάθε 100 ψωμιά που πωλούνται, ένας άνθρωπος λαμβάνει οφθαλμολογική φροντίδα και ένας νέος επαγγελματική εκπαίδευση.
Ο Μηνάς Λιαροκάπης της OpenBionics ξεκίνησε θυμίζοντάς μας ότι ο εγκέφαλος είναι ο πιο ισχυρός επεξεργαστής, ένας επεξεργαστής τον οποίο προσπαθούν να καταλάβουν οι ερευνητές ρομποτικής, το ανθρώπινο όργανο που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντικαταστήσουμε. Η έρευνά του ξεκίνησε από τα ρομποτικά μέλη και προχώρησε στα προσθετικά μέλη. Με ένα ρομποτικό χέρι, το οποίο φορούσε, σήκωσε ένα μπουκάλι νερό, και μας έδειξε πώς λειτουργεί. Τα ρομποτικά μέλη που φτιάχνει η OpenBionics έχουν χαμηλό κόστος ώστε να μπορούν να κατασκευάζονται και σε εμπόλεμες χώρες, για παράδειγμα, ενώ στην ιστοσελίδα τους υπάρχουν και οι πληροφορίες για να δημιουργήσει όποιος επιθυμεί ένα τεχνητό μέλος σε 3D printer. «Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού μας έκανε να καταλάβουμε ότι η καινοτομία δεν βρίσκεται μόνο στα εργαστήρια και στα πανεπιστήμια, μπορεί να την παράγει ο καθένας. Κι επειδή ο καθένας μπορεί να είναι πηγή καινοτομίας, δοκιμάστε το και βοηθήστε πρωτοβουλίες όπως η OpenBionics», μας είπε λίγο πριν μας αποχαιρετήσει.
«Όλοι μας αποτελούμαστε κυριολεκτικά από αστερόσκονη. Είμαστε το ζωντανό μέρος του σύμπαντος. Έχουμε συνείδηση» μας είπε ο Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, προσθέτοντας ότι «αν δεν είχαν προηγηθεί οι τρομερές εκρήξεις των υπερκαινοφανών στο παρελθόν, δεν θα βρισκόμασταν εδώ να ανταλλάζουμε ιδέες. Το 2001 ξεκίνησε την κατασκευή αστεροσκοπείου, ενώ λίγο αργότερα δημιούργησε την Ελληνική Ομάδα Εύρεσης Υπερκαινοφανών Εκρήξεων που σύντομα αριθμούσε μέλη από την Κρήτη ως τον Έβρο, αλλά και μέλη από το εξωτερικό. Η ομάδα τον Ιούλη του 2015 ανακάλυψε ένα σουπερνόβα που συνέβη πριν από 280 εκατ. έτη φωτός .Το ταξίδι αυτό, μας είπε, ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια και έχει ακόμα ενδιαφέρον. Δεν είμαστε επαγγελματίες, δεν ζούμε από αυτό, αλλά απολαμβάνουμε το ταξίδι. Έχει σημασία να βρίσκεσαι σε ένα μονοπάτι που σε εξελίσσει. Δεν βλέπουμε μόνο τον έναστρο ουρανό, γινόμαστε και μάρτυρες σε ένα κοσμικό γεγονός. «Αν μπορώ να πω κάτι από τα βάθη της ψυχής μου είναι πως γεννηθήκαμε για να ταξιδεύουμε» ήταν η φράση με την οποία μας χαιρέτησε, δίνοντάς μας τροφή για σκέψη.
Ο Άλεξ Λοΐζου, συνιδρυτής του Trouva, μας μίλησε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε σήμερα το χώρο εργασίας και πόσο η προσωπική του εμπειρία έχει επηρεαστεί από τους αυστηρούς κανόνες που είχε συνηθίσει. Ωστόσο, η νέα εποχή έχει επηρεάσει το πώς βιώνουμε τόσο το χώρο εργασίας όσο και τη ζωή μας. Όπως η πληροφορία δεν είναι πλέον τοπικά περιορισμένη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, έτσι και στην εργασία τίθεται πλέον το δίλημμα «συν – τοποθέτηση ή τηλε-εργασία» που καθορίζει πώς φτιάχνονται οι επιχειρήσεις. Όλα έχουν να κάνουν, μας λέει, με τη δημιουργία μιας αίσθησης πίστης και κοινού οράματος σε έναν οργανισμό. Δεν πρέπει να περιοριζόμαστε, αφήνοντας την τοπικότητα να μας στερήσει πολύτιμους συμμάχους.
«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το αίσθημα αδυναμίας, ντροπής, αναστάτωσης και αδικίας που ένιωσα» μας είπε η IoneWells για την εμπειρία της ως θύμα σeξουαλικής επίθεσης, σχεδόν ένα χρόνο πριν, καθώς γύριζε στο σπίτι της. Για να μπορέσει να συμπυκνώσει τα αισθήματα αυτά έγραψε ένα γράμμα σε αυτόν που της επιτέθηκε, εξανθρωπίζοντάς τον ως «εσύ». «Σκέφτηκες ποτέ τους ανθρώπους στη ζωή σου; Δεν επιτέθηκες μόνο σε μένα, αλλά επιτέθηκες και σε όλη την κοινότητά μου» του έγραψε, ανάμεσα στα άλλα, σε ένα γράμμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του πανεπιστημίου της και γρήγορα έγινε viral, με το hashtag: #NotGuilty .Τα μηνύματα που λάμβανε ήταν συγκινητικά, από γυναίκες που μοιράζονταν την εμπειρία τους και το γράμμα έφτασε τα διεθνή ΜΜΕ. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Μέσω της καμπάνιας #NotGuilty, τα περιστατικά που έγιναν γνωστά δεν αναφέρονταν ως ειδήσεις, αλλά ως ιστορίες των ανθρώπων που τα έζησαν, ήταν η φωνή των θυμάτων και όχι των δημοσιογράφων. Η συζήτηση στα socialmedia ήταν μεγάλη, καθώς σήμερα αποτελούν το μέσο που μπορεί να φέρει κοινωνική αλλαγή, αλλά προκαλεί και πολύ αρνητική συζήτηση, με επικριτές, ανθρώπους που εκμεταλλεύονται μια ιστορία για να προωθήσουν τα δικά τους επιχειρήματα ή και αυτούς που, όπως στην περίπτωση της Ione, θεωρούσαν ότι λέει ψέματα για τη δημοσιότητα.
Aλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε μια πλατφόρμα που δημιουργούνται κοινότητες να γίνει το μέρος όπου συμβιβαζόμαστε με την ήττα, μας λέει η Ιοne, προσκαλώντας μας να σκεφτούμε μια νέα προσέγγιση στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα social media για να απαντήσουμε στην αδικία. «Δεν μπορούμε να αντιδρούμε σε μια αδικία, μόνο για να την αφήσουμε να ξεχαστεί την επόμενη μέρα επειδή προχώρησε στο επόμενο θέμα το υπόλοιπο Twitter» ήταν το μήνυμά της.

2o session:
To δεύτερο session άρχισε με τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, που ξεκίνησε την ομιλία του με ένα τολμηρό διαχωρισμό: «Είναι άλλο οι νόμοι και η ισχύουσα νομοθεσία και άλλο το δίκαιο ως επιστήμη» μας είπε, εξηγώντας στη συνέχεια πώς τα δικαστήρια δημιουργούν αρνητικές σκέψεις στους περισσότερους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να βρει το δίκιο του, αποφεύγοντας τόσο τα δικαστήρια όσο και την αυτοδικία. Το δίκαιο, μας είπε, μπορεί να υπάρχει και χωρίς τα δικαστήρια, με την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Αυτό καταφέρνουν σήμερα θεσμοί όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, το πρόσωπο κύρους και εμπειρίας που έχει τη δικαιοδοσία να επιλύει διαφορές εξωδικαστικά, που ήδη λειτουργεί σε 35 δήμους, ενώ αντίστοιχος θεσμός υπάρχει και στις Περιφέρειες, με το Βασίλη Σωτηρόπουλο να είναι και ο πρώτος εκλεγμένος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης. Τα παραδείγματα για εξωδικαστική επίλυση διαφορών επεκτείνονται και σε διακρατικό επίπεδο, με θεσμούς όπως η Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτισμικών Αγαθών, στην οποία προσέφυγε ομάδα πολιτών ζητώντας την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα. Γιατί, όπως μας θύμισε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, «το δίκαιο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δεν περιορίζεται στις δικαστικές αίθουσες, και οι πόρτες του ανοίγουν όταν κάποιοι τολμούν να τις χτυπήσουν, αποφασισμένοι να κερδίσουν».
Δεύτερη ομιλία του session από τη Νατάσα Λιανού και τον Ερμή Χαλβατζή. Ως αρχιτέκτονες με αγάπη για το design, δεν θα μπορούσαν παρά να ξεκινήσουν την ομιλία τους με αναφορά στο πιο ποθητό gadget της εποχής μας που ξεχωρίζει για το μοναδικό, λιτό σχεδιασμό του. Παραθέτοντας τον SteveJobs, ανέφεραν ότι “μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι το design είναι μόνο αυτό που δείχνει, όμως, αν δεις πιο βαθιά, είναι το πως λειτουργεί”. Στη φιλοσοφία τους σημασία έχει να εκτιμούμε και να σεβόμαστε τις πόλεις μας. Οι πόλεις μας πρέπει να είναι μέρη που οι άνθρωποι επιθυμούν να ζουν, να επισκέπτονται και να είναι μέρος τους. Οι πόλεις μας πρέπει να γίνουν ένα υπόδειγμα αρχιτεκτονικής. Η σχεδιαστική φιλοσοφία τους είναι το SmartDesignElegance που συνδυάζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα , τα κατάλληλα υλικά και την αισθητική με το χαμηλό κόστος και την λειτουργική αποδοτικότητα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερες, φιλικότερες και πιο επιθυμητές ώστε να ζήσουμε μέσα τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο. Κλείνοντας, μας αποκάλυψαν τι έλεγαν οι αρχαίοι Αθηναίοι: “Πρέπει να παραδώσουμε πιο όμορφες πόλεις στις γενιές που θα μας διαδεχθούν”. Η ομιλία τους είναι αφιερωμένη στη ΖάχαΧαντίντ γνωστή Αρχιτέκτονα η οποία απεβίωσε προχθές και είχε συνεργαστεί με τη Νατάσα Λιανού και τον Ερμή Χαλβατζή.
Ο Μιχάλης Αγάθος, στην αρχή της ομιλίας του, μας σύστησε δύο μαύρες τρύπες, την «Αλίκη» και τον «Αλέκο», που έλκονται η μία από την άλλη. Αυτό που βλέπουμε όμως στην οθόνη, παραμένει μια σκοτεινή εικόνα. Αν πλησιάσουμε το αυτί μας, κάτι θα ακούσουμε, και αυτό είναι τα βαρυτικά κύματα. Η πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων είναι γεγονός και ξεκλείδωσε ένα διαφορετικό τρόπο θεώρησης του σύμπαντος, τα οποία μας εξηγεί με απλό τρόπο. Η θεωρία της σχετικότητας λέει ότι ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι απόλυτα και αμετάβλητα, αποτελούν το χωρόχρονο που μεταβάλλεται και καμπυλώνεται. Η βαρύτητα λοιπόν δεν είναι δύναμη, είναι γεωμετρία, μας λέει : «Όσα μάθαμε στο σχολείο για τη βαρύτητα είναι λάθος, απλά διδάσκονται ως μια εύκολη προσέγγιση της πραγματικότητας». Πριν από 1,3 δισεκ. χρόνια σε μια μακρινή γωνιά του σύμπαντος ενώθηκαν δύο μαύρες τρύπες, συγχωνεύτηκαν σε μία μεγάλη μαύρη τρύπα και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του βαρυτικού κύματος «G». Όταν ο Αϊνστάιν προσπάθησε να δημοσιεύσει ένα άρθρο ότι δεν ισχύει η θεωρία του, το βαρυτικό αυτό κύμα είχε φτάσει σε κοντινά άστρα. Το Σεπτέμβριο του 2015, το βαρυτικό κύμα G έφτανε στη Γη, τον εντόπισαν οι ανιχνευτές και οδηγήθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις τις εποχής μας.
“Η φύση αποφάσισε να μας κάνει ένα δώρο και ήταν δυνατό, ήταν καθαρό, ήταν πανέμορφο!” Σε αυτά τα 0,2 δευτερόλεπτα που “ακούσαμε” και όλοι μέσα στην αίθουσα, μάζα ίση με 3 ήλιους μετατράπηκε σε καθαρή ενέργεια βαρυτικών κυμάτων – για να καταλάβουμε το μέγεθος, ο Μιχάλης Αγάθος αναφέρει πως μόλις 1 κιλό αρκεί για να καλύψει ενεργειακά τη Θεσσαλονίκη για χρόνια. Καταχειροκροτούμενος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: “Το σύμπαν πάντα μας σιγοτραγουδούσε και εμείς μόλις βγάλαμε αυτιά! Ελάτε να ακούσουμε μαζί την κοσμική συμφωνία!”
Ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης μας μίλησε για το ανθρώπινο γονιδίωμα και τις εξελίξεις στη γενετική. Κάθε φορά που δημιουργείται ένας άνθρωπος, το ανθρώπινο γονιδίωμα αντιγράφεται, με ένα μικρό λάθος κάθε φορά, γεγονός που κάνει κάθε άνθρωπο διαφορετικό. Γι αυτό και υπάρχει και τόση μεγάλη ποικιλία στα ανθρώπινα γονιδιώματα. Όλοι μας μοιάζουμε κατά 99,1%, ως μέλη του ίδιου είδους, του homosapienssapiens, αλλά αυτό το 0,9% που διαφέρει είναι αυτό που προσδίδει την ποικιλία. Η γονιδιακή ιατρική είναι αυτό που θα λέγαμε προσωποποιημένη ιατρική και οι εξειδικευμένοι σε αυτήν έχουν να μελετήσουν ένα νέο όργανο, το γονιδίωμα, όπως ο καρδιολόγος ασχολείται με την καρδιά. Γνωρίζουμε τη λειτουργία μόνο του 1,5 % του ανθρώπινου γονιδιώματος κι ωστόσο μπορούμε να κάνουμε πολλές διαγνώσεις. Δεν υπάρχει «φυσιολογικό» ανθρώπινο γονιδίωμα. Όλοι έχουμε μεταλλάξεις και αλλαγές στο γονιδίωμά μας, αλλά δεν νοσούμε, γιατί έχουμε τη μετάλλαξη στο ένα μόνο αντίγραφο του γονιδιώματος, από τον ένα γονέα, ενώ απουσιάζει από το αντίγραφο του άλλου γονέα. Η γνώση μας δίνει τη δύναμη να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και τις μελλοντικές αποφάσεις. Το «γνώθι σαυτόν» για τον Αντωναράκη σημαίνει «να γνωρίζεις το γονιδίωμά σου» .
Πριν από το διάλειμμα ο ΛουκήςΑγροτής μας έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να ζωγραφίσει με μοναδικό τρόπο έχοντας για σύνεργα τα σπρέι του, τη φωτιά και το blacklight! Όσοι δεν το παρακολουθήσατε θα χρειαστεί να το δείτε μαγνητοσκοπημένο για να αντιληφθείτε πως κάτι τόσο εντυπωσιακό μπορεί να γίνει με απλό τρόπο!

3o session:
«Πώς ξέρω ότι η πόλη ή η χώρα μου είναι καλή κοινωνία;» είναι το ερώτημα με το οποίο άρχισε την ομιλία του ο Michael Green. Η απάντηση έρχεται συνήθως σε συνάρτηση με την οικονομία και το ΑΕΠ, το οποίο όμως συχνά είναι παραπλανητικό. Για άλλους η απάντηση είναι η χαρά, αλλά η ευτυχία είναι όντως δείκτης μιας καλής κοινωνίας; Ο Αριστοτέλης σκέφτηκε ότι μια καλή η κοινωνία είναι αυτή που δημιουργεί συνθήκες ευδαιμονίας. Ο Michael Green και οι συνάδελφοί του βρήκαν έναν τρόπο να μετρήσουν το δείκτη ευδαιμονίας μιας κοινωνίας, το Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, σε μια κλίμακα από το 1 ως το 100. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Νορβηγία με 88/100, στη χαμηλότερη θέση η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία με 31/100. Όσο για την Ελλάδα, ευτυχώς βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Νορβηγία, με 74%.Από τις περιοχές της Ελλάδας, «πρωταθλήτρια» στο Δείκτη Κοινωνικής Προόδου αναδεικνύεται η Κρήτη, ακολουθεί το Βόρειο Αιγαίο και στην τρίτη θέση η Κεντρική Μακεδονία. Οι πιο πλούσιες περιοχές, όπως η Αττική και η Δυτική Μακεδονία βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες θέσεις, ενώ η πιο φτωχή περιοχή, η Ήπειρος τα πάει αρκετά καλά. Η χώρα συνολικά εμφανίζει χαμηλά ποσοστά σε τομείς που έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και τους θεσμούς, τις διακρίσεις και τη φυλετική ισότητα, ωστόσο ο δείκτης που μετράει την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση είναι εξαιρετικά υψηλός. Ο Michael Green έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Ο κόσμος μας είναι σε κίνηση. Το πού κατευθύνεται είναι δική μας απόφαση. Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου μάς δείχνει ότι το ΑΕΠ και η οικονομία δεν καθορίζουν τα πάντα. Ας φροντίσουμε να τον κάνουμε ένα καλύτερο μέρος, όχι μόνο την επιβίωση αλλά και για την ευδαιμονία» .
Στην ομιλία του ο Dimitri Zenghelis μας παρουσίασε την αξία της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή που υπογράφηκε στο Παρίσι τον προηγούμενο Νοέμβριο και τη χαρακτήρισε ως μια “ιστορική αλλαγή”. Ο στόχος να σταθεροποιηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αν επιτευχθεί, θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις διεθνείς, αλλά και στις εγχώριες οικονομίες. Η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιο κόστος για τις ευκαιρίες που έχουμε και που θα έχουμε, με το κόστος αυτό να απειλεί την ύπαρξη μας. Όμως υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το κόστος παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί δραστικά και είναι πια χαμηλότερο από τα ορυκτά καύσιμα. Η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει και οι εταιρίες έχουν αρχίσει πια να το καταλαβαίνουν. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο καμπή που θα μας μεταφέρει από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για την ευτυχία μας μίλησε και ο Γιώργος Ελευθερίου, μια ευτυχία που δεν τη φέρνουν τα χρήματα, αλλά η τεχνολογία. Σε μια στιγμή που πίστευε ότι θα έπρεπε να είναι χαρούμενος, ένιωθε σχεδόν κατάθλιψη, μας λέει, και γι’αυτό αποφάσισε να απαντήσει στην ερώτηση «πώς μπορώ να είμαι ευτυχισμένος.»Μερικά στοιχεία για την ευτυχία: μας κάνει να ζούμε περισσότερο, μας εξασφαλίζει μια αύξηση στο μισθό, κάνει καλό στην οικογένεια και στην κοινωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν για τα πλεονεκτήματα της ευτυχίας, όχι μόνο σε ατομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Επόμενη ερώτηση λοιπόν, είναι πώς την αποκτάμε.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Γι’αυτό είναι απαραίτητη η συναισθηματική επίγνωση, να αναγνωρίζεις δηλαδή τι είναι αυτό που σου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και να το επιδιώκεις, αποφεύγοντας ταυτόχρονα όσα προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.Mπορεί λοιπόν να μετρηθεί η ευτυχία; Η απάντηση είναι ναι και σε αυτό έρχεται η βοήθεια της τεχνολογίας, που μπορεί να αναγνωρίσει τις διακυμάνσεις στη φωνή ενός ατόμου, στις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις του σώματος, αλλά και να μετρήσει κάποιες σωματικές λειτουργίες, όπως η εφίδρωση, κατηγοριοποιώντας τα ανθρώπινα συναισθήματα. Με το παράδειγμα της Άννας, που φορώντας ένα βραχιόλι που αναγνωρίζει τα συναισθήματά της και της δίνει ιδέες για να ξεπεράσει τα αρνητικά, ένα βραχιόλι που της δίνει τη δυνατότητα να γνωστοποιήσει τα συναισθήματα αυτά στους δικούς της ανθρώπους, ο Γιώργος Ελευθερίου μας έδειξε πόσο βοηθάει η τεχνολογία στη δημιουργία προϊόντων που σε λίγα χρόνια θα είναι εμπορικά διαθέσιμα και σύμμαχοί μας στην αναζήτηση της ευτυχίας.
Η ΜelissaFleming, που είχε συγκινήσει στο TEDxThessaloniki του 2015 με την ιστορία της Doaa: η Doaa είναι μια πρόσφυγας που επέζησε από ένα από τα πιο τραγικά ναυάγια στη Μεσόγειο, σώζοντας ένα παιδί, αλλά βλέποντας τον άνδρα της ζωής της να χάνει τη ζωή του μπροστά της. Η ιστορία της ενέπνευσε πολλούς, ανάμεσά τους ο Αλέξης Πανταζής, από την Hellas Direct, ένας από τους περσινούς ομιλητές, που έδωσε μια υποτροφία στη Doaa, που όπως μας αποκάλυψε η Melissa Fleming, σε μήνυμα μέσω video, ζει πλέον στη Σουηδία. Η Melissa Fleming τόνισε πώς η Ελλάδα έχει γίνει η κεντρική σκηνή για τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν σπεύσει να βοηθήσουν, όπως και Έλληνες ιδιώτες που λαμβάνουν πρωτοβουλίες, καλύπτοντας τα κενά των κυβερνήσεων.Οι χώρες κλείνουν τα σύνορα αντί να υποδέχονται τους ανθρώπους και η συμπόνια χάνει έδαφος από το φόβο, τον οποίο εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί που φοβούνται μήπως χάσουν τη δύναμή τους, ήταν το δυνατό μήνυμα της Melissa Fleming.Σε συνέντευξη με την Έλενα Παπαδοπούλου ο Aλέξης Πανταζής μίλησε για την ανταπόκριση της εταιρείας του στην ιστορία της Doaa που παρουσίαση πέρσι η Melissa Fleming στο TEDxThessaloniki 2015. Με έκπληξη ακούσαμε ότι τελικά είναι πιο δύσκολο να δώσεις λεφτά παρά να βγάλεις λεφτά! Η εταιρεία του παρείχε υποτροφία στην Doaa προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να σπουδάσει Νομική για να μπορεί να βοηθάει ανθρώπους σαν και αυτή. Με αφορμή την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση καταλάβαμε ότι πρέπει να δρούμε ως άτομα και να μη θεωρούμε ότι μεμονωμένα κράτη ή ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν πάντα να ανταποκριθούν στους ρόλους τους. Και η πιο μικρή προσφορά από μεμονωμένα άτομα μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο.
Η Zrinka Bralo μας παρουσίασε την εμπειρία της να ζει κανείς σε εμπόλεμη ζώνη. Την εμπειρία της να είναι πρόσφυγας σε μια ξένη χώρα, αλλά και την εμπειρία της να είναι εκεί -στη ξένη χώρα- και να βοηθά πρόσφυγες σαν και αυτή. Με παραδείγματα μας αποκάλυψε τον ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στην αρνητική εικόνα που μπορεί να σχηματίσουμε για τους πρόσφυγες. Μέσα από την ομιλία της μας ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που πήρε για να αναδείξει τη προσφορά των γυναικών μεταναστών στις χώρες όπου βρήκαν ένα ασφαλές σπίτι. Στο τέλος της ομιλίας της μας κάλεσε να δούμε την πραγματικότητα, να δούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως ανθρώπους σε κίνηση. Μας κάλεσε να δούμε τους εαυτούς μας ως πολίτες που έχουν τη δύναμη να τους υποδεχθούν και να τους προστατεύσουν. Μόνο τότε θα κάψουμε να φοβόμαστε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Τελευταίος ομιλητής για φέτος ο Στέργιος Παρίζας, ένας δάσκαλος που στην πρώτη του πρόσληψη βρέθηκε στη Ρόδο και υπεύθυνος για μια τάξη υποδοχής, για μαθητές με τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Για να τα βγάλει πέρα με αυτό το δύσκολο εγχείρημα, έβαλε τον εαυτό του στη θέση των μαθητών. «Αν ήμουν μαθητής σε μια άλλη χώρα, θα ήθελα να μαθαίνω και για τη δική μου χώρα, και γι’αυτό πρότεινα στα παιδιά να μάθουν όχι μόνο τα ελληνικά, αλλά και τη δική τους γλώσσα. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν βιώνουν κάτι, το διασκεδάζουν. Επειδή έχω γνώσεις μουσικής, έγραψα ελληνικούς στίχους, με λέξεις από τη γλώσσα των παιδιών, και δανειστήκαμε τη μουσική από ένα παλιό βαλς του Σοστακόβιτς. Το προβάραμε με τα παιδιά, το ηχογραφήσαμε και παίζουν μουσική.» μας είπε και πρόσθεσε: «Είναι το ταξίδι των αστεριών, που ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο. Ήθελα να δείξω στα παιδιά ότι όταν μιλάμε για γλώσσες, ιστορίες και πολιτισμούς ,δε βάζουμε το σύμβολο του μεγαλύτερου και του μικρότερου». Την επόμενη χρονιά, στην Κω, δεν υπήρχε χρόνος να μπει η μουσική στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τα παιδιά όμως έφτιαξαν ένα τραγούδι για το τέλος της χρονιάς. Όταν η νέα του θέση τον έφερε στις δομές Ειδικής Αγωγής, με μαθητή το Μιχάλη, έθεσε μικρούς στόχους, έχτιζε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους και κάποια στιγμή έγραψε ένα τραγούδι για όσα του μάθαινε ο Μιχάλης. Το τραγούδι παρουσιάστηκε στο σχολείο, και ακούσαμε ένα κομμάτι του στην αίθουσα, προκαλώντας συγκίνηση και δυνατά χειροκροτήματα. «Ο αληθινός πλούτος δεν υπάρχει μόνο στα λεφτά και στην εκπαίδευση αξίζει ο αληθινός πλούτος. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε στα χέρια μας το μέλλον του κόσμου.»
Kαι μετά τη συγκίνηση που προκάλεσε η ομιλία του Στέργιου Παρίζα, οι GANG έκλεισαν την ημέρα με μουσική, τραγούδι και χορό από όλους όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα.
Με την αμέριστη υποστήριξη των χορηγών μας, δηλαδή της Wind Hellas, της Kit Kat, της μπύρας SOL, της Aegean Airlines, του Macedonia Palace, της Bίκος Cola, του ΚΕΘΕΑ, των Kρασιών Βορείου Ελλάδος,της αλυσίδας αρτοποιείων ‘Παραδοσιακό’, του εστιατορίου Tre Marie, του ζαχαροπλαστείου Κωνσταντινίδης, του Μακεδονικού χαλβά-Αφοί Χαΐτογλου,, της Coco-mat, του NewYorkCollege, της Nespresso, του Ι.Ι.Ε.Κ ΔEΛΤΑ, της εταιρείας «Ο δρόμος του τσαγιού», των thessbike, της εταιρείας Λάβδας, του garden center Βασιλειάδης, των CANA Laboratories, του Open HouseThessaloniki, του City Hotel Thessaloniki, της εταιρείας KYΩΝ και των Samour Floοrs, το Μέγαρο Μουσικής έγινε το ιδανικό venueγια την έδρα του TEDxThessaloniki.
Τα μηνύματα και οι εικόνες του #TEDxThess16διαδόθηκαν χάρη στην υποστήριξη των χορηγών επικοινωνίας της φετινής διοργάνωσης, δηλαδή, του ΣΚΑΪ, της Καθημερινής, της Mακεδονίας, της Παράλλαξης, του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του ραδιοφωνικού σταθμού του, Πρακτορείο 104,9FM, του offradio.gr,του Zooradio 90.8, του clipnews,του skywalker.gr, του cityportal.gr, του epixeiro.gr,του greeceis.gr,αλλά και των φωτογραφικών studiothepixel.gr, NP CreativePhotography+ και MariaMintsidouPhotography.
Oι ομιλίες του #TEDxThess16 άρχισαν ήδη να αναρτώνται στο διαδίκτυο, ώστε να ξεκινήσουν το ταξίδι τους ως πηγή έμπνευσης για όλους όσους μοιράζονται τις αξίες του TED. Θα βρείτε ήδη τις πρώτες από αυτές και τις προσεχείς εβδομάδες όλες τις επόμενες στο www.tedxthessaloniki.com και στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης στο facebook https://www.facebook.com/TEDxThessaloniki/.

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: