Το συναίσθημα που βιώνουμε 240 φορές περισσότερο από όλα τα άλλα

Υπάρχει ένα συναίσθημα που βιώνουμε έως και 240 φορές περισσότερο απ” ότι τα άλλα συναισθήματα.

 

Το συναίσθημα αυτό, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Leuven στο Βέλγιο, είναι η λύπη, διότι συμβαδίζει με γεγονότα που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή μας, όπως ο θάνατος ή τα ατυχήματα. Οι ερευνητές ψυχολόγοι αναφέρουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος να στοχαστούμε και να αντιμετωπίσουμε ό, τι συνέβη, για να το κατανοήσουμε πλήρως.

Οι Βέλγοι ερευνητές ζήτησαν από 233 μαθητές γυμνασίου να ανακαλέσουν πρόσφατα συναισθηματικά επεισόδια και να αναφέρουν τη διάρκειά τους. Οι συμμετέχοντες έπρεπε, επίσης, να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν και να επιλύσουν αυτά τα συναισθήματα.

Η έρευνα κατέγραψε σημαντικές διαφορές στη διάρκεια βίωσης των διαφόρων συναισθημάτων. Από ένα σύνολο 27 συναισθημάτων, η λύπη διήρκεσε περισσότερο από κάθε άλλο, ενώ η ντροπή, η έκπληξη, ο φόβος, η αηδία, η πλήξη, η ενόχληση ή η ανακούφιση είχαν συχνά στιγμιαία εμφάνιση. Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πλήξη μετρήθηκε, επίσης, ανάμεσα στα πιο σύντομα σε χρονική διάρκεια συναισθήματα που βιώθηκαν. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι ακόμη κι αν ο χρόνος φαίνεται να περνά σιγά-σιγά όταν κάποιος βαριέται, η φάση της πλήξης συνήθως δεν διαρκεί πολύ.

Συσχέτιση συναισθήματος και γεγονότος

Οι ερευνητές βρήκαν, ακόμη, ότι τα συναισθήματα που διαρκούν για λιγότερο χρονικό διάστημα προκαλούνται συνήθως από γεγονότα που έχουν σχετικά χαμηλή σημασία για τους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, τα μακροχρόνια συναισθήματα τείνουν να προκαλούνται από γεγονότα που έχουν ισχυρές επιπτώσεις στις μεγαλύτερες ανησυχίες ενός ατόμου. Οι ερευνητές λένε ότι μερικές από αυτές τις επιπτώσεις μπορεί να γίνουν εμφανείς μόνο στην πάροδο του χρόνου, οι οποίες στη συνέχεια προκαλούν διατήρηση και ενίσχυση του συναισθήματος. Ως εκ τούτου, η αίσθηση παραμένει καθώς ένα άτομο ανακαλεί τα γεγονότα και τις συνέπειες του γεγονότος ξανά και ξανά.

Η διάρκεια βρέθηκε να είναι μια διάσταση που μπορεί να είναι διακριτή μεταξύ πολύ παρόμοιων συναισθημάτων. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που επιμένει περισσότερο διάστημα απ” ότι η ντροπή, ενώ το άγχος διατηρείται περισσότερο από το φόβο.

Η μακρόχρονη διάρκεια του συναισθήματος

«Ο αναστοχασμός των γεγονότων είναι ο κεντρικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η μακρόχρονη παραμονή ενός συναισθήματος σε σχέση με κάποια άλλα. Τα συναισθήματα που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα του αναστοχασμού θα διαρκέσουν μεγαλύτερο διάστημα», λέει ο Φιλίπ Βερντουίν, συγγραφέας της έρευνας, εξηγώντας το ρόλο που έχουν τέτοιες σταθερές και επαναλαμβανόμενες σκέψεις στην εμπειρία των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.

«Τα βραχυπρόθεσμα συναισθήματα προκαλούνται συνήθως – αλλά, φυσικά όχι πάντα- από γεγονότα σχετικά χαμηλής σημασίας. Από την άλλη πλευρά, τα μακροχρόνια συναισθήματα τείνουν να αφορούν σε κάτι πολύ σημαντικό», εξηγεί περαιτέρω.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: