Το «σκληροτράχηλο» Ford Bronco έρχεται στην Ευρώπη  

Σε περιορισμένο αριθμό οχημάτων θα έρθει στην Ευρώπη και φυσικά στη χώρα μας το εμβληματικό Bronco 4×4. Το ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες η Ford. Το νέο Bronco που θα έρθει στην Ευρώπη διαθέτει εξαιρετικές “Built Wild” ικανότητες εκτός δρόμου, σκληροτράχηλη σχεδίαση και τεχνολογίες τελευταίας γενιάς για όλες τις συνθήκες.

Θα «φοράει» έναν V6 κινητήρα 2,7 λίτρων της οικογένειας EcoBoost που αποδίδει 335PS, σύστημα G.O.A.T. Modes Terrain Management System. Απέκτησε το το παρατσούκλι G.O.A.T χάρη στην αξιοσημείωτη ικανότητά του να χαράζει νέα off-road μονοπάτια. Η  ανάρτηση είναι High-Performance Off-Road Stability Suspension (HOSS) για μεγαλύτερη ευελιξία και πρόσφυση σε όλα τα εδάφη. Οι πιστοποιημένες εκπομπές για το Ford Bronco είναι  CO2 319-332 g/km ενώ η κατανάλωση σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις είναι 13.4-13.9 l/100km. Οι μηχανικοί λένε ότι η ηλεκτρονική wastegate και το σύστημα ανακυκλοφορίας καυσαερίων υψηλής πίεσης αυξάνουν την ισχύ και την αποδοτικότητα καυσίμου.

Ήδη εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον απόκτησης του «σκληροτράχηλου» Ford Bronco αλλά όπως φαίνεται αρκετοί θα μείνουν με τη χαρά αφού θα γίνει εισαγωγή περιορισμένων αυτοκινήτων. Παρά το γεγονός ότι επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή του, οι παραγγελίες ξεκίνησαν σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Η γκάμα μοντέλων περιλαμβάνει το Bronco Outer Banks, μία σκληροπυρηνική έκδοση με ικανότητα κίνησης σε κάθε επιφάνεια, καθώς και το Bronco Badlands ειδικά για πελάτες που αναζητούν την απόλυτη off-road απόδοση.

Το Bronco που θα εισαχθεί στην Ευρώπη θα είναι στην hardcore έκδοση Outer Banks και στην Badlands . Και τα δύο μοντέλα τροφοδοτούνται από τον κινητήρα Ford EcoBoost V6 2.7L,

Το αυτοκίνητο αυτό με το προσωνύμιο “G.O.A.T.” (Goes Over Any Type of Terrain), είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Αμερική και διακρίνεται κυρίως για τις δυνατότητες που έχει να κινείται σε όλες τις επιφάνειες χάρη στα εξελιγμένα συστήματα μετάδοσης κίνησης με μακριές και κοντές σχέσεις, του Trail Control ενώ διαθέτει επτά προφίλ οδήγησης.

Για πρώτη φορά η Ford παρουσίασε το Bronco το 1966. Το νέο μοντέλο διαθέτει στοιχεία εμπνευσμένα  και φυσικά εξελιγμένα από το πρώτο μοντέλο. Τα καινοτόμα και πρακτικά χαρακτηριστικά που αναπτύχθηκαν από την αρχή με γνώμονα τις τολμηρές περιπέτειες σε κάθε είδους επιφάνεια, περιλαμβάνουν αφαιρούμενες πόρτες με δυνατότητα αποθήκευσης μέσα στο αυτοκίνητο, ενσωματωμένα σημεία στήριξης που προορίζονται για την εγκατάσταση αξεσουάρ, καθώς και εξαιρετικά ανθεκτικά και εύκολα στο καθάρισμα εξαρτήματα και επιφάνειες στην περίπτωση που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο δύσκολα.

Ένας αυστηρά περιορισμένος αριθμός αντιτύπων του νέου Bronco στην έκδοση First Edition θα είναι διαθέσιμος στα επίπεδα εξοπλισμού και προδιαγραφών Outer Banks ή Badlands, με κάθε ένα να προσθέτει μοναδικές εξωτερικές λεπτομέρειες.

Η περιπέτεια συνδυάζεται με την άνεση και την οδηγική απόλαυση. Όλα όσα διαθέτει το σύγχρονο Bronco είναι προσεγμένα και μελετημένα. Ο  Jon Williams, γενικός διευθυντής της Ford Blue Europe είπε σχετικά:

«Μετά από απουσία 25 χρόνων, η Αμερική υποδέχτηκε την επιστροφή του Bronco με περισσότερο ενθουσιασμό και αγάπη από όσο θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Τώρα είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να δώσουμε στους ευρωπαίους λάτρεις της αυτοκίνησης μία πρώτη γεύση από το πνεύμα του Bronco. Συνδυάζει τις τελευταίες τεχνολογίες μετάδοσης κίνησης με έναν εμπνευσμένο, ευφυή σχεδιασμό και μας μεταφέρει το πάθος για εξερεύνηση στο επόμενο επίπεδο».

Το νέο Bronco διακρίνεται από την πλήρους πλάτους μάσκα του και τους εμβληματικούς στρογγυλούς προβολείς που συνδυάζονται με τις τετραγωνισμένες επιφάνειες του αμαξώματος, οι οποίες καθιστούν πιο ευδιάκριτες τις εξωτερικές γωνίες του οχήματος για ευκολότερους ελιγμούς και έλεγχο σε απαιτητικές, εκτός δρόμου συνθήκες.

Τα μπροστινά φτερά διαθέτουν επίσης τα αποκαλούμενα trail sights – που δεν είναι τίποτα περισσότερο από υπερυψωμένα τμήματα που βοηθούν το οδηγό να εντοπίζει τις γωνίες του οχήματος, ενώ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως σημεία πρόσδεσης προκειμένου να υποστηρίξουν βάρος που φτάνει τα 68 kg5 για τη μεταφορά μεγαλύτερων αντικειμένων όπως σανίδες του σερφ ή κανό.

Η στάνταρ, αφαιρούμενη σκληρή οροφή διαθέτει επένδυση που αποσβένει τους ήχους που φτάνουν στο εσωτερικό και χωρίζεται σε τέσσερα πάνελ με ειδικές ενσωματωμένες τσάντες αποθήκευσης για τα δύο μπροστινά τμήματα. Και οι τέσσερις πόρτες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν πλήρως2 χρησιμοποιώντας ένα μόνο εργαλείο μέσα σε χρόνο μόλις οκτώ λεπτών, προσφέροντας έτσι την απόλυτη ελευθερία στον καθαρό αέρα και ακόμα καλύτερη ορατότητα σε απαιτητικά εκτός δρόμου περιβάλλοντα.

Τα παράθυρα χωρίς πλαίσιο μειώνουν το συνολικό βάρος των θυρών, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά ελαφριές για να αφαιρούνται από τους ιδιοκτήτες ανεξαρτήτως σωματότυπου. Οι ειδικές τσάντες αποθήκευσης που διατίθενται για το Bronco Badlands επιτρέπουν την ασφαλή μεταφορά των θυρών μέσα στο αυτοκίνητο, ώστε να είναι έτοιμες για επανατοποθέτηση μέσα σε λίγα λεπτά.

Το Bronco διαθέτει πολλά ακόμα στοιχεία που μπορούν να αφαιρεθούν επιτρέποντας τόσο την εξατομίκευση όσο και τη βελτιωμένη απόδοση εκτός δρόμου. Μεταξύ αυτών είναι η μάσκα και ο εμπρός προφυλακτήρας που μπορούν να αφαιρεθούν και εν συνεχεία να αντικατασταθούν με εναλλακτικές εκδόσεις τους. Τα πλαστικά πρόσθετα που εφαρμόζονται στα τόξα των θόλων των τροχών είναι σχεδιασμένα για να αποχωρίζονται χωρίς ζημιά σε περίπτωση μιας πρόσκρουσης σε off-road συνθήκες και να αντικαθίστανται εύκολα και γρήγορα.

Ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 10 σχέσεων είναι στάνταρ, για ομαλή οδήγηση με βελτιστοποιημένη ροπή εντός και εκτός δρόμου. Μία μέγιστη σχέση «έρπειν» (crawl) έως και 64,33:1 στη λειτουργία low range δίνει στο Bronco τη δυνατότητα να κινείται με ταχύτητα 6 km/h με τον κινητήρα να περιστρέφεται στις 2.400 στροφές ανά λεπτό, εξασφαλίζοντας ακριβή έλεγχο χαμηλών ταχυτήτων και μειώνοντας την πιθανότητα ακινητοποίησης σε δύσκολο έδαφος.

Το Bronco Outer Banks είναι εξοπλισμένο με ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κιβώτιο μεταφοράς δύο ταχυτήτων που επιτρέπει την εναλλαγή εν κινήσει με το πάτημα του κουμπιού μεταξύ μακριών και κοντών σχέσεων.

Το Bronco Badlands προσθέτει ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για τον εμπρός άξονα, καθώς και ένα σύστημα αποσύνδεσης της εμπρός αντιστρεπτικής δοκού, εξασφαλίζοντας μέγιστη άρθρωση στην ανάρτηση σε απαιτητικές συνθήκες. Επιπλέον, ένα ηλεκτρομηχανικό κιβώτιο μεταφοράς δύο ταχυτήτων με αυτόματη λειτουργία επιτρέπει την απρόσκοπτη εναλλαγή μεταξύ 2WD και 4WD, ανάλογα με τις συνθήκες, αφήνοντας τον οδηγό απερίσπαστο προκειμένου να συγκεντρωθεί στο δρόμο.

Για να μπορεί να αντιμετωπίζει τις πιο απαιτητικές οδηγικές προκλήσεις, το νέο Bronco είναι δομημένο πάνω σε ένα υψηλής αντοχής ατσάλινο πλαίσιο με επτά εγκάρσια στοιχεία, παρέχοντας μία ισχυρή βάση για σιγουριά και ασφάλεια. Η λύση αυτή επιτρέπει την υιοθέτηση μιας ανάρτησης με διαδρομή 259 mm, για ακόμα πιο εντυπωσιακές off-road ικανότητες.

Η ανάρτηση High-Performance Off-Road Stability Suspension (HOSS) αποτελείται από ανεξάρτητα ψαλίδα εμπρός σε συνδυασμό με μεγάλης διαδρομής coil-over ελατήρια, επιλογή που μειώνει το μη αναρτώμενο βάρος έως και 20% συγκριτικά με τις εκδόσεις με άκαμπτο άξονα, ενώ προσφέρει ανώτερη ποιότητα κύλισης και αδιάλειπτη επαφή των τροχών με την επιφάνεια του εδάφους. Πίσω, ένας συμπαγής άξονας πέντε συνδέσμων με ελατήρια μεγάλης διαδρομής και μεταβλητό συντελεστή σκληρότητας προσφέρονται στάνταρ, σε συνδυασμό με ιδιαίτερα ανθεκτικά στη σκληρή χρήση αμορτισέρ.

Το Bronco Badlands ανεβάζει ακόμα περισσότερο το επίπεδο, διαθέτοντας στάνταρ αμορτισέρ μεταβλητής απόσβεσης υψηλών προδιαγραφών της Bilstein με εξωτερικά δοχεία. Η πρόσθετη χωρητικότητα υγρού παρέχει επιπλέον ψύξη σε δύσκολες συνθήκες, ενώ η δύναμη απόσβεσης αυξάνεται αυτόματα στο τέλος της διαδρομής της ανάρτησης, παρέχοντας ακριβή έλεγχο εκτός δρόμου και ομαλή κύλιση σε συνθήκες κανονικής οδήγησης.

Οι πελάτες που αναζητούν το υψηλότερο επίπεδο off-road απόδοσης μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία των κρίσιμων εξαρτημάτων του αυτοκινήτου με μία προαιρετική προστατευτική ποδιά που παρέχει πλήρη θωράκιση για τον κινητήρα, το κιβώτιο ταχυτήτων, το κιβώτιο μεταφοράς και το ρεζερβουάρ καυσίμου. Οι διαθέσιμες πλαϊνές ράγες είναι αρκετά ισχυρές για να υποστηρίζουν το βάρος του οχήματος σε ακραίες συνθήκες αναρρίχησης σε βραχώδεις επιφάνειες, οι εκτεθειμένοι γάντζοι ρυμούλκησης εμπρός και πίσω είναι στάνταρ, ενώ μία εσωτερική μπάρα οροφής από ατσάλι βορίου υψηλής αντοχής είναι εξοπλισμένη με ενσωματωμένους πλευρικούς αερόσακους τύπου κουρτίνας, οι οποίοι εξασφαλίζουν απόλυτη αυτοπεποίθηση σε extreme συνθήκες σε συνδυασμό με τους πλευρικούς αερόσακους των καθισμάτων και τους εμπρόσθιους μετωπικούς.

Οι έξυπνες τεχνολογίες οδήγησης έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τις ικανότητες του Bronco προσιτές τόσο σε αρχάριους λάτρεις της περιπέτειας όσο και σε έμπειρους off-roaders. Η ικανότητα του Bronco να πηγαίνει οπουδήποτε απορρέει από το Terrain Management System μέσω του οποίου οι οδηγοί μπορούν να επιλέγουν το κατάλληλο για τις συνθήκες προφίλ οδήγησης. Εκτός από τα προφίλ Normal, Eco, Sport και Slippery που αφορούν την οδήγηση εντός δρόμου, τα ειδικά για off-road διαδρομές drive modes περιλαμβάνουν τα Mud/Ruts, Sand, συν το Rock Crowl, καθώς και το εμπνευσμένο από τους αγώνες προφίλ οδήγησης Baja για το Bronco Badlands. Κάθε προφίλ επιτρέπει στον οδηγό να ρυθμίζει την απόκριση στο γκάζι, τα σημεία αλλαγής των σχέσεων του κιβωτίου και την αίσθηση του τιμονιού, σε συνάρτηση με τις εκάστοτε συνθήκες.

Το Bronco προσφέρει επίσης το Trail Toolbox, μία σουίτα προηγμένων off-road τεχνολογιών που υποστηρίζουν τους οδηγούς επιτρέποντάς τους να εξερευνούν τις ικανότητες του οχήματος με αυτοπεποίθηση. Το Trail Control3 λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το cruise control: ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μία ταχύτητα έως 31 km/h, με το όχημα να διαχειρίζεται αυτόματα την επιτάχυνση και το φρενάρισμα προκειμένου να διατηρεί την επιλεγμένη ταχύτητα ενώ ο οδηγός επικεντρώνεται στο τιμόνι όταν διασχίζει δύσκολα εδάφη.

Το Trail Turn Assist3 χρησιμοποιεί ένα σύστημα torque vectoring με βάση τα φρένα για μείωση της ακτίνας στροφής μέχρι 40% σε συνθήκες εκτός δρόμου οδήγησης σε περιορισμένους χώρους. Από την άλλη, το Trail One-Pedal Drive3 επιτρέπει στον οδηγό να επιταχύνει και να φρενάρει χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του γκαζιού, διευκολύνοντας τον έλεγχο της ταχύτητας κίνησης του οχήματος κατά την οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες. Οι τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνουν το AdvanceTrac με Roll Stability Control και το Trailer Sway Control για περισσότερη αυτοπεποίθηση κατά τη διαδικασία της ρυμούλκησης.

Ανθεκτικό hardware, έξυπνο software

Σε πλήρη αρμονία με το σκληροτράχηλο και δυναμικό εξωτερικό, η σχεδίαση του εσωτερικού του νέου Bronco είναι άκρως λειτουργική με πληθώρα τεχνολογιών – και την ίδια στιγμή στιβαρή, έτοιμη για σκληρή χρήση σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Η σχεδίαση του πίνακα οργάνων είναι επηρεασμένη από το Bronco πρώτης γενιάς, με χρώματα εμπνευσμένα από τη φύση και τον εξοπλισμό εξωτερικών χώρων. Τα δε υλικά είναι επιλεγμένα με γνώμονα την αντοχή.

Οι χειρολαβές είναι ενσωματωμένες στο ταμπλό και στην κεντρική κονσόλα για την άνεση των επιβατών σε όλες τις συνθήκες. Η κεντρική κονσόλα περιλαμβάνει μία επιφάνεια ασύρματης φόρτισης που είναι σχεδιασμένη για να διατηρεί ένα κινητό τηλέφωνο στη θέση του ακόμα και σε ακραίες γωνίες κλίσης. Οι επιφάνειες του ταμπλό πλένονται και οι φυσικοί διακόπτες στην καμπίνα είναι στεγανοποιημένοι με σιλικόνη και διαθέτουν σημεία επαφής από καουτσούκ για να προστατεύονται από τη φθορά και να διασφαλίζεται ότι θα καθαρίζονται εύκολα.

Παρά το γεγονός ότι το Bronco είναι κατασκευασμένο για τις πιο σκληρές συνθήκες, δεν συμβιβάζεται σε θέματα άνεσης ή ευκολίας. Μια TFT οθόνη 8 ιντσών στον πίνακα οργάνων συνδυάζεται με μία κεντρική οθόνη αφής LCD 12 ιντσών που διαθέτει την τελευταία γενιά του συστήματος επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 43 το οποίο επωφελείται από τις ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού Ford Power-Up για βελτιωμένη λειτουργικότητα με την πάροδο του χρόνου.

Το Bronco προσφέρει επίσης ειδικά σημεία για τη στερέωση στο πάνω μέρος του πίνακα οργάνων μιας βάσης, επιτρέποντας στους πελάτες να συνδέουν συσκευές, όπως κάμερες ή κινητά τηλέφωνα, μέσω συνδέσεων τροφοδοσίας των 12-volt και θυρών USB.

Η συμβατότητα των Apple CarPlay και Android Auto7 είναι στάνταρ μαζί με ένα ηχοσύστημα B&O Premium Sound System5 με 10 ηχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός subwoofer. Η διαθέσιμη εφαρμογή FordPass9 προσφέρει ισχυρή συνδεσιμότητα και απρόσκοπτη ενσωμάτωση με το σύστημα SYNC 4.

Ένα στάνταρ σύστημα κάμερας 360 μοιρών ενεργοποιείται αυτόματα όταν επιλέγονται τα εκτός δρόμου drive modes παρέχοντας μία εικόνα των τροχών και επιτρέποντας στον οδηγό να δει τη θέση τους από την άνεση του καθίσματός του. Αυτή η δυνατότητα αυξάνει την ορατότητα κατά τη διάρκεια οδηγικών προκλήσεων, όπως η αναρρίχηση σε βραχώδεις επιφάνειες.

Per Hal

Το «σκληροτράχηλο» Ford Bronco έρχεται στην Ευρώπη   gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: