Το προφίλ των εμπρηστών: Τι δουλειά κάνουν, η ηλικία τους και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά τους

Οι εμπρηστές έχουν μια ιδιάζουσα συμπεριφορά που παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην Εύβοια που προκάλεσε τεράστια καταστροφή, ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Οpen» παρουσίασε το προφίλ των εμπρηστών γενικότερα, όπως καταγράφεται σε έρευνα της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού σώματος.

Είτε πρόκειται για πυρκαγιά από αμέλεια είτε από πρόθεση, οι εμπρηστές στο μεγαλύτερο ποσοστό τους που αγγίζει το 90% είναι άνδρες. Πανούργοι, αδιάφοροι για το κοινωνικό σύνολο είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Οι εμπρηστές από πρόθεση είναι συνήθως ηλικίας από 19 έως 35 ετών, σε ποσοστό 36,54 % και μεταξύ 36 έως 60 ετών σε ποσοστό 38,46%.

Οι εμπρηστές από αμέλεια είναι συνήθως 36- 60 ετών σε ποσοστό 51, 66% ενώ οι μεγαλύτεροι των 60 χρόνων είναι σε ποσοστό 33,64%.

Είναι σπάνιο φαινόμενο, σύμφωνα με την έρευνα ο εμπρηστής να είναι γυναίκα. Ο εμπρηστής διαθέτει προσωπικότητα χαμαιλέοντα. Συνήθως είναι εγωκεντρικός, ικανός να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τους γύρω του. Στις περισσότερες περιπτώσεις μένει κοντά στην αρχική εστία της πυρκαγιάς.

Όσον αφορά το επάγγελμα των εμπρηστών, τα στατιστικά δείχνουν πως οι περισσότεροι είναι εργάτες, σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%.  Σε ποσοστό 18,3% συνταξιούχοι ενώ σε ποσοστό 17,6% εργάζονται ως αγρότες ή ως κτηνοτρόφοι.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: