Το κορίτσι που φίλησε τον Πούτιν

H Μάσα Ντόκοβα έγινε γνωστή ως το κορίτσι που φίλησε τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

 

Ο φωτογραφικός φακός την έπιασε να δίνει ένα φιλί στο μάγουλο του Ρώσου προέδρου και η ιστορία της έγινε ντοκιμαντέρ με τον τον τίτλο Putin’s Kiss (Το φιλί του Πούτιν). Ποια είναι όμως η νεαρή Ρωσίδα που έφτασε τόσο κοντά στον τρομερό ηγέτη; Πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Nashi, μιας πολιτικής οργάνωσης που ανέτρεφε τη νέα πολιτική ελίτ της χώρας, ενώ παράλληλα λειτουργούσε ως δύναμη καταστολής των αντιφρονούντων. Ένας «ιδιωτικός στρατός του Πούτιν», όπως την αποκαλούσαν οι επικριτές της.

Το νεαρό κορίτσι, γόνος μεσοαστικής οικογένειας από τα περίχωρα της Μόσχας, έγινε μέλος της Nashi σε ηλικία 15 ετών. Σύντομα απέκτησε δόξα και προοπτική για ένα λαμπρό μέλλον. Μέτρια μαθήτρια στο σχολείο, φοίτησε στο πανεπιστήμιο με υποτροφία, απέκτησε το δικό της σπίτι, ακριβό αυτοκίνητο, ακόμα και δική της εκπομπή στην τηλεόραση. Οι σωστές διασυνδέσεις με κορυφαίους αξιωματούχους του Κρεμλίνου και η εύνοια του ίδιου του Βλάντιμιρ Πούτιν της έδωσαν όλα όσα ονειρευόταν ή νόμιζε ότι ονειρευόταν. Καθώς οι πρακτικές της Nashi γινόντουσαν ολοένα και πιο επιθετικές, οι δεύτερες σκέψεις δεν άργησαν να έρθουν. «Φαντάσου πώς είναι ένας άνθρωπος να ελέγχει το μέλλον σου. Τα πάντα εξαρτώνται από τις διαθέσεις του…» λέει στην κάμερα του ντοκιμαντέρ.

 

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την Μάσα Ντρόκοβα ξεκίνησε το 2009, όταν έχασε τη μάχη για μια πολύ υψηλή θέση εντός της νεολαίας Nashi. Λίγο καιρό μετά την ήττα, άρχισε να κάνει παρέα με ανερχόμενους αντίκυβερνητικούς δημοσιογράφους, με επικεφαλής τον Όλεγκ Κασίν, αρθρογράφο της εφημερίδας Kommersant. Μετά από άγριο ξυλοδαρμό που δέχθηκε ο Κασίν και παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή, η Μάσα έπρεπε να διαλέξει στρατόπεδο. Τι κάνεις άραγε όταν οι εχθροί σου γίνονται φίλοι σου; Στη Ρωσία του Βλαντιμιρ Πούτιν, τρέχεις όσο πιο μακριά μπορείς για να σωθείς.

Η 26χρονη σήμερα Ρωσίδα ζει στη Νέα Υόρκη, όπου έχουν βρει καταφύγιο μια μικρή αλλά αυξανόμενη ομάδα Ρώσων που έχασαν την εύνοια των Αρχών της πατρίδας τους ή απλά αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή. Η Μάσα εργάζεται πλέον ως σύμβουλος δημοσίων σχέσεων. Ανάμεσα στους πελάτες της είναι εταιρίες – τεχνολογικοί κολοσσοί. Απέχει συνειδητά από την πολιτική και σπάνια μιλά για το παρελθόν της. Γι” αυτό προκάλεσε αίσθηση πρόσφατη συνέντευξή της στο Mashable, όπου μίλησε για την ταπεινή της καταγωγή, τον θαυμασμό της για τον Πούτιν και το πώς της τελείωσε η αγάπη για εκείνον, αλλά και για το πόσο την ανησυχεί ο αυξανόμενος στρατιωτικός εθνικισμός στην πατρίδα της. Η Nashi δεν υπάρχει πια αλλά η Μάσα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο κύμα πολιτικο-στρατιωτικών νεολαιών που κάνουν την εμφάνισή τους στη Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Η ιστορία της ρίχνει φως σε μια σκοτεινή πλευρά της ρωσικής πολιτικής ζωής, σκιαγραφεί την πρώτη μετά-σοβιετική γενιά της Ρωσίας και λέει πολλά για το περιβάλλον όπου μεγαλώνει και για τις επιλογές που έχει ένας νέος σε μία χώρα τόσο ιδιόμορφη και περίπλοκη.

 

Ένιωθα σημαντική γιατί με συμπαθούσε

«Συμπαθούσα πάρα πολύ το Πούτιν, ειδικά αφού έμαθα ότι κι εκείνος με συμπαθούσε. Δεν είχα πολύ αυτοπεποίθηση και πάντα χρειαζόμουν κάποιον να μου επιβεβαιώνει ότι είμαι καλή. Όταν είσαι έφηβη και ο πρόεδρος της χώρας σου σου δίνει σημασία, σε θυμάται, αυτό αποδεικνύει ότι είναι σημαντική» λέει η Ντρόκοβα και εξηγεί ότι αρχικά μπήκε στη Nashi για να εκφράσει την αγάπη για τη χώρα της αλλά και γιατί οι άλλες οργανώσεις «ήταν βαρετές».

Nashi στα ρωσικά σημαίνει «δική μας». Ιδρύθηκε το 2005 στις απαρχές της «Πορτοκαλί Επανάστασης» στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει αντιπολιτευτικές ομάδες που μπορεί να είχαν εμπνευστεί από την ουρανική εξέγερση. Τα μέλη της, οι περισσότεροι έφηβοι γεννημένοι την πολυτάραχη δεκαετία του ’90, είχαν φανατική πίστη στον Βλάντιμιρ Πούτιν και ασπάζονταν το όραμά του για «αποκατάσταση του ρωσικού μεγαλείου». Μέσα σε δυο χρόνια η Nashi απέκτησε περισσότερα από 100.000 μέλη.

Από πρόσκοποι, κυνηγοί

Στην αρχή η δράση της ήταν ήπια. Προσέφερε «πολιτική καθοδήγηση» και βασική στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση, διοργάνωνε διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, ενώ το καλοκαίρι τα μέλη συγκεντρωνόντουσαν σε κατασκηνώσεις όπου τραγουδούσαν πατριωτικά τραγούδια… Σύντομα όμως, εξελίχθηκαν από προσκόπους σε κυνηγούς των αντιπάλων του Πούτιν. Μια παραστρατιωτική οργάνωση. Όπως σημειώνει η Μάσα, τα νέα μέλη περνούσαν από εξετάσεις για να αποδείξουν την πίστη τους στην οργάνωση και το Κρεμλίνο». Η Nashi διαλύθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2012, όμως άλλες οργανώσεις σύντομα θα ερχόντουσαν για να καλύψουν το κενό της.

 

Όπως εξηγεί η 26χρονη, οι νέες αυτές οργανώσεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην έξαρση του εθνικισμού στη Ρωσία από την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, έχουν στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία και τη Συρία, ενώ έχουν βοηθήσει στην εκτόξευση της δημοτικότητας του Βλάντιμιρ Πούτιν, που αγγίζει το 90%.

Μια τέτοια οργάνωση είναι το Project Network. Τον περασμένο Ιούνιο διοργάνωσε ένα καλλιτεχνικό σόου σε μια αίθουσα δίπλα στο Κρεμλίνο, όπου έφηβοι έκαναν πασαρέλα φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και μπλουζάκια με καλάσνικοφ, δοξάζοντας τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία… Όσο για τα παιδιά που είναι πολύ μικρά για να γίνουν μέλη μιας οργάνωσης; Η ρωσική ηγεσία δεν αφήνει την εκπαίδευσή τους στην τύχη. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τη χρηματοδότηση ενός πενταετούς «πατριωτικού εκπαιδευτικού πλάνου», ενώ ο ίδιος ο Πούτιν έχει σχεδιάσει τον χαρακτήρα της παιδικής τηλεοπτικής σειράς «Καληνύχτα, μικρούληδες».

 

Ώρα για αλλαγή

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Nashi, η Μάσα Ντρόκοβα συνάντησε τον Πούτιν αρκετές φορές. Η πιο διάσημη από όλες ήταν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης, όπου τον πλησίασε και του έδωσε ένα αυθόρμητο φιλί «επειδή θα είχε πλάκα». Ο Πούτιν χαμογέλασε και ανταπέδωσε με μια μικρή αγκαλιά. Συνήθως οι συναντήσεις τους ήταν πιο επίσημες, εντός των τειχών του Κρεμλίνου. Πριν από κάθε συνάντηση οι ηγέτες της Nashi της υπενθύμιζαν ότι θα πρέπει να είναι ντυμένη όμορφα και να του απευθύνει ερωτήσεις «διασκεδαστικές, ασυνήθιστες και σοβαρές».

Ερωτηθείσα γιατί εγκατέλειψε τη Nashi είπε ότι άρχισε να νιώθει άβολα όταν η οργάνωση άρχισε να υιοθετεί πιο επιθετικές τακτικές προς τους αντίπαλους ακτιβιστές και πολιτικούς. Ο άγριος ξυλοδαρμός του φίλου της, του δημοσιογράφου Όλεγκ Κάσιν, ο οποίος εξέφραζε απόψεις επικριτικές για τις ρωσικές Αρχές, ήταν η χαριστική βολή.

Σήμερα δεν έχει μετανιώσει που εγκατέλειψε τη πατρίδα της. Θεωρεί ότι η απόφασή της ήταν σωστή. Επισκέπτεται συχνά τη Ρωσία, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εκφράζει την ανησυχία της για τη δράση του Πούτιν και την αναβίωση οργανώσεων όπως η Nashi.

«Η Ρωσία χρειάζεται αλλαγή σε ό,τι φορά τις ελίτ και την εξουσία» σημειώνει.

http://news247.gr

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: