Το Ιράν είχε μυστικό «δικαστήριο» για τις διασημότητες που ήταν υπέρ των διαδηλώσεων

Η του Ιράν συνέστησε πέρυσι ειδική, μυστική επιτροπή για να τιμωρήσει διασημότητες που στήριξαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα το BBC δείχνουν ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, μόλις έξι ημέρες από την έναρξη των διαδηλώσεων και των ταραχών, η επιτροπή είχε ήδη στείλει στο υπουργείο Οικονομικών κατάλογο με 141 πρόσωπα, όλα γνωστά στη χώρα.

Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο υπουργός Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης, εναντίον του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα πρόσωπα αυτά ήταν ηθοποιοί και γενικά άνθρωποι του θεάματος, αθλητές και influencers. Μεταξύ τους ήταν και η γνωστή στο εξωτερικό Ταρανέ Αλιντρουστί, η οποία είχε φωτογραφηθεί χωρίς χιτζάμπ και κρατήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για δύο εβδομάδες.

Το υπουργείο καλούνταν να ερευνήσει τα εκκαθαριστικά των προσώπων αυτών και να «αναλάβει δράση», αν και δεν αναφερόταν τι θα έπρεπε να πράξει.

Ωστόσο ένας από τα πρόσωπα της λίστας είπε ότι Ιρανοί influencer απειλήθηκαν από τις αρχές ότι θα πληρώσουν φόρους για όλες τις δραστηριότητές τους εκτός αν σταματήσουν να υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις. Άλλα δύο άτομα ανέφεραν ότι οι αρχές μπλόκαραν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σταδιακά η επιτροπή «έσπασε» στα δύο, με ένα μέρος να ασχολείται με τους αθλητές και ένα άλλο με ανθρώπους των ΜΜΕ και του πολιτισμού.

Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Σεπτέμβριο στις διαδηλώσεις, όπως και δεκάδες άνθρωποι των σωμάτων ασφαλείας. Πολλές χιλιάδες είναι οι συλληφθέντες και όσοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.

Το καθεστώς αποδίδει τις διαδηλώσεις σε «ξένο δάκτυλο».

.

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: