To ελληνικό «αντίδοτο» στον τούρκικο βαλλιστικό πύραυλο Tayfun

Με ψυχραιμία, αλλά και αρκετές επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές επιχειρησιακές του δυνατότητες, αντιμετωπίζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου, μικρού βεληνεκούς, Tayfun (Tυφώνας), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, στις 7 το πρωί, από αεροπορική βάση κοντά στο λιμάνι της Ριζούντας, στη Μαύρη Θάλασσα. Αν και η Αγκυρα επιχείρησε να παρουσιάσει ότι η ελληνική πλευρά αιφνιδιάστηκε από την εκτόξευση του συγκεκριμένου πυραύλου, εντούτοις η χώρα μας είχε γνώση των προσπαθειών που κατέβαλε τα τελευταία η τουρκική αμυντική βιομηχανία προκειμένου να αυξήσει το βεληνεκές του βαλλιστικού πυραύλου Bora (Θύελλα), από τα 280 στα 600 χλμ. Επί της ουσίας άλλωστε ο νέος πύραυλος Tayfun αποτελεί αναβάθμιση του Bora, η επιχειρησιακή ένταξη του οποίου στον τουρκικό στρατό πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους. Οι Τούρκοι πρόσθεσαν επιπλέον δεξαμενές καυσίμων στον Bora, μείωσαν το βάρος της κεφαλής του προκειμένου να επεκταθεί η εμβέλειά του και τον μετονόμασαν σε Tayfun.

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, η ανάπτυξη του Tayfun, όπως και νωρίτερα του Bora, βασίστηκε σε αντιγραφή αντίστοιχων κινεζικών και πακιστανικών πυραυλικών συστημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις πραγματικές δυνατότητές τους, οι οποίες, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν, απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες δυνατότητες των πυραύλων που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο, όπως οι πύραυλοι Scalp με βεληνεκές άνω των 250 χλμ. «Η Τουρκία διαθέτει ήδη οπλικά συστήματα τουρκικής παραγωγής που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφος και εκτοξεύονται από αυτό, τα λεγόμενα συστήματα εδάφους-εδάφους. Τέτοια είναι τα Kasirga και Yildirim, ενώ η τελευταία προσθήκη ήταν τα Bora, τα οποία φέρεται να φτάνουν σε απόσταση 280 χιλιομέτρων. Ανεξάρτητα από την εκτόξευση του Tayfun και τις πραγματικές του επιδόσεις, που μόνο οι Τούρκοι γνωρίζουν πραγματικά, παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν αποκλειστικά τη σχετική τεχνογνωσία και σε τι βάθος, δεδομένου ότι η ανάπτυξη του πυραυλικού τους προγράμματος βασίζεται σε αντιγραφές και πιθανώς βελτιώσεις αντίστοιχων συστημάτων τρίτων χωρών, εκτός Δύσης», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, τονίζοντας πως η εκτόξευση και μόνο του πυραύλου από μόνη της δεν αποτελεί σημαντικό γεγονός αν δεν ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι που αφορούν τα χαρακτηριστικά του πυραύλου.


Γραφιστική απεικόνιση με το βεληνεκές των τουρκικών πυραύλων Tayfun και Bora και τις δυνατότητες επέκτασής τους

Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω κύκλοι θεωρούν ότι αν και οι πληροφορίες που έχουν δοθεί από τουρκικής πλευράς είναι ελάχιστες, σε σημείο που να εγείρονται ακόμη και αμφιβολίες ως προς τα τελικά αποτελέσματα της εκτόξευσης, ο Tayfun δεν αποτελεί κάποιο οπλικό σύστημα που θα μπορούσε να απειλήσει πραγματικά τη χώρα μας, αφενός λόγω της εξαιρετικά ισχυρής αεράμυνας που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις σε όλη την έκταση της ελληνοτουρκικής οριογραμμής από τον Εβρο μέχρι και το Νότιο Αιγαίο, αφετέρου διότι ο συγκεκριμένος πύραυλος εμφανίζει ορισμένα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ευάλωτο στο ελληνικό αντιπυραυλικό σύστημα. Ειδικότερα και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που μπορούν να γίνουν από στοιχεία που προέρχονται αποκλειστικά από τουρκικές πηγές, εφόσον η εκτόξευση του Tayfun δεν έχει επιβεβαιωθεί ως προς το εύρος της από κάποιον ανεξάρτητο οργανισμό, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

■ Πρώτον, εμφανίζεται να έχει έντονο αποτύπωμα, αφού η τουρκική αμυντική βιομηχανία στερείται πρόσβασης σε δυτική τεχνολογία αιχμής. Οπως εκτιμάται, ο Tayfun αφήνει μεγάλο αποτύπωμα στα ραντάρ, γεγονός το οποίο τον κάνει εύκολα ανιχνεύσιμο και τρωτό στα μέσα εξουδετέρωσής του.

■ Δεύτερον, η δυσαναλογία που υπάρχει ανάμεσα στον χρόνο πτήσης σε σχέση με την απόσταση που μπορεί να διανύσει, τον καθιστά επίσης εύκολα ανιχνεύσιμο και ευάλωτο.

■ Τρίτον, η αύξηση της ποσότητας των καυσίμων που χρειάζεται για να αυξηθεί η εμβέλειά του, επηρεάζει την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που μπορεί να μεταφέρει στην κεφαλή του, κάτι το οποίο έχει επίδραση στην αποτελεσματικότητά του στον στόχο.

■ Τέταρτον, η εμπειρία από προηγούμενες δοκιμές αντίστοιχων πυραυλικών συστημάτων από μέρους της Τουρκίας δείχνει ότι στερούνται σύγχρονων συστημάτων πλοήγησης, κάτι που σημαίνει αδυναμία ακρίβειας ως προς τον εντοπισμό και εξουδετέρωση του πιθανού στόχου τους.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες που έγινε η δοκιμή, οι οποίες ήταν ιδανικές και ως εκ τούτου ευνοϊκές για τον πύραυλο, παραμένει άγνωστο πώς ο πύραυλος θα συμπεριφερθεί σε δυσμενείς ή και ακραίες καιρικές συνθήκες. Γενικά η επιτυχής ανάπτυξη και χρήση πυραυλικών συστημάτων μάλλον δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας στον πόλεμο αν δει κανείς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου, παρά την ευρεία χρήση ανάλογων οπλικών συστημάτων από τη ρωσική πλευρά, η Ουκρανία αντεπιτίθεται με επιτυχία. Πιθανότατα η δοκιμή του Tayfun και η δημοσιοποίησή της την παρούσα χρονική περίοδο εντάσσεται στις προσπάθειες της Τουρκίας να συντηρεί κλίμα έντασης και εκφοβισμού της Ελλάδας, ενώ παράλληλα αποσκοπεί και στον επηρεασμό της εσωτερικής κοινής γνώμης», καταλήγουν οι παραπάνω κύκλοι.

Ποιος είναι ο Tayfun

Ο πύραυλος Tayfun αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική βιομηχανία Rocetsan και σύμφωνα με την τουρκική πλευρά κατά τη δοκιμή διήνυσε απόσταση 561 χλμ. μέσα σε 458 δευτερόλεπτα, προτού πέσει στα ανοικτά των ακτών του λιμανιού της Σινώπης. Αν και επίσημα τόσο η κατασκευάστρια εταιρεία όσο και η τουρκική κυβέρνηση απέφυγαν να δώσουν ξεκάθαρα στοιχεία για τη δοκιμή, εντούτοις τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν αρκετούς χάρτες, αμφισβητούμενα βίντεο και φωτογραφίες, που συνοδεύονταν, μεταξύ άλλων, από την επισήμανση ότι η Ελλάδα είναι εντός του βεληνεκούς του νέου οπλικού συστήματος της Τουρκίας. Εκτός από την Ελλάδα και ανάλογα με το σημείο της εκτόξευσής του, ο πύραυλος Tayfun μπορεί να πλήξει την Κύπρο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, το Ιράκ μέχρι και τη Βαγδάτη, το βόρειο Ιράν μέχρι τις ακτές της Κασπίας, τη Συρία, ολόκληρη την Αρμενία και τις νότιες ακτές της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Tayfun ανήκει στην κατηγορία των Πυραύλων Μικρού Βεληνεκούς, το οποίο κυμαίνεται στο εύρος των 300-1.000 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι αυτού του τύπου μπορούν να φέρουν κεφαλές με συμβατικά, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Η ταχύτητα του συγκεκριμένου βλήματος φέρεται να φτάνει τα 3,6 Mach.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: