To ΑΠΘ καινοτομεί για την διάγνωση της στεφανιαίας νόσου

Μια νέα «επαναστατική» μέθοδο έγκυρης διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου, ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ.

 

Η μέθοδος, σε αντίθεση με τη μέθοδο υπερήχου που εφαρμόζεται ως τώρα, δεν απαιτεί ούτε εξειδικευμένες γνώσεις ούτε ακριβό και ογκώδη εξοπλισμό για την εφαρμογή της. Αντίθετα, το κόστος και το μέγεθος της συσκευής που θα αναπτυχθεί στο μέλλον αναμένεται να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί ο καθένας να την προμηθευτεί για οικιακή χρήση.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος ενώ το σχεδιασμό και την εκτέλεση των πειραματικών μετρήσεων την επίβλεψη είχαν οι Δρ. Σωτήρης Ευγενίδης (χημικός), Δρ. Κωνσταντίνος Ζαχαρίας (ηλεκτρολόγος μηχανικός) και ο Δρ. Γιώργος Καραγιάννης (ιατρός).

Με τη νίκη στον Διαγωνισμό «Falling Walls Athens 2015», η καινοτόμα εφαρμογή του ΑΠΘ θα διαγωνισθεί με τις 100 μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο για την τρέχουσα χρονιά, στον τελικό του καταξιωμένου διεθνούς διαγωνισμού «Falling Walls» που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 8 Νοεμβρίου 2015.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: