Το "απρόσωπο" πρόσωπο της ανεργίας σε Ελλάδα και Ισπανία

Το «απρόσωπο» πρόσωπο της ανεργίας σε Ελλάδα και Ισπανία

Το "απρόσωπο" πρόσωπο της ανεργίας σε Ελλάδα και Ισπανία

Ελλάδα και Ισπανία είναι οι δύο χώρες της Ε που καταγράφουν τα τελευταία χρόνια τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας. Μπορεί οι προελεύσεις των προβλημάτων να διαφέρουν, οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο στις δύο χώρες όμως έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως και οι λύσεις που προτείνονται.

Την πρώτη περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης, η Ισπανία κατείχε την πρώτη θέση σε ανεργία στην Ε Στα μέσα του 2012, η Ελλάδα την έφτασε και την ξεπέρασε. Σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ακολουθείται από την Ισπανία, σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Η διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Αργείτης και ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Χόρχε Γκαλίντο μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σκιαγραφώντας την κατάσταση και προτείνοντας λύσεις.

Οι θλιβεροί αριθμοί

Στην Ισπανία το πρώτο τρίμηνο του 2015, χάθηκαν περίπου 114.000 θέσεις εργασίας στη χώρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία αυξήθηκε, από το 23,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, στο 23,8% -παρά το γεγονός ότι σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014, υπάρχουν 13.100 άτομα λιγότερα χωρίς απασχόληση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι μειώνεται ο αριθμός του ενεργού εργασιακά πληθυσμού που λαμβάνεται υπόψη στις έρευνες.

Από την αρχή της κρίσης, το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία συνέχισε να αυξάνεται και έφτασε στο αποκορύφωμα του το πρώτο τρίμηνο του 2014. Στη συνέχεια άρχισαν να διαφαίνονται κάποια σημάδια ανάκαμψης.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιανουάριο του 2015 η ανεργία ανήλθε σε 25,7%, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014, που βρισκόταν περίπου στο 26%, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται στα 1,22 εκατομμύριο άτομα, από 1,23 εκατ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η χώρα διατηρεί τα υψηλότερα ποσοστά και στην ανεργία των νέων στην ΕΕ, μαζί με την Ισπανία .

Μάλιστα, το τέταρτο τρίμηνο του 2014, οι άνεργοι που δεν είχαν εργαστεί ποτέ, δηλαδή οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι αποτελούσαν το 24,3% του συνόλου των ανέργων και οι μακροχρόνια άνεργοι το 73%. (

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: