Θρίλερ με τον εκλογικό νόμο- Στο «κυνήγι» των 200 ψήφων

Παρά το διαχωρισμό της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή, κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει στάση το ΚΚΕ, η επίτευξη του στόχου των 200 ψήφων στον νέο εκλογικό νόμο, για να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση, είναι μάλλον δύσκολη.

«Η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο»

«Είναι τίμιο, καθαρό και σοβαρό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο. Ξέρετε καλά ότι αυτοί που κυβέρνησαν και ιδιαίτερα η ΝΔ, έφερναν τους εκλογικούς νόμους την τελευταία στιγμή για να ρυθμίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων, όμως η σημερινή κυβέρνηση φέρνει τον εκλογικό νόμο τρία χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας της», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «σκουριασμένες σκέψεις» και είπε ότι ο πολιτικός της λόγος διακατέχεται από μεγάλη υποκρισία. «Η Νέα Δημοκρατία, κυβέρνησε για πολλά χρόνια και αντί να αξιοποιήσει το χρόνο προκειμένου να αντιληφθεί γιατί ο λαός την έστειλε στην αντιπολίτευση και να βρει νέα επιχειρήματα και σκέψεις, μόλις ανέλαβε ο νέος αρχηγός ζήτησε εκλογές».

Σε δύο άρθρα η κατάργηση του μπόνους και το πλαφόν του 3%
Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής «έσπασε» σε δύο άρθρα την κατάργηση του μπόνους και το πλαφόν του 3%, διευκολύνοντας έτσι το ΚΚΕ να δηλώσει ότι θα ψηφίσει το άρθρο που αφορά τις 50 έδρες, καθώς και το ακροτελεύτιο άρθρο για την έναρξη ισχύος του εκλογικού νόμου, το οποίο αν συγκεντρώσει 200 ψήφους, τότε θα ισχύσει από τις επόμενες (κι όχι τις μεθεπόμενες) εκλογές.
Ωστόσο, ούτε η κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ αρκεί για να συγκεντρωθούν τα 2/3 των βουλευτών που είναι αναγκαία προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη αναμέτρηση. Ειδικότερα, βάσει των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, υπέρ του εκλογικού νόμου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Υπερψηφίζουν Θεοχαρόπουλος και Νικολόπουλος

Επιπλέον, θα υπερψηφίσουν ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του, μιλώντας χθες, Παρασκευή, στον ΣΚΑΙ. «Εκλογικό νόμο ψηφίζουμε. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα καταψηφίζαμε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως από την κυβερνητική πλειοψηφία.
«Αυτό που κρίνεται τώρα είναι αν θα ισχύσει από τις επόμενες η τις μεθεπόμενες εκλογές» παρατήρησε.
Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή έχει επιφυλαχθεί για τη στάση που θα τηρήσει. Σε περίπτωση, πάντως, που συνταχθεί με την κυβέρνηση, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197.

Η κυβέρνηση περιμένει «ανταρσίες»
Η κυβέρνηση δεν θεωρεί απίθανο να καταφέρει να βρει ακόμη τρεις βουλευτές, «δείχνοντας» προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αναμένοντας δηλαδή «ανταρσίες». Πάντως, η ΝΔ (75 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ (15 βουλευτές), το Ποτάμι (10 βουλευτές), καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Έτσι, η πλευρά του «όχι» αριθμεί συνολικά 103 βουλευτές.
Ο εκλογικός νόμος συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το βράδυ της 20ης Ιουλίου.

Στ. Παναγούλης: «Παρών» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών

Παρών στο άρθρο που αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είπε ότι θα δηλώσει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης. «Είμαι και υπέρ της ψήφου στα 17 αλλά δεν μπορούν να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι ανόμοια πράγματα» δήλωσε. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 σημείωσε πως ο εκλογικός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν είναι απλή αναλογική και υπενθύμισε την πρόταση νόμου για την απλή αναλογική που είχε καταθέσει το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ με τις υπογραφές των Τσίπρα και Κουρουμπλή, η οποία πρόταση ανέφερε ξεκάθαρα για κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο κόμματος στη Βουλή.
Τέλος ξεκαθάρισε πως δεν θα επέστρεφε ποτέ στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί –όπως είπε- «εξαπατήσαμε έναν ολόκληρο λαό και αισθάνομαι ενοχές που εξαπάτησα έναν ολόκληρο λαό».

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: