Θεσσαλονίκη: Καταστροφικές οι νέες ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις λένε οι μικρομεσαίοι

Επιστολή με θέμα «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών» απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη και προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, προς τους Αρχηγούς και τους Βουλευτές των κομμάτων της Βουλής.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

               «Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την επιστολή μας αυτή επανερχόμαστε στην πολύ σοβαρή απόφαση ρύθμισης σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει σε προηγούμενα έγγραφά μας στο Υπουργείο σας, η απόφαση αυτή έδωσε μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους ανωτέρω οφειλέτες για να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, ύστερα από δραματική, βέβαια, περικοπή των πάσης φύσεως οικογενειακών και λοιπών δαπανών τους και παράλληλα το Κράτος και τα ταμεία να εισπράξουν κανονικά τις ληξιπρόθεσμες προς αυτά οφειλές.

Τα αποτελέσματα της ρύθμισης αυτής σε έσοδα, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί και από το Υπουργείο σας, υπήρξαν μέχρι σήμερα πολύ σημαντικά και θα συνεχισθούν να αυξάνονται εφ’ όσον το ίδιο το Υπουργείο σας, που νομοθέτησε την επιτυχή αυτή ρύθμιση, δεν ενεργοποιούσε πρόσφατα νέες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να βρεθούν εκτός ρύθμισης όσοι δεν πλήρωσαν τις νέες οφειλές τους προς την εφορία και τα ταμεία συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ μέσα σε 30 ημέρες από την καταληκτική προθεσμία που έπρεπε να πληρωθούν οι οφειλές για το τρέχον έτος, 15 μέρες από την 1η Ιουλίου 2016, 10 ημέρες για το 2017 και καμία προθεσμία για το 2018.

Αυτές, όμως, οι διατάξεις, κε Υπουργέ, φέρνουν σε αδιέξοδο χιλιάδες οφειλέτες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες κλπ. που έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων και όπως προείπαμε έχουν κάνει περικοπή των οικογενειακών τους δαπανών, λόγω της αυστηρής πολιτικής λιτότητας και άλλων παραγόντων.

Τα πράγματα θα επιδεινωθούν, όμως, περισσότερο με την έκδοση της απόφασης που θα μπορεί να μειώνονται οι ίδιες οι δόσεις οπότε και θα επέρχεται αύξηση του ποσού των υπόλοιπων δόσεων.

Σημειώνεται και εδώ ότι σε περίπτωση εξόδου από την ρύθμιση τότε ο οφειλέτης θα καλείται να πληρώσει όλο το αρχικό ποσό της οφειλής, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων των προστίμων και λοιπών βαρών που κατά την ρύθμιση είχαν αφαιρεθεί.

Θέλουμε, επίσης, να τονίσουμε ότι η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων των νέων οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα στην απόφαση των 100 δόσεων με την ενεργοποίηση των παραπάνω διατάξεων και αυτό διότι ο αριθμός των 12 δόσεων είναι πολύ μικρός, οπότε ο οφειλέτης με την μηνιαία καταβολή τόσο της πρώτης δόσης, βάσει της πρώτης ρύθμισης, όσο και της δεύτερης ρύθμισης θα έχει να πληρώσει υπέρογκα ποσά που παντελώς στερείται λόγω της απραξίας της αγοράς, της σκληρής λιτότητας και της κρίσης που μας έχουν φέρει τα μνημόνια.

Εάν, λοιπόν, κε Υπουργέ, θέλουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να λειτουργήσει αποδοτικά η ρύθμιση των 100 δόσεων για χιλιάδες φορολογούμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση αυτή θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο σας να ανακαλέσει τις νέες ρυθμίσεις που θα είναι καταστροφικές για τους οφειλέτες και τα έσοδα του Κράτους.

Επίσης, θέλουμε να προσθέσουμε ότι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τις νέες οφειλές (ΕΝΦΙΑ κλπ.) είναι απαραίτητο να γίνει σε 36 δόσεις, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούν οι οφειλές αυτές να εισπραχθούν κανονικά.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η φορολογία των επιχειρήσεων και των πολιτών πρέπει να στηρίζεται στα πραγματικά εισοδήματα και όχι σε πλασματικά και πάντα ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Καθ’ όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ θέλουμε να προσθέσουμε ότι η υπερβολική διάθεση των συντακτών του σχετικού νόμου να εισπραχθούν χρήματα για την εξόφληση των δανειστών οδήγησε στην φορολόγηση ακόμη και της πρώτης κατοικίας που αποτελεί ιερό στόχο για κάθε ελληνική οικογένεια.

Καμία, δε , εξαίρεση δεν έγινε για τα διαμερίσματα, τα διατηρητέα κτίρια και κάθε άλλο ακίνητο που αποδεδειγμένα δεν αποδίδει κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες που είναι υποχρεωμένοι να δαπανούν μεγάλα ποσά για την συντήρησή ή την ανακαίνισή τους τα οποία και δεν διαθέτουν.

Λόγω αυτής της κατάστασης, τα ακίνητα αυτά καταντούν «κουφάρια», βγαίνουν εκτός αγοράς, δεν δύνανται να ενοικιαστούν ή να πουληθούν και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στην δήμευση.

Ο ΕΝΦΙΑ  έχει καταστρέψει την κτηματική αγορά και έχει καταστρέψει 250 και πλέον επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής. Επιπλέον, έχει περιορίσει και τις γονικές ακόμη παροχές αφού το κόστος μεταβίβασης είναι αποτρεπτικό.

Προτείνουμε να υπάρχει αφορολόγητο στις γονικές παροχές 300.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Καταλήγοντας, κε Υπουργέ, σας μεταφέρουμε την αγωνία των μελών της Ομοσπονδίας, τα οποία είναι πανελλήνιας εμβέλειας, που έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ύστερα από την συρρίκνωση των περιθωρίων πληρωμής των οφειλομένων γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα τις οδηγήσει σε στάση πληρωμών με όλες πλέον τις δυσάρεστες συνέπειες τόσο για αυτούς όσο και για την εθνική μας οικονομία.

Ελπίζουμε, κε Υπουργέ, ότι θα θελήσετε – λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά η χώρα, ο ελληνικός λαός και οι επιχειρήσεις – να ακούσετε και την φωνή και τις προτάσεις των ανθρώπων της αγοράς και να ακυρώσετε την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά το επιτείνουν και το διαιωνίζουν.

Περιμένουμε τις αποφάσεις σας».

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: