Τα «Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν» πίσω απο την έκρηξη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Μια ένοπλη κουρδική οργάνωση που κάποτε συνδεόταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τα «Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν» (TAK), ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την έκρηξη στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, από την οποία σκοτώθηκε μια γυναίκα που εργαζόταν στην υπηρεσία καθαρισμού και τραυματίστηκε άλλη μία.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση TAK δηλώνει ότι αυτή πραγματοποίησε την επίθεση με όλμο την Τετάρτη στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, από την οποία προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε πέντε αεροσκάφη.

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει το βράδυ της Τετάρτης πως ακόμη ήταν πολύ νωρίς για να καταλήξουν οι αρχές σε κάποιο συμπέρασμα για τα αίτια της έκρηξης στο αεροδρόμιο αυτό.

Η οργάνωση TAK έχει και στο παρελθόν αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες επιθέσεις που έχουν γίνει εκτός της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται συνήθως το PKK, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Το 2012 είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση σε ένα λεωφορείο του τουρκικού στρατού από την οποία είχαν σκοτωθεί 2 στρατιώτες και είχαν τραυματιστεί 12 άνθρωποι σε μια παραλιακή πόλη.

Το TAK έχει ανακοινώσει ότι οι σχέσεις του με το PKK έχουν διακοπεί. Και οι δύο οργανώσεις έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από την Τουρκία και τις ΗΠΑ..capital.gr

 

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: