Τα… «δωρεάν» μέτρα ασφαλείας για το σπίτι

Ακόμα και το πιο προηγμένο σύστημα ασφαλείας για το σπίτι μας, δεν μπορεί να μας προστατεύσει καθόλου από δύο πολύ συγκεκριμένες απειλές: τις κακές μας συνήθειες και τις παραλείψεις μας. Το μάλλον φαιδρό σε αυτό το σημείο είναι ότι κατά βάση εννοούμε απλά μέτρα και κινήσεις (και μάλιστα… «δωρεάν»), που δίνουν πραγματικό νόημα στην έννοια «ασφάλεια».

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα και να μην κάνουμε ποτέ… εκπτώσεις σε αυτά.

  • Φαίνεται προφανές, αλλά δεν το κάνουμε πάντα: κλείνουμε και κλειδώνουμε πόρτες και παράθυρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες διαρρήξεις χαρακτηρίζονται «εγκλήματα ευκαιρίας», δηλαδή ένας διαρρήκτης δοκιμάζει τυχαία μια πόρτα ή ένα παράθυρο και, αν είναι ξεκλείδωτο, απλώς μπαίνει και παίρνει ό,τι θέλει ή ό,τι προλάβει. Γι’ αυτό κλειδώνουμε ακόμη κι αν πρόκειται να λείψουμε από το σπίτι για λίγο.
  • Μια ταμπέλα που γράφει «Προσοχή στον σκύλο» (ακόμα κι αν δεν έχετε σκύλο), μπορεί να κάνει τους επίδοξους κλέφτες να διστάσουν. Το ίδιο και με μια ταμπέλα με την ένδειξη κάμερας ή ένα ψεύτικο σήμα εταιρείας security. Ένας διαρρήκτης που διστάζει, συνήθως είναι ένας διαρρήκτης που φεύγει για να αναζητήσει έναν πιο εύκολο και ακίνδυνο στόχο. Ένα απλό μέτρο που μπορείτε να εφαρμόσετε πολύ εύκολα.
  • Ιδίως αν μένετε σε μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα χαμηλού ορόφου, έχετε πάντα κλειστές τις κουρτίνες. Έτσι, δεν δίνετε αθέλητα πληροφορίες για την κατάσταση και το… περιεχόμενο του σπιτιού σας σε κακόβουλους.
  • Χρησιμοποιήστε λάμπες με χρονοδιακόπτη σε κάποια από τα φώτα σας. Το τυχαίο άναμμα και σβήσιμο δείχνει φυσιολογική δραστηριότητα σε ένα σπίτι, έτσι είναι μάλλον απίθανο κάποιος να επιχειρήσει να εισβάλει. Το αντίθετο αποτέλεσμα προκαλούν φώτα που είναι διαρκώς κλειστά ή αναμμένα. Το κόστος για την επιλογή αυτή είναι μικρό και προσιτό για όλους -και προφανώς δεν υπάρχει λόγος να γεμίσετε το σπίτι με λάμπες που αναβοσβήνουν μόνες τους όλη την ώρα.
  • Όταν πρέπει να λείψετε από το σπίτι, μπορείτε να αφήσετε ένα ραδιόφωνο ή την τηλεόραση να παίζει. Αυτός είναι ακόμα ένας τρόπος για να δώσετε την αίσθηση παρουσίας και κίνησης στο σπίτι.
  • Αν έχετε κήπο, βεβαιωθείτε ότι τα όμορφα φυτά σας (ιδίως οι θάμνοι) δεν είναι παράλληλα και ωραία… κρυψώνα για επίδοξους διαρρήκτες. Φροντίστε, λοιπόν, να τα κρατάτε κουρεμένα και σε μορφή τέτοια που να μην επιτρέπουν να κρυφτεί κάποιος πίσω τους.
  • Εάν πρόκειται να λείψετε για πολυήμερες διακοπές, ζητήστε από ένα γείτονα ή φίλο να ελέγχει για το αν έχουν σωρευθεί φυλλάδια ή αλληλογραφία στην εξώπορτά σας. Μια στοίβα από αλληλογραφία έξω από ένα σπίτι είναι ένδειξη απουσίας και… προσκλητήριο για διαρρήκτες.
  • Επίσης, αν πρόκειται να λείψετε για πολύ καιρό, μη συζητάτε σχέδια διακοπών και ταξιδιών στα social media – είναι πολλοί πια αυτοί που αναζητούν στόχους με αυτόν τον τρόπο. Για τον ίδιο λόγο, μη συζητάτε αγορές νέων και ακριβών ηλεκτρονικών ειδών ή κοσμημάτων.
  • Τέλος, γνωρίστε τους γείτονές σας. Ανταλλάξτε πληροφορίες και δημιουργήστε κλίμα «ασφάλειας και αλληλεγγύης». Έτσι, όταν θα λείπετε, θα υπάρχουν μερικά ζευγάρια μάτια ακόμα για να παρατηρήσουν οτιδήποτε ασυνήθιστο μπορεί να μοιάζει με απειλή για το σπίτι σας και για να σας ειδοποιήσουν.

ΕΛΛΑΔΑπροστασια σπιτιουΠως να προστατεψω το σπιτι μουσυστηματα ασφαλειας

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: