Συναγερμός στην Κρήτη: Γέμισαν λεοντόψαρα οι θάλασσες – Ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές

Ταχύτατα αναπαράγονται τα λεοντόψαρα στις θάλασσες της Κρήτης, με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό ντόπια αλιεύματα, όπως η πίνα.

Οι πίνες είναι όστρακα που έχουν βρει καταφύγιο τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο και το Ιόνιο, καθώς απειλούνται από την παράνομη αλιεία και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι πίνες θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση και αποτελούν τη βασική τροφή για τα λεοντόψαρα.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, το λεοντόψαρο αναπαράγεται τάχιστα στην περιοχή και έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στα παράλια της Σητείας, της Ιεράπετρας, ενώ εμφανίστηκε και στον Κόλπο του Μιραμπέλλου.

Σημειώνεται ότι τα αγκάθια από τα λεοντόψαρα προκαλούν αφόρητο πόνο, ενώ σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατό του.

H Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Ελένη Ψόχιου, σε πρόσφατη συνάντηση της με τους εκπροσώπους των συλλόγων αλιέων Αγίου Νικολάου, ζήτησε τη σύμπραξη ερασιτεχνών και επαγγελματιών του κλάδου για την ανάσχεση της επέλασης του λεοντόψαρο, καθώς ήδη αρχίζει να εξαφανίζεται ο πληθυσμός των πινών από τον κόλπο της Ελούντας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα πως προγραμματίζονται δράσεις σε επίπεδο Δήμων για την ενημέρωση των καταναλωτών και ενδέχεται να εκδοθούν και φυλλάδια στα οποία θα αναγράφονται συνταγές μαγειρικής, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση των λεοντόψαρων.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: