Σύγχιση με το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μπαίνει σε ισχύ ενώ δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα

Τυπική ισχύ έχει από σήμερα ποσοστό 23% ΦΠΑ σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς από την Παρασκευή έληξε η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την εξεύρεση ισοδυνάμων χωρίς επιτυχία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον συντελεστή 23%, αλλά να επιβληθεί ο μειωμένος 13% σε ιδιωτικά σχολεία, ο υπερμειωμένος 6% σε φροντιστήρια και μηδενικός στα νηπιαγωγεία. Ωστόσο, η πρόθεση αυτή δεν έχει ακόμα μεταφερθεί και σε νόμο του κράτους, με αποτέλεσμα να ισχύει η εφαρμογή συντελεστή 23% σε ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως έχει ψηφιστεί από τον Αύγουστο. Επιπλέον,οι δανειστές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ δεν μπορεί να υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και θα πρέπει είτε να επιβληθεί ο κανονικός συντελεστής 23%, είτε κανένας συντελεστής,

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την παροχή νέας παράτασης για τη μη εφαρμογή του μέτρου έως τουλάχιστον την 1η Νοεμβρίου, σε μία προσπάθεια να εντοπίσει η κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα.

Στα φροντιστήρια που προετοιμάζουν μαθητές για πανελλήνιες η επιβάρυνση υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 700 έως 1.000 ευρώ ετησίως ενώ σε αυτά των ξένων γλωσσών στα περίπου 300 ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Στα ιδιωτικά σχολεία η επιβάρυνση θα είναι ακόμα πιο υπολογίσιμη καθώς για μαθητή που πληρώνει 7.000 ευρώ ετησίως αυτή θα είναι της τάξεως των 1.600 ευρώ.

Ήδη αρκετοί είναι οι γονείς που πιέζουν ώστε να μην κόβονται αποδείξεις προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με τον ΦΠΑ καθώς αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τα υφιστάμενα δίδακτρα.

Action24.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: