Συγκλονιστικό βίντεο διάσωσης προσφύγων στο μεγάλο ναυάγιο της Μυτιλήνης από το Λιμενικό

Ένα συγκλονιστικό βίντεο, που αποτυπώνει τόσο το δράμα των προσφύγων όσο και την υπερπροσπάθεια του Λιμενικού και των διασωστών στα νερά του Αιγαίου, δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Είναι από τα ελάχιστα ντοκουμέντα της γιγαντιαίας επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες στα νησιά του Αιγαίου, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη. Οι βάρκες και τα σκάφη των δουλεμπόρων δεν είναι σε κατάσταση ούτε να διασχίσουν την λίγο μεγαλύτερη του ενός μιλίου απόσταση από τις τουρκικές ακτές ως τη Λέσβο, καθώς υπερφορτωμένες όπως είναι βουλιάζουν μεσοπέλαγα…

Ανθρωποι όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, καθημερινά παλεύουν με τα κύματα να σωθούν, ενώ στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ξαναδεί θάλασσα. Ένα από τα χειρότερα ναυάγια όλης της περιόδου που η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο απόγειό της συνέβη ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στα βόρεια της Λέσβου. Ακόμη, σχεδόν μια βδομάδα μετά, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιος ήταν ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που επέβαιναν στο σκάφος, όμως υπολογίζεται σε περισσότερους από 310. Ήδη η θάλασσα έχει ξεβράσει 43 πτώματα, μεταξύ των οποίων τα άψυχα κορμάκια 19 παιδιών και ενός βρέφους.

Οι διασώστες και οι άντρες του λιμενικού στη Μυτιλήνη κατόρθωσαν να σώσουν 274 ανθρώπους, καταβάλλοντας αδιάκοπη προσπάθεια για ώρες, υπό αντίξοες συνθήκες με ισχυρούς ανέμους. Ένα απόσπασμα από την προσπάθεια αυτή της διάσωσης καταγράφηκε σε βίντεο και δόθηκε στη δημοσιότητα. Παιδιά και ενήλικες, βρεμένοι μέχρι το κόκαλο, δίνουν την τελευταία σταγόνα της δύναμής τους για να ανέβουν στο σκάφος και να σωθούν από τον υγρό τάφο που τους απειλεί. Κρεμασμένοι από το σκάφος οι λιμενικοί και οι ναυαγοσώστες από τα τζετ σκι προσπαθούν και τραβούν πάνω, στη σωτηρία και στη ζωή, δεκάδες άτομα. 

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: