Σχέδιο τεσσάρων αξόνων για την τρομοκρατία

Σε τέσσερις άξονες θα κινηθεί η νέα πολιτική των αρχών του Βελγίου έναντι της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα έπειτα από την νέα σύλληψη υπόπτου σε σχέση με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που κόστισαν την ζωή 130 ανθρώπων.

Ο Βέλγος Υπουργός Εσωτερικών Jean Jambon παρουσίασε στην Βελγική εφημερίδα Le Soir το σχέδιο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ορίζοντας τέσσερις κεντρικούς άξονες δράσης που στοχεύουν στη πρόληψη των επιθέσεων και την αναγνώριση των παραγόντων που οδηγούν σε αυτές. Σύμφωνα με τον Βέλγο Υπουργό, το Βέλγιο και οι πολίτες τους πρέπει να «παραμείνουν σε εγρήγορση» καθώς δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος, αλλά «δεν υπάρχει λόγος να επικρατεί πανικός».

Ο πρώτος άξονας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης είναι η επίδειξη μηδενικής ανοχής και ενισχυμένης παρακολούθησης των ξένων μαχητών, δηλαδή των ατόμων αυτών που επιστρέφουν από τις εμπόλεμες ζώνες, στο Βέλγιο.

Η δεύτερη δράση του υπουργείου είναι η εντατική παρακολούθηση των εγκληματικών περιστατικών, καθώς έχει παρατηρηθεί συσχέτιση της τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η μεταναστευτική πολιτική του Βελγίου και η έλλειψη ουσιαστικής συστημικής αφομοίωσης των μεταναστών, οδήγησε σε δημιουργία συνοικιών στη καρδιά των Βρυξελλών στο όριο της φτώχιας, όπου το έγκλημα αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων για κάποιους κατοίκους.

Έπειτα ο υπουργός Jambon προτείνει την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, ιδιαίτερα σε τομείς των Βρυξελλών και του Βελγίου όπου θεωρούνται εν δυνάμει στόχοι. Τέλος, σημαντικός παράγοντας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας είναι η καταπολέμηση των δικτύων παραοικονομίας, καθώς όπως αναφέρουν και μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρακολουθούν θέματα παγκόσμιας διαφοράς, σημαντικό ποσοστό των εσόδων των τρομοκρατών αποτελούν πρακτικές όπως το διεθνές ξέπλυμα παράνομου χρήματος.

Ξεκινούν ξανά οι δράσεις στο Μόλενμπεκ

Ίσως η πιο ταραχώδης κοινότητα (το αντίστοιχο ενός δήμου στην Αθήνα) της Ευρώπης αποτελεί αυτή του Μόλενμπεκ στις Βρυξέλλες. Σε απόσταση λίγων λεπτών από το ιστορικό κέντρο της πόλης, το Μόλενμπεκ ήταν κάποτε μια σημαντική βιομηχανική περιοχή των Βρυξελλών, που προσέλκυσε σημαντικό αριθμό ανειδίκευτων εργατών, κυρίως προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική.

Η από-βιομηχανικοποίηση του Βελγίου οδήγησε στην φτωχοποίηση των κατοίκων και την ραγδαία αύξηση της ανεργίας, συστατικά που προκαλούν έφορο έδαφος για την ριζοσπαστικοποίηση μέρους τους πληθυσμού. Για το λόγο αυτό, ο Βέλγος πολιτικός επισημαίνει ότι «θα υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις γιατί έχουν επιστρέψει πολλοί», εννοώντας από τη Συρία.

Κατά τη διάρκεια του κόκκινου συναγερμού στις Βρυξέλλες στην 21 Νοεμβρίου, οι Βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν σειρά εφόδων σε ύποπτα σπίτια μεταναστών στο Μόλενμπεκ, όπου υπήρχε υποψία για ενίσχυση των τρομοκρατών και ιδιαίτερα του καταζητούμενου Σαλάχ Αμπντελσλαμ.

Όπως δηλώνει στη Le Soir ο Βέλγος Υπουργός, «Η στήριξη των τρομοκρατών μέσα στις κοινότητες είναι πολύ πιο «παρούσα» απ’ ότι περίμενα», σηματοδοτώντας έτσι την εκκίνηση νέου γύρου δράσεων στις προβληματικές κοινότητες των Βρυξελλών πέρα του Μόλενμπεκ. Πηγή: protothema.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: