Στα άκρα οι σχέσεις Τεχεράνης-Ριάντ-Σαουδάραβες βομβάρδισαν πρεσβεία του Ιράν

Η σαουδαραβική αεροπορία βομβάρδισε την πρεσβεία του Ιράν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μελών του προσωπικού ασφαλείας, σύμφωνα με την Τεχεράνη.

Η Σαναά ελέγχεται από τους ιρανόφιλους σιίτες αντάρτες Χούδι, οι οποίοι έχουν καταλάβει την εξουσία στην κατά πλειονότητα σουνιτική μουσουλμανική Υεμένη από τον Ιανουάριο του 2015.

Εδώ και πολλούς μήνες, αραβική σουνιτική μουσουλμανική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία πλήττει στόχους των Χούδι και συμμάχων τους στην Υεμένη, με στόχο να επανεγκαταστήσει εκεί τη νόμιμη, φιλοδυτική κυβέρνηση της χώρας, υπό τον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

Σαουδική Αραβία και Ιράν έχουν διακόψει, με πρωτοβουλία του Ριάντ, κάθε διακρατική σχέση, μετά την επίθεση στην σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη από εξαγριωμένους Ιρανούς διαδηλωτές, προ ημερών.

Αιτία ήταν η εκτέλεση Σαουδάραβα σιίτη μειονοτικού κληρικού από το σαουδαραβικό καθεστώς, με κατηγορίες για τρομοκρατική δράση.

Το Ιράν αποτελεί τη «Μέκκα» του σιιτικού Ισλάμ και όλες οι σιιτικές μουσουλμανικές μειονότητες στον κόσμο το έχουν ως σημείο αναφοράς.

Το ίδιο ισχύει για τη Σαουδική Αραβία και το σαφώς πλειοψηφικό στον παγκόσμιο μουσουλμανικό πληθυσμό σουνιτικό Ισλάμ.

karfitsa.gr-Diethni

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: