«Σουλτάνος» ο Ερντογάν στην Τουρκία

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου περιέγραψε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία, όπου το κυβερνών κόμμα επικράτησε με άνεση συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, ως μια νίκη της Δημοκρατίας.

«Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του στο Ικόνιο.

«Καλός εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» προσέθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία που είχε χάσει πριν από πέντε μήνες, όπως μετέδωσαν ενημeρωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το AKP συγκέντρωσε το 49,3% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μετέδωσαν τα δίκτυα NTV και CNN- Turk.

Νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, έδωσε αποτελέσματα με καταμετρημένο άνω του 90% των ψήφων, το ΑΚΡ συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 50% και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 23-24%, ενώ οριακά φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή τόσο οι ακροδεξιοί εθνικιστές του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) όσο και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ξεπερνώντας το όριο του 10%.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις από τα κόμματα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόογ για επεισόδια που σημειώνονται ανάμεσα σε Κούρδους και τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, στην ανατολική Τουρκία.

Εάν οι ακροδεξιοί ή το HDP δεν καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν το εθνικό όριο του 10% και δεν εκπροσωπηθούν στην εθνοσυνέλευση, είναι βέβαιη η αυτοδυναμία του ΑΚΡ, το οποίο σε κάθε περίπτωση αυξάνει τη δύναμή του σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: ΑΚΡ 40,79%, CHP 24,95%, MHP 16,29% και HDP 13,12%.

Η αναμέτρηση διεξήχθη με φόντο την αναζωπύρωση του Κουρδικού και των συγκρούσεων με το ΡΚΚ, των εξελίξεων στη γειτονική Συρία και των ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε μια περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης και έντασης των αντιδημοκρατικών μεθόδων από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Ζητούμενο για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι να ανακτήσει την αυτοδυναμία που έχασε στις 7 Ιουνίου -κάτι, ωστόσο, που είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί εάν το αριστερό φιλοκουρδικό HDP καταφέρει ξανά να περάσει το όριο του 10% (είχε πάρει 13,1%) και να εισέλθει στη Βουλή.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για βία από την πλευρά των τουρκικών αρχών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και για φαινόμενα που αγγίζουν το όριο της νοθείας -ειδικά στις ανατολικές περιοχές, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι.

Ο πρόεδρος της χώρας και οι πολιτικοί αρχηγοί στις δηλώσεις τους, αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, επικαλέστηκαν την ανάγκη για ηρεμία και ειρήνη, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες σαν να πηγαίνουν σε μια γιορτή της δημοκρατίας. Μάλιστα, ο Ερντογάν είπε πως το αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, όποιο κι αν είναι.

imerisia.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: