Σουδάν: Συνεχίζονται οι μάχες παρά την εκεχειρία – Πάνω από 800.000 άνθρωποι ψάχνουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες

Συνεχίζονται και σήμερα οι σφοδρές συγκρούσεις στο Σουδάν μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής οργάνωσης, παρά την παράταση της εκεχειρίας η οποία παραβιάζεται συνεχώς, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση που οδεύει στην «καταστροφή».

«Ακούμε πυροβολισμούς, πολεμικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά πυρά», δήλωσε κάτοικος του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν που έχει βυθιστεί στο χάος από τις 15 Απριλίου. Τότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ του επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και του επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού και ως Χεμεντί. Οι δύο άνδρες ηγούνταν της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021.

Από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, κυρίως το Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες είναι δεκαπλάσιοι, σύμφωνα με απολογισμούς που δεν πιστεύεται ότι αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Την Κυριακή παρατάθηκε για 72 ώρες η εκεχειρία, η οποία όμως δεν έχει γίνει σεβαστή.

Οι αλλοδαποί εξακολουθούν να φεύγουν από τη χώρα, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι «περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι» θα αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Όσοι μένουν πίσω είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε πόσιμο νερό, ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα, την ώρα που η θερμοκρασία στο Χαρτούμ ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Βία και λεηλασίες

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: