Σουδάν: Στο κενό η νέα εκεχειρία, παραμένουν εγκλωβισμένοι οι πολίτες – Δείτε βίντεο

Σήμερα οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών θα συνεδριάσουν για να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, η οποία απέτυχε να τηρηθεί για 2η φορά μολονότι τόσο ο όσο και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχαν ανακοινώσει ότι θα την τηρήσουν.

Η κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 24 ωρών, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή την Τρίτη (18/4) στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας), ωστόσο οι μάχες συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν να συμφωνήσουν σε νέα 24ωρη εκεχειρία που θα ξεκινούσε την Τετάρτη (19/4) στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος) κατά την πέμπτη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων με τον τακτικό στρατό της χώρας.

Όμως πάλι η προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός έπεσε στο κενό, αφου οι βομβαρδισμοί στο κεντρικό Χαρτούμ συνεχίστηκαν, γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του στρατού, καθώς και στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο δεν λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο.

Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό και οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν σχεδόν άδειοι. Ακούγονταν πυρά και ο στρατός προσπαθούσε να ανακαταλάβει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κρίσιμης σημασίας στο βόρειο Σουδάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά ντε φάκτο το Σουδάν, είχε δηλώσει ότι βρισκόταν στην έδρα του στρατού στο Χαρτούμ.

Κρυμμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική, αντιμετωπίζουν στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τελειώνουν. «Σήμερα αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη», είπε η αρχιτέκτονας Χαντίλ Μοχάμεντ, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του αδελφού της, ο οποίος βγήκε έξω για να βρει .

Η Γερμανία και η Ιαπωνία φέρονται να σχεδιάζουν την εκκένωση των πολιτών τους, αλλά η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ είπε ότι «λόγω της αβέβαιης κατάστασης ασφαλείας στο Χαρτούμ και του κλεισίματος του αεροδρομίου, δεν υπάρχουν σχέδια για [μια] εκκένωση συντονισμένη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ» για την στιγμή.

Φεύγουν οι κάτοικοι

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: