Σουδάν: Ο πόλεμος κλιμακώνεται, παρά την υποτιθέμενη κατάπαυση του πυρός

Η βία πέρασε χθες Πέμπτη σε άλλο επίπεδο στο Σουδάν, με καταστροφές και λεηλασίες στο Νταρφούρ και εντατικούς βομβαρδισμούς στο Χαρτούμ, τη δέκατη τρίτη ημέρα του πολέμου ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες –αν όχι χιλιάδες– ανθρώπους.

Μερικές ώρες προτού εκπνεύσει τα μεσάνυχτα (σ.σ. στη 01:00 ώρα Ελλάδας) η συμφωνία τριήμερης κατάπαυσης του πυρός, η οποία δεν τηρήθηκε παρά εν μέρει, ο στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωναν πως ενέκριναν την παράτασή της για άλλες 72 ώρες, κατόπιν «πρωτοβουλίας της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον, τα μέλη της «Τετραμερούς» για το Σουδάν (Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Βρετανία και ΗΠΑ), καθώς και η Αφρικανική Ένωση και ο ΟΗΕ, τόνισαν πως «καλωσορίζουν» την παράταση της κατάπαυσης του πυρός, απευθύνοντας έκκληση για την «πλήρη εφαρμογή» της και «την εξασφάλιση ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής πρόσβασης».

Η «κατάπαυση του πυρός» αυτή, που τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη, επέτρεψε την εσπευσμένη φυγή χιλιάδων ξένων και Σουδανών· αλλά δεν εμπόδισε το συνεχές σφυροκόπημα του Χαρτούμ από στρατιωτικά αεροσκάφη και κανόνια.

Προηγούμενες πρωτοβουλίες για να κηρυχθεί κατάπαυση ανάμεσα στα δυο μέρη, που ενεπλάκησαν σε πόλεμο την 15η Απριλίου, απέτυχαν.

«Ακούω εντατικούς βομβαρδισμούς έξω από το σπίτι μου», έλεγε χθες κάτοικος του Χαρτούμ.

Οι μάχες στις οποίες αναμετρώνται από τα μέσα του μήνα ο στρατός του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι επίφοβες ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ανθρώπους κι έχουν τραυματίσει χιλιάδες άλλους, σύμφωνα με τους –πιθανότατα υποτιμημένους– αριθμούς του σουδανικού υπουργείου Υγείας.

Σβήνοντας τις ελπίδες για τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία, οι δυο στρατηγοί έδιωξαν μαζί τους πολίτες από την μεταβατική κυβέρνηση προχωρώντας στο πραξικόπημα το 2021, προτού εμπλακούν σε πόλεμο αυτόν τον μήνα, αφού δεν συμφώνησαν στους όρους της ενσωμάτωσης των παραστρατιωτικών στον τακτικό στρατό.

Στο Νταρφούρ, απομονωμένη περιοχή όπου η πρόσβαση είναι σήμερα αδύνατη, η βία κλιμακώθηκε, ειδικά στη Τζενέινα, την πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ.

«Νοσοκομεία, δομές υγείας και δημόσια κτήρια υπέστησαν μεγάλες ζημιές και γίνονται λεηλασίες σε κάθε γωνιά δρόμου», είπε κάτοικος στην Τζενέινα.

«Αποκλεισμένοι»

«Είμαστε αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, φοβόμαστε πολύ να βγούμε καθώς δεν γνωρίζουμε το εύρος της καταστροφής», πρόσθεσε.

Ελάχιστες πληροφορίες βγαίνουν από τη συγκεκριμένη περιοχή, που γειτονεύει με το Τσαντ και τα χρόνια του 2000 ήταν θέατρο πολυαίμακτου πολέμου. Όμως γιατροί του δημοκρατικού κινήματος ανακοίνωσαν πως ήδη τουλάχιστον ένας συνάδελφός τους σκοτώθηκε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: