"Σημαντική κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του ΕΣΥ"

«Σημαντική κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του ΕΣΥ»

"Σημαντική κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του ΕΣΥ"

Τη Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης του νοσοκομείου Παπαγεωργίου εγκαινίασε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2.209.080 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε εξ΄ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση 600.000 ευρώ ετησίως καθώς καθιστά το νοσοκομείο ενεργειακά αυτόνομο Μονάδα είναι μια εγκατάσταση η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας μηχανή εσωτερικής καύσης που καταναλώνει φυσικό αέριο και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τη θερμότητα της μηχανής και των καυσαερίων παράγει θερμό νερό, ηλεκτρική ενέργεια 1.600 KW, που αντιστοιχεί στο 76% της μέγιστης ζήτησης στις ώρες αιχμής και 1.400.000 Kcal/h θερμικής ισχύος, ποσότητας που είναι ικανή να θερμάνει πλήρως το χειμώνα 8-10 τετραώροφες κατοικίες.

Σημαντική κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του ΕΣΥ

Ο κ Κουρουμπλής εγκαινιάζοντας τη λειτουργία της Μονάδας επισήμανε ότι όπως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου έτσι και όλα τα νοσοκομεία της χώρας, θα πρέπει να αποκτήσουν υποδομές που να περιορίζουν την ενεργειακή εξάρτησή τους και ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να μπορέσουν να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα. “Κάθε προσπάθεια, που δημιουργεί μονάδες αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πολύ σημαντική γιατί ο στόχος μας σ΄ αυτά τα δύσκολα χρόνια που διέρχεται η πατρίδα είναι αυτόν τον χώρο να τον κρατήσουμε πάση θυσία εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που διαθέτει η χώρα είτε είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είτε είναι οτιδήποτε άλλο πρόγραμμα είτε το υστέρημα της οικονομίας. Γιατί αυτή η κοινωνία έχει ανάγκη ένα κράτος ανθρωποκεντρικό, με ανθρώπινο πρόσωπο, με ευαισθησίες, με κοινωνικά αντανακλαστικά. Γι αυτό, εκείνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι η πατρίδα έχει ανάγκη τη συλλογική προσπάθεια όλων μας, ότι καλούμαστε να καταθέσουμε ο καθένας τον καλό του εαυτό με την καλώς εννοούμενη έννοια του πατριωτισμού. Αυτό έχει ανάγκη η πατρίδα. Τα επιμέρους ζητήματα που ο καθένας μας έχει ως επιλογές πολιτικές και ιδεολογικές θα τα βρούμε στην πορεία. Τώρα λοιπόν πρέπει να βγάλουμε την πατρίδα ολόκληρη, χωρίς να αφήσουμε πίσω μας κοινωνικά νεκροταφεία. Και το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να το κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού, να είναι ποιοτικό, αποτελεσματικό και κυρίως να είναι προσβάσιμο χωρίς διακρίσεις σε όλους τους ανθρώπους. Μπροστά στη ζωή και στο θάνατο δεν μπορεί να επιτρέπουμε να υπάρχουν διακρίσεις” πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, σε σύντομη ομιλία του μετά τον αγιασμό τόνισε ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου αποτελεί ένα πρότυπο λειτουργίας καθώς με την ενεργειακή του αυτονομία εξοικονομεί 600.000 ευρώ το χρόνο. Τόνισε ακόμη ότι το Παπαγεωργίου είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο και ζήτησε από τον υπουργό να τηρηθεί ισότητα στην κατανομή πόρων μεταξύ των νοσοκομείων.

Ο πρόεδρος του Παπαγεωργίου Βασίλης Παπάς από την πλευρά του ανέφερε ότι χάρη στην εξοικονόμηση των 600.000 ευρώ που θα έχει κάθε χρόνο το νοσοκομείο, η απόσβεση της δαπάνης για την κατασκευή της μονάδας θα έχει γίνει σε τρεισήμισι χρόνια.

Κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού ζητούν οι εργαζόμενοι

Μετά τα εγκαίνια της Μονάδας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζομένων του Παπαγεωργίου παρουσία των διοικητών της 3ης και 4ης ΥΠΕ στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν στον Υπουργό τα βασικότερα ζητήματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου κ.Κουρουμπλής έγινε αποδέκτης και αιτημάτων όπως: η αλλαγή κανονισμού λειτουργίας του νοσοκομείου, που θα οδηγήσει σε προσλήψεις προσωπικού, η κάλυψη των κενών θέσεων του Παπαγεωργίου και η ισόνομη οικονομική μεταχείριση σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στον Υπουργό ότι η οφειλή του ΕΟΠΥΥ προς το Παπαγεωργίου ξεπερνά τα 192 εκατομμύρια ευρώ.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέθεσε στον υπουργό υπόμνημα με το οποίο ζητά την κάλυψη των 249 κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων με μόνιμο προσωπικό, την κάλυψη των 115 κενών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό, την τακτική και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου ώστε να καλύπτεται το 100% των αναγκών της μισθοδοσίας, την κάλυψη των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο, την άμεση αναδιοργάνωση του συστήματος των εφημεριών στα νοσοκομεία της πόλης, την ισότιμη μεταχείριση των υπαλλήλων του νοσοκομείου, την κατάργηση της σύμβασης ανάθεσης των τηλεφωνικών ραντεβού των εξωτερικών ιατρείων σε ιδιώτη εργολάβο, την απομάκρυνση των εργολάβων που δραστηριοποιούνται στο νοσοκομείο στους τομείς της σίτισης, φύλαξης, καθαριότητος, πλυντηρίων και ραντεβού, την έγκριση νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: