Σε εξέλιξη, η ιστορική διάσκεψη στη Γενεύη για την Κύπρο

Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει από σήμερα το Κυπριακό, καθώς ξεκίνησε στη Γενεύη η πολυμερής Διάσκεψη για την Κύπρο, με την ατζέντα των διαπραγματεύσεων να περιλαμβάνει σε πρώτο πλάνο τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τα ΜΜΕ δεν θα μπορέσουν να μεταδώσουν τις τοποθετήσεις των μερών που συμμετέχουν. Επετράπη ωστόσο, να γίνουν ορισμένες λήψεις φωτογραφιών και πλάνα λίγων δευτερολέπτων.

Στο Παλάτι των Εθνών έφθασαν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εν τω μεταξύ στη Γενεύη υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενη μετάβαση στη Γενεύη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Γιλντιριμ.

Επίσης ο γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μονγκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκονται ήδη στο Παλάτι των Εθνών για τη διάσκεψη.

Οπως ανακοινώθηκε: Η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος.

Από το πρωί είναι σε εξέλιξη μπαράζ επαφών. Ο κ. Τζόνσον συναντήθηκε τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη όσο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Επίσης ολοκληρώθηκε πριν λίγο συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τον οποίο συνοδεύει ο αναπλ. υπουργός κ. Κατρούγκαλος.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανακοίνωσε πως δεν θα λάβει μέρος στη διάσκεψη διαφωνώντας με τη διαδικασία.

Εκτός από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, στη δεξίωση που θα γίνει για τη διάσκεψη στη Γενεύη ανακοίνωσαν ότι δεν θα μεταβούν επίσης οι πρόεδροι της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γ. Περδίκης. Η πρόεδρος της «Αλληλεγγύης» Ελένη Θεοχάρους ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Γενεύη διαμαρτυρόμενη για τη διαδικασία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό των Κυπρίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Σχοινάς αναφέρεται στην άφιξη του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Γενεύη και σημειώνει “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπαραστέκεται στο λαό της Κύπρου”.

Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 14:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 19:00.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 16:45, στην παρουσία των δυο ηγετών.

Ο χάρτης που κατατέθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ναι μεν πληροί τα κριτήρια που είχαν τεθεί στις συνομιλίες του Μον Πελεράν, ωστόσο δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς δεν προνοεί επιστροφή περιοχών που θεωρούνται ειδικού ενδιαφέροντος.



Πηγή: lykavitos.gr - politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: