ΣΔΟΕ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε λαθραία προϊόντα

Το ΣΔΟΕ προχώρησε στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος διακίνησης εμπορευμάτων με 49 κοντέινερ από την Κίνα, ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκε άνω των 8 εκατ. ευρώ και νέο φαινόμενο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής μέσω Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών (ΙΚΕ).

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης σημείωσαν πως τα κοντέινερ είχαν προορισμό την Ιταλία και ξεφορτώθηκαν στον Πειραιά. Μάλιστα, ανακαλύφθηκε πως ο αναλογούν ΦΠΑ που ξεπερνούσε τα 8 εκατ. ευρώ δεν αποδόθηκε, ενώ σε αυτόν πρέπει να προστεθούν οι φόροι εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν το κύκλωμα διακίνησης προϊόντων από την Κίνα στην Ελλάδα τα οποία δεν έφθασαν ποτέ σε ιταλικές επιχειρησεις αλλά διοχετεύτηκαν στην ελληνική αγορά χωρίς τιμολόγιο. Οι διακινητές των 49 κοντέινερ εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο μετά από έρευνα 14 ελεγκτών του ΣΔΟΕ.

«Εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ΄έτος πάνω από 5.000 containers. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Για παράδειγμα ένα container με 150.000 εσώρουχα, αν πωλείται ένα ευρώ το εσώρουχο, τότε τα κέρδη φθάνουν τα 150.000 ευρώ. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών πάνω από 1.500 εισαγωγές μόνο το 2017. Εμπλέκονται ακόμη 17 ιταλικές επιχειρήσεις που φέρονταν ως αποδέκτες των εμπορευμάτων. Όπως ανακοίνωσαν η Κ. Παπανάτσιου και ο Στ. Θωμαδάκης οι έρευνες συνεχίζονται και ήδη έχουν συλληφθεί έξι άτομα μεταξύ των οποίων και δύο εκτελωνιστές. Αναζητούνται δύο ακόμα συνεργοί. Εννέα ακόμη άτομα κατηγορούνται για αδικήματα που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και απάτη.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: