Σάμαλι νηστίσιμο πανεύκολο


Μια συνταγή για ένα κλασικό αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους γλύκισμα που και στη νηστίσιμη  εκδοχή του, ικανοποιεί όλους τους λάτρεις των σιροπιαστών. Ένα υπέροχο σάμαλι φτιαγμένο με μια δοκιμασμένη συνταγή από τα κιτάπια της γιαγιάς, με την υπογραφή του Νικ. Τσελεμεντέ, σιροπιαστό, νηστίσιμο, το απόλυτο γλυκό για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο.


Υλικά

  • Για το σάμαλι:
  • 2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι χονδρό
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
  • 1 λεμονιού το ξύσμα
  • 1 καψουλίτσα βανίλιας
  • ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού
  • αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • Για το σιρόπι:
  • 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 1 καψουλίτσα βανίλιας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Λαδώνετε ένα ταψί 30-32 εκ. ανάλογα με το πάχος του γλυκού που επιθυμείτε και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Για το σάμαλι: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα στερεά υλικά και στο τέλος, προσθέτετε, σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να απορροφηθεί και ενσωματωθεί πλήρως όλο το νερό.
  3. Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και στρώνετε ισομερώς την επιφάνειά του με μια σπάτουλα ώστε να είναι λεία και ομοιόμορφη. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη το ταψί και το αφήνετε στην άκρη για 2 τουλάχιστον ώρες να απορροφήσει το σιμιγδάλι τα υγρά.
  4. Κόβετε το μείγμα σε κομμάτια, γαρνίρετε το κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο (προαιρετικά) και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς φούρνο για 45 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.
  5. Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρολίτσα και τα βράζετε για 4 λ από το σημείο βρασμού. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζετε αμέσως με το ζεστό σιρόπι με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού. Το αφήνετε να “πιεί” όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Προαιρετικά το γαρνίρετε με ασπρισμένα αμύγδαλα


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: