Προσωπικός γιατρός: Η ακτινογραφία των πολιτών που έχουν γραφτεί – Τι εκτιμούν οι αρμόδιοι

Την ακτινογραφία των πολιτών που έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό αποτυπώνει μεταξύ άλλων η νέα πλατφόρμα prosopikos.gov.gr που τέθηκε σε εφαρμογή από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι εγγεγραμμένοι πολίτες ανέρχονται σε 4.539.704, αποτελώντας το 51,2% του συνόλου των δικαιούχων για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό (υπενθυμίζεται ότι οι εγγεγραμμένοι μπορεί να είναι ηλικίας 16 χρόνων και άνω). Κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων στελεχών, το ποσοστό μπορεί να φτάσει έως και το 70% μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους 70άρηδες στον προσωπικό γιατρό

Επτά στους 10 πολίτες ηλικίας άνω των 70 χρόνων έχουν κάνει την εγγραφή τους, σπεύδοντας να διασφαλίσουν ότι θα παρακολουθούνται για χρόνια ή άλλα προβλήματα υγείας τους και θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και τις εξετάσεις χωρίς να υπόκεινται στα «πέναλτι» που προβλέπονται στον νόμο. Παρά το περιθώριο που υπάρχει για αύξηση των εγγεγραμμένων, οι αρμόδιοι θεωρούν σε αυτή τη φάση πολύ σημαντική την εγγραφή του 69,2% των ηλικιωμένων ατόμων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη περίθαλψης και αποτελούν τους βασικούς χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Επιλογή προσωπικού γιατρού έχει κάνει σημαντικό ποσοστό και της αμέσως επόμενης ηλικιακής ομάδας, 50-69 χρόνων. Από την πλατφόρμα φαίνεται ότι έχει κάνει εγγραφή ποσοστό 62,5% των δικαιούχων.

Παραμένει, όμως, χωρίς τη δωρεάν κάλυψη του προσωπικού γιατρού το 37,5% των 50άρηδων, παρότι πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα ευάλωτη με διαχειρίσιμα συνήθως προβλήματα που αν όμως δεν αντιμετωπιστούν, έχουν συνήθως επιπτώσεις.

Το χάσμα του πολίτη με τον ούτως ή άλλως νεοσύστατο θεσμό του προσωπικού γιατρού μαρτυρούν οι εγγεγραμμένοι της τελευταίας πληθυσμιακής ομάδας, εκείνης των ατόμων ηλικίας 17-49 χρόνων. Πιο αναλυτικά, έχει πραγματοποιήσει εγγραφή μόλις το 38% των δικαιούχων, ενώ το 62% παραμένει μη εγγεγραμμένο, καταδεικνύοντας τη χαλαρή στάση των νέων ανθρώπων αναφορικά με το μείζον θέμα της πρόληψης και της παρακολούθησης της υγείας τους. Παρότι στην εποχή μας το θέμα της προαγωγής της υγείας μέσω εξετάσεων, εμβολιασμών και άλλων προληπτικών δράσεων βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων τόσο για την υγεία του πολίτη αλλά και για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, αποδεικνύεται ότι η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη είναι μεγάλη, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα όπου η υγεία θεωρείται δεδομένο αγαθό.

Η λειτουργία της πλατφόρμας

Μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται σε προσωπικό γιατρό, να ενημερώνονται για τις δωρεάν παροχές που προσφέρει καθώς και για να προγραμματίσουν ηλεκτρονικό ραντεβού. Ο σχεδιασμός της παραπέμπει στην πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της λοίμωξης covid που εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερα εύχρηστο εργαλείο για πολλούς πολίτες καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, ιδίως για τον προγραμματισμό των εμβολιαστικών ραντεβού.

Στη νέα ιστοσελίδα θα μπορούν να μπαίνουν και οι γιατροί για να κατευθύνονται στην ιστοσελίδα εγγραφής τους, και να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις που τους αφορούν.

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, τα στοιχεία της πλατφόρμας επιβεβαιώνουν το ισχνό ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στο δίκτυο του προσωπικού γιατρού. Με βάση τα στατιστικά δεδομένα έως και την 1η Νοεμβρίου, συνολικά στο σύστημα έχουν ενταχθεί 3.333 γιατροί, εκ των οποίων οι 2.251 είναι γιατροί των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι εντάχθηκαν υποχρεωτικά.

Άλλοι 1.083 έχουν ενταχθεί από τον ιδιωτικό τομέα, αριθμός που δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών. Μάλιστα, στην Αττική το πρόβλημα των ελλείψεων είναι μεγάλο, καθώς οι διαθέσιμοι γιατροί έχουν εξαντληθεί και το ενδιαφέρον είναι μηδενικό.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχόμενες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των γιατρών προκειμένου να βρεθούν λύσεις ώστε να ενταχθούν επιπλέον ιδιώτες γιατροί και να μπορεί να καλυφθεί με προσωπικό γιατρό το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Μετά τις προσκλήσεις γενικών γιατρών και παθολόγων και στη συνέχεια ειδικευμένων γιατρών, το υπουργείο Υγείας εξετάζει να δημιουργηθεί ένα μικτό σύστημα. Βάσει αυτού ο ιδιώτης γιατρός θα παρακολουθεί μικρότερο αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) σε σχέση με τον αρχικό πληθυσμό αναφοράς (2.000 ασθενείς) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Οι ασθενείς αυτοί θα είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό χωρίς να επιβαρυνθούν με τις ποινές που προβλέπει η μη συμμετοχή τους στον θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: