Προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα: Το φαβορί εκτός κούρσας με απόφαση της δικαιοσύνης

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας απέρριψε χθες Παρασκευή προσφυγή του φαβορί των δημοσκοπήσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών, του Κάρλος Πινέδα (δεξιά), εναντίον της «αναστολής» της υποψηφιότητάς του από τη δικαιοσύνη, ενώ απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα ως τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου.

Η προσφυγή του επιχειρηματία 51 ετών κρίθηκε «άνευ αντικειμένου» από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η απόφαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Η δικαιοσύνη και το εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, ή TSE, η ανώτατη εκλογική αρχή) αποφάσισαν την «αναστολή» της υποψηφιότητας κατόπιν αιτήματος ανταγωνιστικού κόμματος, του οποίου είχε υπάρξει μέλος ο κ. Πινέδα, με την επίκληση διαδικαστικών παρατυπιών.

«Η διαφθορά νίκησε, η Γουατεμάλα έχασε», κατήγγειλε ο κ. Πινέδα μέσω Twitter αναφερόμενος στην απόφαση.

Ο αποκλεισθείς υποψήφιος κατόπιν ενώθηκε με δεκάδες υποστηρικτές του που διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο επιχειρηματίας καταλάμβανε την πρώτη θέση στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Prensa Libre, συγκέντρωνε το 23,1% των προθέσεων ψήφου.

Απομένουν συνολικά 22 υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές. Ο αριθμός αυτός, συνηθισμένος στη Γουατεμάλα, αποκλείει σχεδόν κάθε πιθανότητα νίκης στον πρώτο γύρο της 25ης Ιουνίου: για αυτό απαιτείται κάποιος ή κάποια να εξασφαλίσει πάνω από τις μισές ψήφους. Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 20ή Αυγούστου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: