Που ανεβαίνουν και που πέφτουν οι βάσεις των πανελλαδικών – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Χαμηλά θα κατέβει ο πήχης εισαγωγής για δεκάδες σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ φέτος, όπως, για παράδειγμα, στις παιδαγωγικές σχολές, όπου πολλοί υποψήφιοι θα εισαχθούν με μόλις 10.000 μόρια, αλλά και σε τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου οι βάσεις θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία.

Στον αντίποδα, άνοδος των βάσεων αναμένεται σε πρωτοκλασάτες σχολές, όπως ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές, ενώ ανοδικά ή στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν νομικές, ψυχολογίας και πολυτεχνικές εξαιτίας των ευκολότερων θεμάτων σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Η φετινή χρονιά, όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, είναι εξαιρετικά δύσκολη όσον αφορά τις προβλέψεις για τις βάσεις καθώς το εξεταστικό άλλαξε και δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών συστημάτων.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με το μάθημα της Βιολογίας για το μεγαλύτερο αριθμό των μαθητών και τα θέματα χαρακτηρίστηκαν σαφή και βατά.

Ο «μαραθώνιος» των εξετάσεων συνεχίζεται με τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δεσμευτεί παροτι φέτος οι εξετάσεις ήταν πολλές λόγω του παλαιού και νέου συστήματος εισαγωγής, οτι όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Συνεπώς υπολογίζεται οτι τα αποτελέσματα με τις βαθμολογίες που πέτυχαν οι υποψήφιοι θα ανακοινωθούν έως το τέλος Ιουνίου και αμέσως μετά θα δοθούν οι ημερόμηνίες μέσα στις οποίες τα παιδιά θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.

 

Πιο αναλυτικά:

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Άνοδος των βάσεων αναμένεται κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αλλά και σε αυτές με τις μεσαίες βαθμολογίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 39% των υποψηφίων ανήκει στη Θεωρητική Κατεύθυνση. Θα ευνοηθούν μόνο οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξεταστούν και στο μάθημα γενικής παιδείας «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» που θα ανοίξουν την πόρτα για τις Παιδαγωγικές Σχολές.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Το γεγονός ότι φέτος πολλοί υποψήφιοι επέλεξαν να μην εξεταστούν στο μάθημα Μαθηματικά Προσανατολισμού που οδηγεί στο 2ο επιστημονικό πεδίο, θα συγκρατήσει με κάποιο τρόπο την άνοδο των βάσεων. Από την άλλη, τα εύκολα θέματα θα εκτινάξουν στα ύψη τις βάσεις στις Πολυτεχνικές Σχολές, ενώ για τις σχολές που πέρυσι η είσοδος μπορούσε να επιτευχθεί με 10.000 μόρια φέτος φαίνεται ότι θα εκτιναχθεί στα 11.800 – 12.000 μόρια.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Η κατάργηση της υποχρεωτικής εξέτασης στο μάθημα Μαθηματικά Προσανατολισμού και τα εύκολα θέματα στη Φυσική και στη Χημεία, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει Ιατρική Σχολή κάτω από 18.900 μόρια. Άνοδος των βάσεων θα υπάρξει και στις σχολές των παραϊατρικών επαγγελμάτων.

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Τα παιδαγωγικά τμήματα έχουν απομονωθεί στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, γιατί η πρόσβαση σ’ αυτό εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών. Σ’ αυτό το πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων.

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

α) οι Οικονομικές Σχολές δεν απευθύνονται με το νέο σύστημα στους υποψηφίους από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.β) τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα μιλούν για ποσοστό κοντά στο 80% κάτω από τη βάση στο μάθημα Μαθηματικά Προσανατολισμού οδηγούν στην εκτίμηση ότι αναμένεται υποχώρηση στις βάσεις των Οικονομικών Σχολών.

Πιο ασφαλείς θα είναι προβλέψεις στα τέλη Ιουνίου οπότε θα έχουν διορθωθεί τα γραπτά και θα έχουν βγει τα στατιστικά στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας για την απόδοση των μαθητών.

parapolitika.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: