Πορτογαλία – Πάπας: «Οι ιερείς να ακούν την κραυγή των θυμάτων σeξουαλικής κακοποίησης»

Οι ιερείς πρέπει να ακούν την κραυγή οδύνης των θυμάτων σeξουαλικής κακοποίησης εντός των κόλπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος από τους Πορτογάλους ιερείς, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Λισαβόνα.

Ενώπιον ιερέων και επισκόπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μίλησε «για την απογοήτευση και τον θυμό» που αισθάνονται ορισμένοι άνθρωποι απέναντι στην Εκκλησία «κάποιες φορές εξαιτίας της δικής μας κακής μαρτυρίας και των σκανδάλων που αμαύρωσαν το πρόσωπό της». Τα σκάνδαλα, πρόσθεσε, απαιτούν «ταπεινή και συνεχή κάθαρση, αρχής γενομένης από την κραυγή οδύνης των θυμάτων, που πρέπει πάντα να εισακούεται».

Η έκκληση έρχεται έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για το θέμα αυτό που σόκαρε τη χώρα.

Τον Φεβρουάριο, έρευνα που θα διεξήγαγε η Σύνοδο των Πορτογάλων Επισκόπων αλλά υλοποιήθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι έπεσαν θύματα σeξουαλικής βίας στους κόλπους της Εκκλησίας από το 1950 και μετά. Η ιεραρχία της Εκκλησίας απέκρυπτε «συστηματικά» τα γεγονότα αυτά, είπαν οι ειδικοί αφού άκουσαν περισσότερες από 500 μαρτυρίες.

Στην Πορτογαλία, μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, οκτώ στους δέκα δηλώνουν καθολικοί στο θρήσκευμα.

Η Εκκλησία ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε «να αλλάξει η κουλτούρα της» αλλά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, το 68% των Πορτογάλων πιστεύει ότι η εικόνα της έγινε χειρότερη.

Πριν από την άφιξη του Πάπα στη Λισαβόνα, μια ομάδα υποστήριξης των θυμάτων τοποθέτησε στην πόλη τρεις μεγάλες αφίσες όπου αναφέρεται πως «περισσότερα από 4.800 παιδιά κακοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία».

Σύμφωνα με τη Σύνοδο των Επισκόπων, ο πάπας Φραγκίσκος σκοπεύει να συναντηθεί, ιδιωτικά, με θύματα σeξουαλικής κακοποίησης όμως αυτή η συνάντηση δεν αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμά του.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: