Πορτογαλία: Νόμιμη υπό όρους η υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Η Βουλή της Πορτογαλίας πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία νόμο με τον οποίο επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε μια σειρά περιπτώσεων που ορίζει ο νόμος.

Οι λειτουργοί της υγείας θα μπορούν να βοηθούν ασθενείς να βάλουν τέλος στη ζωή τους αν υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή να έχουν τραυματιστεί βαρύτατα, χωρίς να είναι σε θέση οι ίδιοι να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Υπέρ του νόμου ψήφισαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές των Σοσιαλιστών, που είναι το κυβερνών κόμμα, και από τρία μικρότερα κόμματα. Παράλληλα, υπέρ του νόμου ψήφισαν και βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών. Καταψήφισε το ακροδεξιό κόμμα Chega και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το Chega μάλιστα ζήτησε δημοψήφισμα, ενώ υποστήριξε ότι «κανένας γιατρός στην Πορτογαλία» δεν θα εφαρμόσει τις προβλέψεις του νόμου.

Η ψηφοφορία, όπως αναφέρει το BBC, ανέτρεψε μια σειρά από βέτο που είχε θέσει ο πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Από την στιγμή που ο νόμος έχει και το πράσινο φως του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τον νόμο για να τεθεί σε ισχύ. Πάντως υπάρχει και ένα τελευταίο νομικό εμπόδιο, αν το 10% των βουλευτών ζητήσει επανεξέταση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κάτι που πολλοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα πράξουν.

Η ευθανασία είναι πλήρως νόμιμη στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: