Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοψήφισμα στην Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπέρ η πλειοψηφία του κόσμου

Το δημοψήφισμα αναμένεται τον Μάιο — Η Μόσχα έχει εξαπολύσει απειλές για επίθεση σε περίπτωση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ

Μέσω δημοψηφίσματος η κυβέρνηση της Φινλανδίας καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ένταξη στο ΝΑΤΟ.  Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στον Μάιο. 

Η 36χρονη πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί πριν από το καλοκαίρι, αναφέροντας τα εξής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Θα έχουμε πολύ προσεχτικές συνομιλίες, όμως θα αρκεστούμε στον χρόνο που έχουμε».

Παρά το γεγονός ότι η Φινλανδία παραδοσιακά τασσόταν κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι δημοσκοπήσεις για το θέμα έδειξαν μετατόπιση της κοινής γνώμης, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της ένταξης, μετά τη ρωσική εισβολή. 

H Φινλανδία μοιράζεται εδαφικά σύνορα μήκους περίπου 1.340χλμ με τη Ρωσία, ενώ η υποστήριξη στο να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ «σκαρφάλωσε», σε ποσοστά, από το 26% στο 60%. 

Η αγωνία της Φινλανδίας για τον ανατολικό γείτονά της κρατά από το 1939, από τον Χειμερινό Πόλεμο, τότε που οι Σοβιετικές δυνάμεις επιχείρησαν να εισβάλλουν στη χώρα στις αρχές του Β’Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η Φινλανδία κατάφερε μια σημαντική νίκη ενάντια στους Σοβιετικούς, έχοοντας χάσει 26.000 στρατιώτες. Οι Σοβιετικοί, όμως, έχασαν 126.000 στρατιώτες.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο — δια στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ — διεμήνυσε πως θα η Ρωσία θα απαντήσει, πιθανόν και με επίθεση με πυρηνικά, σε περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. 

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: