Πόλεμος σην Ουκρανία: Το Κίεβο επιβεβαιώνει ότι είναι θέμα χρόνου η συμφωνία για τα σιτηρά

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι την Παρασκευή θα διεξαχθεί στην Τουρκία άλλος ένας γύρος συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

«Συνοπτικά, ενδέχεται να υπογραφεί ένα έγγραφο που θα δεσμεύει τις πλευρές (να διασφαλίζουν) την ασφαλή λειτουργία των διαδρόμων εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του υπουργείου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Νικολένκο πρόσθεσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες αυτές θα στηρίξει μόνο εκείνες τις αποφάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια των νότιων περιοχών της Ουκρανίας, τις «ισχυρές θέσεις» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και τις ασφαλείς εξαγωγές των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα την Πέμπτη, το γραφείο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία θα υπογράψουν την Παρασκευή τη συμφωνία που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από τα πολιορκημένα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που ανακοίνωσε ότι θα μεταβή και αυτός στην Κωνσταντινούπολη, θα παραστεί μαζί με τον Ερντογάν στην τελετή στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε. Παρόντες θα είναι και αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας ανέφερε την Πέμπτη ότι οι εξαγωγές μπορεί να ξαναρχίσουν από τρία λιμάνια, αυτά της Οδησσού, του Πιβντένι και του Τσορνομόρσκ. «Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε» τις παραδόσεις και από άλλα λιμάνια, είπε στους δημοσιογράφους ο Ουκρανός βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, την ασφάλεια των νηοπομπών θα αναλάβει μια ομάδα επιτήρησης του ΟΗΕ που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Τα ρωσικά πλοία δεν θα έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στα ουκρανικά χωρικά ύδατα. «Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, ακόμη και αν υπογράψουν συμφωνία με τον ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: