Ποιες αλλαγές δρομολογούνται στις άδειες οδήγησης για δίκυκλα έως  125 κ.εκ

Προτάσεις που ναι μεν φαίνονται εύκολες αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες όσον αφορά την ασφάλεια των αναβατών, προτείνει η  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αποφάσισε ότι  τα διπλώματα οδήγησης των αυτοκινήτων πρέπει  να είναι ισοδύναμα με εκείνα των δικύκλων με κυβισμό έως 125 κ.εκ, αλλά υπό προϋποθέσεις και με πρακτικές εξετάσεις οδήγησης.

Η ισοδυναμία θα είναι εν μέρει (demi) και θα αφορά μόνο όσους έχουν δίπλωμα οδήγησης για πάνω από 12 έτη ή θα είναι άνω των 30 ετών!

Οι  οδηγοί αυτοκινήτων θα μπορούν να αποκτούν και δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κ.εκ. μόνο κατόπιν πρακτικών εξετάσεων οδήγησης ακόμη και χωρίς τη συμβολή των Σχολών Οδηγών καθώς θα μπορούν με το δικό τους δίκυκλο ή κάποιου γνωστού τους να μεταβαίνουν στο χώρο εξετάσεων ώστε να περάσουν μόνο από τις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης!

Φυσικά αν δεχθούμε αυτήν  την πρόταση τότε το ίδιο το υπουργείο νομιμοποιεί την παράβαση. Πώς θα μπορεί να πηγαίνει ο υποψήφιος  στο υπουργείο Μεταφορών για να περάσει τις εξετάσεις χωρίς τον εκπαιδευτή. Αν πηγαίνει με τη μοτοσυκλέτα του ο καθένας μόνος του τότε πάει να πει ότι το κράτος  δέχεται ότι ο υποψήφιος εξεταζόμενος μέχρι να αποκτήσει δίπλωμα κυκλοφορούσε παράνομα. Χωρίς δίπλωμα σημαίνει και χωρίς ασφάλεια.

Λέει το υπουργείο ότι οι  οδηγοί που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις εξαιρούνται από τις θεωρητικές εξετάσεις  ( αυτό σωστό είναι)  αλλά και από τα μαθήματα οδήγησης. Σωστό είναι να μειώνεται το κόστος απόκτησης της άδειας οδήγησης για δίκυκλο 125 κ.εκ. αλλά ποιος μας εξασφαλίζει ότι ο νέος αναβάτης είναι και σωστός και έτοιμος να βγεί στους δρόμους.

Το υπουργείο προτείνει  την απόκτηση αντί 15 ευρώ ενός παραβόλου που θα είναι για τον προγραμματισμό των  πρακτικών εξετάσεων . Με αυτό τον τρόπο τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εκτιμούν πως ικανοποιούν τα αιτήματα των Σχολών Οδηγών όσο και των πολιτών αλλά και εμπόρων δικύκλων. Οι Σχολές Οδηγών σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησαν αφόρητες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για να μην επιτευχθεί η ισοδυναμία μεταξύ των διπλωμάτων οδήγησης αυτοκινήτων και δικύκλων έως 125 κ.εκ. καθώς θα δημιουργούνταν τεράστια προβλήματα στην… οδική ασφάλεια. (Και έχουν δίκιο).

Το υπουργείο Μεταφορών μιλάει για μειώσεις  στα έξοδα των υποψηφίων αλλά δεν ακουμπάει το θέμα «φακελάκια» γιατί επίσημα δεν το γνωρίζει.

Είναι το ίδιο επικίνδυνο να παίρνουν δίπλωμα οδήγησης δικύκλων όσοι  έχουν δίπλωμα αυτοκινήτων με αυτούς που παίρνουν  δίπλωμα με το αντίστοιχο φακελάκι. Γιατί βγαίνουν στους δρόμους και σκοτώνονται.

Θα πρέπει το υπουργείο Μεταφορών να δει πιο σοβαρά το θέμα της σωστής εκπαίδευσης.

Ποιες αλλαγές δρομολογούνται στις άδειες οδήγησης για δίκυκλα έως  125 κ.εκ gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: