Ο Max Verstappen κέρδισε την pole position και ξεκινάει από την 1η θέση για το σημερινό Sprint στην Αυστρία

Στην τελευταία του προσπάθεια στα χθεσινά χρονομετρημένα δοκιμαστικά ο Max Verstappen έκανε τον καλύτερο χρόνο και αποθεώθηκε από τους χιλιάδες θεατές που είχαν κατακλύσει τις εξέδρες της πίστας. Σήμερα ξεκινάει από την 1η θέση στο Grid. Ο αγώνας του Sprint ξεκινάει στη μία το μεσημέρι και στις 17.00 το απόγευμα θα γίνουν οι κατατακτήριες δοκιμές για την Pole Position του αγώνα που θα γίνει αύριο Κυριακή, 30 Ιουνίου, στις 16.00 το απόγευμα.

Αρχικά όλα έδειχναν ότι ένας από τους δύο πιλότους της McLaren θα έκανε τον καλύτερο χρόνο στην πίστα του Spielberg και θα κέρδιζε την Pole Position για το Sprint του Σαββάτου. Οι Lando Norris και Oscar Piastri είχαν ρυθμό. Αν και έγιναν κάποια λαθάκια είχαν καταφέρει να κάνουν χρόνους που δεν μπορούσαν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Ο Lewis Hamilton έκανε δύο σοβαρά λάθη ενώ ο Charles Leclerc δεν είχε και τόσο καλή ημέρα.

Στο SQ1 και SQ2 οι ομάδες έπρεπε υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσουν τις μεσαίες γόμες ενώ στο SQ3 έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη μαλακή γόμα. Κάθε ομάδα χρησιμοποιούσε διαφορετική τακτική για την ώρα που έβγαζε από τα πίτς τα μονοθέσια προκειμένου να κάνουν οι πιλότοι τον καλύτερο χρόνο.

Η πίεση για τους οδηγούς ήταν μεγάλη αφού στο SQ3 έπρεπε στα τελευταία λεπτά να κάνουν μόνο έναν γρήγορο γύρο. Και εκεί έγινε η ανατροπή. Ο Ολλανδός πιλότος της red Bull έκανε 1.04,686 και για 0,093 του δευτερολέπτου «άρπαξε» από τον Norris της McLaren, την pole position.

Ο οδηγός της McLaren, Oscar Piastri, κατέλαβε την τρίτη θέση ενώ ο George Russell (Mercedes) περιορίσθηκε στην 4η θέση. Ακολούθησαν οι Carlos Sainz στην 5η θέση και Lewis Hamilton στην 6η θέση.

Τα ελαστικά

Όπως συνηθίζεται για αυτόν τον αγώνα, η Pirelli έχει επιλέξει τις τρεις πιο μαλακές γόμες της γκάμας του 2024, συγκεκριμένα τη C3 ως σκληρή, τη C4 ως μέση και τη C5 ως μαλακή. Η επιφάνεια οδοστρώματος του Spielberg είναι αρκετά παλιά και επομένως πολύ τραχιά.

Οι πλευρικές δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά είναι σαφώς χαμηλότερες από τον μέσο όρο της σεζόν, με αποτέλεσμα πολύ περιορισμένη φθορά συνολικά. Η πρόσφυση στις αργές στροφές και η σταθερότητα στο φρενάρισμα είναι βασικοί παράγοντες για να είσαι ανταγωνιστικός σε αυτή την πίστα.

Η Pirelli έχει επιλέξει τις τρεις πιο μαλακές γόμες της γκάμας του 2024, συγκεκριμένα τη C3 ως σκληρή, τη C4 ως μέση και τη C5 ως μαλακή. Η επιφάνεια οδοστρώματος του Spielberg είναι αρκετά παλιά και επομένως πολύ τραχιά.

Είναι σημαντικό να διαχειριστείς τα ελαστικά με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, ειδικά αν λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες: οι οδηγοί που δεν καταφέρνουν να κρατήσουν τα ελαστικά στο ιδανικό παράθυρο λειτουργίας μπορεί να βρεθούν σε δυσχερή θέση να αποκρούσουν επιθέσεις από άλλα μονοθέσια, ειδικά στο πρώτο και στο τελευταίο μέρος της πίστας. Επομένως, ένας σημαντικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος σε μια πίστα όπου ο καιρός είναι συχνά αρκετά μεταβλητός.

Αύριο οι πιλότοι θα κάνουν 71 γύρους στην πίστα των 4.318 μέτρων και θα καλύψουν συνολικά 306.452 km. Το ρεκόρ στην πίστα αυτή κατέχει από το 2020 ο Carlos Sainz

Η πίστα του Spielberg έχει τη μεγαλύτερη διαφορά υψομέτρου μετά την πίστα του Spa. Στην πίστα του Spielberg ανάμεσα στο ψηλότερο και χαμηλότερο σημείο η διαφορά είναι 63,5 μέτρα ενώ στο Spa η διαφορά είναι 102,2 μέτρα.

 

 

Ο Max Verstappen κέρδισε την pole position και ξεκινάει από την 1η θέση για το σημερινό Sprint στην Αυστρία gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: