Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Το τέλος του πολέμου θα σημαίνει ότι η Κριμαία θα είναι δική μας

«Το τέλος αυτού του πολέμου θα σημαίνει ότι θα έχουμε αποκαταστήσει τα σύνορά μας που επίσημα, νόμιμα και διεθνώς είχαν αναγνωριστεί το 1991. Αυτό σημαίνει ότι η Κριμαία, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ θα είναι ουκρανικά» διαμηνύει ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξι Ρεζνίκοφ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας εκείνο που από την πρώτη στιγμή της ρωσικης εισβολής είχε τονίσει ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να παραχωρηθεί ούτε κομμάτι γης.

«Έχουμε γίνει de facto χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ. Απομένει μόνο να γίνουμε de jure μέλος. Και είμαι σίγουρος πως αυτό θα γίνει μόλις κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο» επισήμανε, δε, ο Ουκρανός υπουργός εστιάζοντας στην πρόθεση του Κιέβου να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της χώρας του, τόνισε τα εξής: «Χρειαζόμαστε χρόνο για να προετοιμάσουμε τον στρατό μας με τον νέο οπλισμό. Μετά θα είναι κατάλληλος ο χρόνος για να συνεχίσουμε την επίθεσή μας».

Επανέλαβε, δε, την ανάγκη για παροχή περισσότερων όπλων από τη Δύση.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερώτηση: Ύψιστη προτεραιότητα του ΝΑΤΟ είναι να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη, να βοηθήσει την Ουκρανία να προσαρμοστεί σε στρατιωτικό επίπεδο στα δυτικά πρότυπα, αλλά αποφεύγει να υποδείξει συγκεκριμένο δρόμο ή να δώσει χρονοδιάγραμμα ένταξης για την ώρα.

Απάντηση: Μόνο η Ουκρανία έχει πραγματική εμπειρία στο πεδίο της μάχης πώς να αποτρέψει τους Ρώσους, πώς να τους νικήσει και πώς να απελευθερώσει τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη χρησιμοποιώντας σοβιετικής προέλευσης οπλισμό και σύγχρονο οπλισμό νατοϊκών προδιαγραφών. Έχουμε γίνει de facto χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ. Απομένει μόνο να γίνουμε de jure μέλος. Και είμαι σίγουρος πως αυτό θα γίνει μόλις κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο.

Ερώτηση: Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μικρή πρόοδος αν όχι τέλμα στο νοτιο-δυτικό μέτωπο.

Απάντηση: Υπήρξε μία παύση, γιατί ήταν χειμώνας και στη συνέχεια μία Άνοιξη με βροχερό καιρό και υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες δεν ενδείκνυται επιχείρηση επίθεσης, δεν είναι σκληρό το έδαφος. Επιπλέον, χρειαζόμαστε χρόνο για να προετοιμάσουμε τον στρατό μας με τον νέο οπλισμό. Μετά θα είναι κατάλληλος ο χρόνος για να συνεχίσουμε την επίθεσή μας.

Ερώτηση: Έχετε την ακριβή ημερομηνία;

Απάντηση: Όχι, σίγουρα όχι, θα ήταν περίεργο να έχω την ακριβή χρόνο. Γιατί δεν εξαρτώνται όλα από τις δικές μας αποφάσεις, αλλά και από τον καιρό.

Ερώτηση: Αυτή η αντεπίθεση συμπεριλαμβάνει την Κριμαία;

Απάντηση: Θα έλεγα ότι το τέλος αυτού του πολέμου θα σημαίνει ότι θα έχουμε αποκαταστήσει τα σύνορά μας που επίσημα, νόμιμα και διεθνώς είχαν αναγνωριστεί το 1991. Αυτό σημαίνει ότι η Κριμαία, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ θα είναι ουκρανικά.

Ερώτηση: Τα δυτικά όπλα που έχετε επαρκούν για να γυρίσετε τον πόλεμο υπέρ του Κιέβου;

Απάντηση: Ως Υπουργός Άμυνας πρέπει να επισημάνω ότι όχι δεν αρκούν γιατί χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα. Γιατί αυτός ο πόλεμος είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος με συμβατικά όπλα στον κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και είναι πόλεμος αποθεμάτων.

Ερώτηση: Η Δύση έχει δεσμευτεί να παρέχει στην Ουκρανία περισσότερα όπλα αλλά όχι ακόμα μαχητικά αεροσκάφη.

Απάντηση: Διαφορετικοί στρατηγοί με διαφορετική εμπειρία και άποψη επίσης πιστεύουν ότι στην παρούσα φάση γι’ αυτή την ιδέα της αντεπίθεσης, τα όπλα επαρκούν, γιατί το έχουμε ξανακάνει (αντεπιθέσεις) χωρίς μαχητικά αεροσκάφη.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: