Ουκρανία: Άλλα 24 παιδιά που είχαν μεταφερθεί στη Ρωσία, επέστρεψαν στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία επέστρεψαν ακόμη 24 παιδιά που είχαν εκτοπισθεί στη Ρωσία από την περιοχή της Χερσώνας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περιοχής Αλεξάντρ Προκούντιν.

Ο ίδιος υποδέχθηκε τα παιδιά στη Χερσώνα, την πόλη που ήταν επί εννέα μήνες (από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2022) υπό ρωσική κατοχή.

«Αυτή είναι μια από τις πιο πολύπλοκες αποστολές διάσωσης. Οι Ρώσοι ανέκριναν τους γονείς των παιδιών επί 13 ώρες, ενώ αργότερα τους υποχρέωσαν να συμμετάσχουν σε ένα προπαγανδιστικό ρεπορτάζ. Όμως το κύριο είναι ότι τώρα τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι του μαζί με τους οικείους τους» δήλωσε ο Προκούντιν.

Ο Προκούντιν ευχαρίστησε τους εθελοντές του φιλανθρωπικού ιδρύματος Save Ukraine που πέτυχαν την επιστροφή των παιδιών στην πατρίδα.

Στις 8 Απριλίου, ο διευθυντής του Save Ukraine Μίκολα Κουλέμπα δήλωσε ότι άλλα 31 παιδιά που είχαν προηγουμένως μεταφερθεί στη Ρωσία επέστρεψαν στην Ουκρανία.

«Αυτή ήταν η πέμπτη μας αποστολή διάσωσης και ήταν ξεχωριστή όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών που διασώσαμε, αλλά και την πολυπλοκότητά της. Δυστυχώς, η γιαγιά που επρόκειτο να παραλάβει δύο παιδιά πέθανε κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής», αποκάλυψε ο Κουλέμπα. Εξήγησε ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν κατέστη δυνατό να φέρουμε πίσω 33 παιδιά, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά 31.

Τον Μάρτιο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Βλαντίμιρ Πούτιν και της επιτρόπου για τα δικαιώματα παιδιού Μαρία Λβόβα Μπελόβα καθώς τους θεωρεί ύποπτους ως διοργανωτές ενός παράνομου εκτοπισμού παιδιών από την Ουκρανία στην επικράτεια της Ρωσίας.

Στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αναφέρεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο «έχει βάσιμους λόγους να θεωρεί ότι ο Πούτιν φέρει προσωπικά την ευθύνη για τα εγκλήματα αυτά και εμπλέκεται άμεσα με αυτά και σαν ηγετικό πρόσωπο οι υφιστάμενοι του οποίου με την συναίνεση ή την έγκριση του διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα»

Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες περί απαγωγής παιδιών και χαρακτηρίζει την μετεγκατάσταση τους στο έδαφος της Ρωσίας βοήθεια προς τα δεινοπαθήσαντα από τον πόλεμο παιδιά.

Πηγή: BBC (ρωσική υπηρεσία), ΑΠΕ΅, Novaya Gazeta.Europe

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: