Όσο πιο μακριά είναι το περίπτερο, τόσο πιο εύκολα κόβει κανείς το κάπνισμα

Την πιθανότητα να κόψει κανείς το κάπνισμα με την απόσταση της κατοικίας του από τα σημεία πώλησης τσιγάρων, συσχέτισαν Φινλανδοί ερευνητές, σε μία νέα μελέτη η οποία μάλλον διαπιστώνει το αυτονόητο.

 

Κατά τους ερευνητές, αν χρειάζεται κανείς να περπατήσει αρκετά έως το περίπτερο ή άλλο κατάστημα για να βρει τσιγάρα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κόψει το κάπνισμα, ενώ αντίθετα, αν τα τσιγάρα πωλούνται δίπλα στο σπίτι του, τότε μειώνονται οι πιθανότητες να το κόψει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την “Ανα Πουλάκα του Πανεπιστημίου του Τούρκου, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 20.700 καπνιστές και μη. Όπως διαπίστωσαν, κάθε αύξηση κατά 500 μέτρα της απόστασης από το σπίτι του καπνιστή έως το πλησιέστερο σημείο αγοράς τσιγάρων (περίπτερο, μίνι-μάρκετ κ.α.), σχετίζεται με μια αύξηση κατά 20% έως 60% της πιθανότητας να κόψει κανείς το κάπνισμα.

Αντίθετα, η αυξημένη απόσταση δεν συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα να ξαναρχίσει το τσιγάρο ένας πρώην καπνιστής. Δεν έγινε σαφές αν τα ευρήματα της μελέτης αφορούν και την απόσταση της δουλειάς κάποιου από τα σημεία πώλησης τσιγάρων ή μόνο το σπίτι του.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσα περισσότερα είναι τα σημεία λιανικής πώλησης τσιγάρων, τόσο διευκολύνεται η συνήθεια του καπνίσματος. Γι” αυτό, όπως ανέφεραν, μια πολιτική μείωσης του καπνίσματος πρέπει να λάβει υπόψη της και αυτόν τον παράγοντα.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: