Οι ΗΠΑ δεν έχουν αντίρρηση η πρόεδρος της Ταϊβάν να πάει στην Καλιφόρνια

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε να εννοηθεί χθες Τετάρτη ότι δεν θα προβάλει αντίρρηση στο ταξίδι της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στην Καλιφόρνια για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι.

Ο κ. Μακάρθι επιβεβαίωσε χθες πως θα δει την πρόεδρο Τσάι στην πολιτεία του, αποφεύγοντας προς το παρόν να επισκεφθεί την Ταϊπέι, κάτι που θα ήγειρε κίνδυνο να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η ήδη μεγάλη ένταση με την Κίνα.

Έχει εκφράσει την πρόθεση να πάει στην Ταϊβάν, όπως έπραξε τον Αύγουστο του 2022 η προκάτοχός του στο αξίωμα, η δημοκρατική Νάνσι Πελόσι — εξωθώντας το Πεκίνο να προχωρήσει σε στρατιωτικά γuμνάσια άνευ προηγουμένου γύρω από τη νήσο.

«Οι διελεύσεις από τις ΗΠΑ ανώτερων ταϊβανών αξιωματούχων είναι σύμφωνες με την πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και πολύ καιρό και με τις ανεπίσημες αλλά ισχυρές σχέσεις μας με την Ταϊβάν», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

Φρόντισε κατά την καθιερωμένη πρακτική να μιλήσει για «διέλευση» και όχι για «επίσκεψη» στις ΗΠΑ της προέδρου της Ταϊβάν.

«Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σε αυτό. Συμμορφώνεται απόλυτα προς το status quo», επέμεινε ο κ. Πράις, θυμίζοντας πως η πρόεδρος της Ταϊβάν έκανε «διελεύσεις» από τις ΗΠΑ έξι φορές αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2016.

Η τελευταία φορά που η κυρία Τσάι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ ήταν το 2019· και τότε έγινε λόγος για «ενδιάμεσο σταθμό» της επίσημης επίσκεψής της σε κράτη της Καραϊβικής.

Η Κίνα εναντιώνεται σε οποιαδήποτε επίσημη πολιτική ή στρατιωτική επαφή ανάμεσα σε ξένες κυβερνήσεις και τις αρχές της νήσου, που θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της.

Η Ουάσιγκτον είναι η κυριότερη προστάτιδα δύναμη της Ταϊβάν παρότι επισήμως αναγνωρίζει την κυβέρνηση στο Πεκίνο ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Κίνας, στο πλαίσιο της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας».

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Ταϊβάν στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: